Zöldborsós rizs: a párolt rizsből zöldborsóval igazán finom köretet készíthetsz. Adhatod lecsóhoz, szaftos vagy rántott húsokhoz és bármihez, amihez rizst tálalnál.

Zöldborsós rizs

Zöldborsós rizs recept

Elkészítési idő: 35 perc (ebből munka: 10 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 nagyobb bögre rizs
  • 2 u.akkora bögre húsleves vagy víz és 2 kávéskanál ételízesítő (készből: Vegeta Naturella)
  • 3/4 bögre mirelit zöldborsó
  • 2 dkg vaj
  • só (vigyázat, az ételízesítő sós – és a húsleves is)

Bevásárlólista

  • 1 csomag mirelit zöldborsó
  • 1 kg rizs (ha nincs otthon, és marad belőle bőven)

Emlékeztető: húsleves, v. alaplé vagy nátrium glutamát mentes éteízesítő, vaj, só

Előkészítés

  • A rizst szűrőkanálba teszed és folyó víz alatt alaposan lemosod.
  • A mirelit zöldborsót szűrőkanálban vízzel leöblíted (ne legyenek rajta jégkristályok)

Zöldborsós rizs készítése

  1. A rizst egy közepes méretű lábasba teszed.
  2. Ráöntöd a húslevest (vagy vizet és akkor beleteszed az ételízesítőt is).
  3. Beleteszed a vajat.

    Rizs, víz és vaj

    Rizs, víz és vaj

  4. Összekevered.

    Összekeverve

    Összekeverve

  5. Lassan forrásig felmelegíted, lefeded, és forrás alatti hőmérsékleten melegen tartod addig, amíg felveszi az összes folyadékot, és a rizs megpuhul. Melegen tartás alatt dupla konyharuhával letakarod, hogy minél egyenletesebb legyen belül a hőmérséklet.
    Rizs párolása 1

    Rizs párolása 1

    Rizs párolása 2

    Rizs párolása 2

  6. Közben felteszed a zöldborsót kevés vízzel, kissé megsózve párolódni. Nagyjából 5 perc alatt puha lesz.

    Zöldborsó párolása

    Zöldborsó párolása

  7. Amikor a rizs megpuhult (kb. 30 perc – ellenőrizd, hogy puha-e), hozzákevered a zöldborsót. Kóstold meg, mert előfordulhat, hogy utána kell sózni. Ezzel az étel el is készült.

    Készen

    Zöldborsós rizs készen

Megjegyzés:

A lassú melegen tartás részben azért kell, hogy a rizs fel tudja venni a rajta levő folyadékot – amelynek nem szabad elpárolognia (azért kell lefedni és a rátett konyharuhákkal hőszigetelni), részben azért, hogy oda ne süljön az edény aljára.

Elkészítési idő:

  • Rizs és zöldborsó párolása: 30 perc
  • Összekeverés: 5 perc

Összesen: 35 perc (ebből munka: 10 perc)

Tálalás

Megformázva szebb: teleteszel egy kis szűrőkanalat a zöldborsós rizzsel, kanállal kicsit lenyomkodod. A szűrőkanalat gyorsan megfordítva a tányérra teszed. Leveszed a rizsről és készen is van a félgömb alakú köret.

Zöldborsós rizs tálalva 3

Zöldborsós rizs tálalva 

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.