Zöldborsós rizs: a párolt rizsből zöldborsóval igazán finom köretet készíthetsz. Adhatod lecsóhoz, szaftos vagy rántott húsokhoz és bármihez, amihez rizst tálalnál.
Zöldborsós rizs recept
Elkészítési idő: 35 perc (ebből munka: 10 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 1 nagyobb bögre rizs
- 2 u.akkora bögre húsleves vagy víz és 2 kávéskanál ételízesítő (készből: Vegeta Naturella)
- 3/4 bögre mirelit zöldborsó
- 2 dkg vaj
- só (vigyázat, az ételízesítő sós – és a húsleves is)
Bevásárlólista
- 1 csomag mirelit zöldborsó
- 1 kg rizs (ha nincs otthon, és marad belőle bőven)
Emlékeztető: húsleves, v. alaplé vagy nátrium glutamát mentes éteízesítő, vaj, só
Előkészítés
- A rizst szűrőkanálba teszed és folyó víz alatt alaposan lemosod.
- A mirelit zöldborsót szűrőkanálban vízzel leöblíted (ne legyenek rajta jégkristályok)
Zöldborsós rizs készítése
- A rizst egy közepes méretű lábasba teszed.
- Ráöntöd a húslevest (vagy vizet és akkor beleteszed az ételízesítőt is).
- Beleteszed a vajat.
- Összekevered.
- Lassan forrásig felmelegíted, lefeded, és forrás alatti hőmérsékleten melegen tartod addig, amíg felveszi az összes folyadékot, és a rizs megpuhul. Melegen tartás alatt dupla konyharuhával letakarod, hogy minél egyenletesebb legyen belül a hőmérséklet.
- Közben felteszed a zöldborsót kevés vízzel, kissé megsózve párolódni. Nagyjából 5 perc alatt puha lesz.
- Amikor a rizs megpuhult (kb. 30 perc – ellenőrizd, hogy puha-e), hozzákevered a zöldborsót. Kóstold meg, mert előfordulhat, hogy utána kell sózni. Ezzel az étel el is készült.
Megjegyzés:
A lassú melegen tartás részben azért kell, hogy a rizs fel tudja venni a rajta levő folyadékot – amelynek nem szabad elpárolognia (azért kell lefedni és a rátett konyharuhákkal hőszigetelni), részben azért, hogy oda ne süljön az edény aljára.
Elkészítési idő:
- Rizs és zöldborsó párolása: 30 perc
- Összekeverés: 5 perc
Összesen: 35 perc (ebből munka: 10 perc)
Tálalás
Megformázva szebb: teleteszel egy kis szűrőkanalat a zöldborsós rizzsel, kanállal kicsit lenyomkodod. A szűrőkanalat gyorsan megfordítva a tányérra teszed. Leveszed a rizsről és készen is van a félgömb alakú köret.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások