Zelleres krumplipüré tejszínnel készítve az egyik legjobb dolog, ami krumplipüré változatokban előfordulhat. Készítsd el a receptem szerint, nem bánod meg!

Zelleres krumplipüré

Zelleres krumplipüré recept

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 60 dkg megtisztított szétfőlős krumpli (kb. 80 dkg kell)
  • 20 dkg megtisztított zeller (kb. 25 dkg kell – egy nagy fej zeller negyede)
  • 4 púpozott evőkanál főzőtejszín (20 – 22 %-os)
  • 1 kávéskanál só

Bevásárlólista

  • 60 dkg megtisztított szétfőlős krumpli (kb. 80 dkg kell)
  • 20 dkg megtisztított zeller (kb. 25 dkg kell – egy nagy fej zeller negyede)
  • 1 doboz (200 g) főzőtejszín (20 – 22 %-os)

Emlékeztető: só

Megjegyzések:

  • Figyelj arra, hogy a zeller viszonylag friss legyen, de semmiképpen sem összeszáradt, mert azzal nem tudsz boldogulni.
  • A súlyokhoz nem kell nagyon pontosan igazodnod. Elég nehéz is lenne, mivel ezeket a viszonylag nagy darab zöldségeket nem is lehet maradék nélkül pontosan kimérni. A maradékkal meg mit is tennél?
  • Főzőtejszínem volt otthon és arra gondoltam, hogy a vaj és tej helyett főzőtejszínt fogok használni. Mondhatom, a kísérlet jól sikerült.

Előkészítés

  • A krumplit megtisztítod, nagyobb kockákra vágod, lábasba teszed.

    Krumpli főzés előtt

    Krumpli főzés előtt

  • A zellert héját lehántod, kis kockákra darabolod, mivel lassabban fő meg, mint a krumpli. Lábasba teszed.

    Zeller főzés előtt

    Zeller főzés előtt

Megjegyzés:

Mivel először készítettem zelleres krumplipürét, gondolkodtam azon, hogy együtt főzzem-e a két zöldséget, vagy külön-külön. Végül – a zeller belső állaga miatt úgy döntöttem, hogy külön-külön főzöm meg. Később kiderült, hogy igazam volt, mert a zellert botmixerrel történt összetörés után le kellett passzíroznom.

Zelleres krumplipüré készítése

  1. A krumplira is és a zellerre is annyi vizet öntesz, hogy ellepje. A súly szerint szétosztva a főzővizekbe beleteszed a kávéskanál sót.
  2. Mindkettőt felforralod és puhára főzöd. Ez nagyjából 30 – 40 perc lesz.
  3. A főzővizeket leöntöd.

    Zeller megfőzve

    Zeller megfőzve

  4. A zellert botmixerrel összetöröd. Ha nincs botmixered, akkor csak passzírozod, kicsit lassabban fog menni.
  5. A krumplit krumplitörővel összenyomkodod. Hozzáadsz 2 evőkanál tejszínt, összedolgozod.

    Krumpli törése és a tejszín fele

    Krumpli törése és a tejszín fele

  6. Rápasszírozod a zellert, összekevered.

    Zeller passzírozása

    Zeller passzírozása

  7. Hozzáadod a másik 2 kanál tejszínt és habosra vered a krumplitörővel. Ha keménynek találod, adj még tejszínt hozzá. Ha szükségesnek látod, megsózhatod.

    Zelleres krumplipüré habosítása

    Zelleres krumplipüré habosítása

  8. A habosra vert krumplipürét tálalhatod.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Főzés: 30 perc
  • Áttörés és passzírozás: 10 perc
  • Befejezés: 5 perc

Összesen: 55 perc

Tálalás

Sült húsok finom körete, vagy önálló étel lehet valamilyen húsos feltéttel.

Zelleres krumplipüré tálalva 1

Zelleres krumplipüré tálalva

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa