Zelleres krumplipüré tejszínnel készítve az egyik legjobb dolog, ami krumplipüré változatokban előfordulhat. Készítsd el a receptem szerint, nem bánod meg!
Zelleres krumplipüré recept
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 60 dkg megtisztított szétfőlős krumpli (kb. 80 dkg kell)
- 20 dkg megtisztított zeller (kb. 25 dkg kell – egy nagy fej zeller negyede)
- 4 púpozott evőkanál főzőtejszín (20 – 22 %-os)
- 1 kávéskanál só
Bevásárlólista
- 60 dkg megtisztított szétfőlős krumpli (kb. 80 dkg kell)
- 20 dkg megtisztított zeller (kb. 25 dkg kell – egy nagy fej zeller negyede)
- 1 doboz (200 g) főzőtejszín (20 – 22 %-os)
Emlékeztető: só
Megjegyzések:
- Figyelj arra, hogy a zeller viszonylag friss legyen, de semmiképpen sem összeszáradt, mert azzal nem tudsz boldogulni.
- A súlyokhoz nem kell nagyon pontosan igazodnod. Elég nehéz is lenne, mivel ezeket a viszonylag nagy darab zöldségeket nem is lehet maradék nélkül pontosan kimérni. A maradékkal meg mit is tennél?
- Főzőtejszínem volt otthon és arra gondoltam, hogy a vaj és tej helyett főzőtejszínt fogok használni. Mondhatom, a kísérlet jól sikerült.
Előkészítés
- A krumplit megtisztítod, nagyobb kockákra vágod, lábasba teszed.
- A zellert héját lehántod, kis kockákra darabolod, mivel lassabban fő meg, mint a krumpli. Lábasba teszed.
Megjegyzés:
Mivel először készítettem zelleres krumplipürét, gondolkodtam azon, hogy együtt főzzem-e a két zöldséget, vagy külön-külön. Végül – a zeller belső állaga miatt úgy döntöttem, hogy külön-külön főzöm meg. Később kiderült, hogy igazam volt, mert a zellert botmixerrel történt összetörés után le kellett passzíroznom.
Zelleres krumplipüré készítése
- A krumplira is és a zellerre is annyi vizet öntesz, hogy ellepje. A súly szerint szétosztva a főzővizekbe beleteszed a kávéskanál sót.
- Mindkettőt felforralod és puhára főzöd. Ez nagyjából 30 – 40 perc lesz.
- A főzővizeket leöntöd.
- A zellert botmixerrel összetöröd. Ha nincs botmixered, akkor csak passzírozod, kicsit lassabban fog menni.
- A krumplit krumplitörővel összenyomkodod. Hozzáadsz 2 evőkanál tejszínt, összedolgozod.
- Rápasszírozod a zellert, összekevered.
- Hozzáadod a másik 2 kanál tejszínt és habosra vered a krumplitörővel. Ha keménynek találod, adj még tejszínt hozzá. Ha szükségesnek látod, megsózhatod.
- A habosra vert krumplipürét tálalhatod.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Főzés: 30 perc
- Áttörés és passzírozás: 10 perc
- Befejezés: 5 perc
Összesen: 55 perc
Tálalás
Sült húsok finom körete, vagy önálló étel lehet valamilyen húsos feltéttel.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások