Tökéletes krumplipüré készítése: egy kicsit más, az egészség szempontjából vizsgálva a dolgot, szerintem akkor lesz tökéletes a krumplipüré, ha minél inkább megtartja értékes anyagait.
Tökéletes krumplipüré
Milyen a tökéletes krumplipüré?
Milyen is a tökéletes krumplipüré? (Elég könnyen dobálózunk a tökéletes szóval!) Ha ezt megkérdezném néhány embertől, mindenki mást mondana, leginkább ilyeneket:
- habos
- krémes
Nekem viszont az a véleményem, hogy a fentieken kívül olyan, hogy minél inkább megtartja a krumpli értékes anyagait:
- ízanyagait
- szénhidrát tartalmát
- vitamin tartalmát és
- ásványi anyag tartalmát.
Amikor a krumplit lehámozva és feldarabolva főzöd, mint a krumplipüréhez általában (ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módszer), a vízben való főzéskor nagyon sokat elveszít értékes anyagaiból. Ennek oka részben a magas hőmérséklet, részben pedig az, hogy az értékes anyagok jó része kioldódik és a főzővízzel együtt hulladékká válik. (Régen felhasználták levesfőzésre, ma azonban már szinte mindenki kiönti.)
Ha a krumpli héja főzésnél rajta marad, az értékes anyagok jó része benne marad a krumpliban, még a C vitaminból is marad benne valami (ezt valahol olvastam). Ez egy kicsit több időt igényel, de ugyanolyan krémes és habos krumplipüré készíthető, mint a hámozott, feldarabolt főtt krumpliból.
Egy másik lehetőség, hogy a krumplit nem főzöd, hanem sütőben megsütöd.
A sütés következtében olyan ízek lesznek a krumpliban, amilyenek főzés közben nem alakulnak ki. Viszont (mivel az magasabb hőmérsékleten történik), C vitamin tartalma elveszik. A krumpliból is van némi veszteség és nehezebb széttörni, és könnyebben előfordulhat, hogy egy kicsit darabos lesz. Ezért szerintem a tökéletes krumplipüré a héjában főtt krumpliból készül.
Megjegyzés:
A régi háziasszonyok tisztában voltak a fent leírt dolgokkal. Emlékszem rá, hogy az én édesanyám a krumplipürét mindig héjába főtt krumpliból készítette. Nagy kár, hogy ebben a felgyorsult világban mindig keressük a gyors és egyszerű megoldásokat és közben lehet, hogy értékeket veszítünk.
Kipróbáltam, és most leírom neked mindkét módszert
Tökéletes krumplipüré készítése
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg krumpli
- 8 dkg vaj
- 2 – 3 dl tej (krumpli fajtájából függően)
- só
Bevásárlólista
- 1 kg krumpli
- 10 dkg vaj
Emlékeztető: tej (legalább 3 dl), só
A tökéletes krumplipüré elkészítése
- Mosd meg a krumplikat.
- Héjastól tedd fel főni. Főzési ideje hozzávetőlegesen 1 óra.
- Hámozd meg forrón és nyomd át krumplinyomón.
- Tedd hozzá a vajat és a tejet (forrón), krumplitörővel jól keverd össze.
Elkészítési idő:
- Krumpli főzése: átlag 45 perc (függ a krumpli fajtájából és méretétől)
- Tisztítás, áttörés: 10 perc
- Habosra keverés: 5 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 20 perc)
Tálalás
Köretként húsételek mellé, de vegetáriánus ételnek is tekinthető 2 tükörtojással a tetején.
Krumplipüré készítése sült krumpliból
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg krumpli
- 10 dkg vaj
- 2 – 3 dl tej (krumpli fajtájából függően)
- só
Elkészítés
- Mosd meg a krumplikat.
- Héjában tedd be a sütőbe sülni. Ez hozzávetőlegesen egy óráig fog tartani.
- Amikor a krumplik megsültek, még forrón vágd őket ketté.
- Egy kanállal szedd ki a krumplik belsejét és nyomd át krumplinyomón.
Innen folytasd úgy, mintha héjában főzted volna a krumplit.
Elkészítési idő:
- Krumpli sütése: 60 perc
- További műveletek: 20 perc
Összesen: 80 perc (ebből munka: 25 perc)
Tálalás
Köretként, vagy vegetáriánus önálló ételként zöldségekkel vagy tükörtojással.
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei
Annyit fűznék hozzá, hogy a krumpli főzővize tökéletes a püré elkészítéséhez, nem kell hozzá, csak némi vaj (netán maradék pecsenyezsír:-)), esetleg kevés só, ha nem volt elég a főzővízben lévő.
Kedves Zsuzsa ! Én ugyan nem vagyok oda a krumpli püréért, de köszönöm a tippet, és megkészítem a leírtak szerint
Volna egy nagy kérésem hozzád ! Írd meg ha tudod, hogy házi ételízesítőt hol tudnék venni, vagy beszerezni. Előre is nagyon köszönöm segítséged és ne haragúdj, hogy ilyennel fárasztalak. Köszönettel és tisztelettel. Gyuri