Sütőtökös krumplipüré: a szokásos krumplipürét sokféle változatban elkészítheted más alapanyagok, fűszerfélék hozzáadásával, így például sütőtök pürével keverve új köretet alkothatsz.
Sütőtökös krumplipüré recept
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 – 6 személyre
A krumplipüréhez:
- 1 kg krumpli – szétfőlős fajta legyen (tisztítás után kb. 85 dkg)
- 5 dkg vaj
- 2 – 3 dl tej (krumpli fajtájából függően)
- só
A sütőtök püréhez:
- 0,4 kg megtisztított, feldarabolt körte alakú sütőtök (a körte alakúnak van legszebb színe)
- 3 dkg vaj
- fűszerek: két-két csipet szerecsendió, gyömbér, fahéj (őrölt formában) – lehet kicsit több, vagy kevesebb, mert a fűszerek mennyisége ízlés dolga (a krumplipürével összekeverve a fűszerek ízhatása csökken
- pirított tökmag (elhagyható)
Bevásárlólista
- 1 db kb. 0,8 – 1 kg-os körte alakú sütőtök
- 1 kg krumpli – szétfőlős fajta legyen
- 10 dkg vaj
- 1 tasak őrölt gyömbér
- 10 dkg pirított tökmag
Emlékeztető: tej (legalább 3 dl), só, szerecsendió, őrölt fahéj
Megjegyzés:
A sütőtök mennyiségével befolyásolhatod a krumplipüré színét. Készítheted halványabb sárgára vagy erősebben narancsosra.
Előkészítés
- Mindkét hozzávalót, a krumplit és a sütőtököt héjától (az utóbbit belétől is) megtisztítod, felkockázod és külön-külön lábasban, kevés vízzel (amennyi éppen ellepi), sóval puhára főzöd.
Krumpli főzés
Sütőtök főzése
- Közben felmelegíted a tejet.
Sütőtökös krumplipüré elkészítése
Sütőtök püré készítése:
- A megfőtt sütőtökről leöntöd a vizet. Néhány kockát félreteszel a tálaláshoz.
Sütőtök megfőzve
- Botmixerrel összetöröd úgy, hogy ne legyen darabos.
Pépesítés
- Melegen hozzáadod a vajat és összekevered.
- A sütőtök fajtájától függően előfordulhat, hogy kicsit szálas lesz, ezért – ha szükséges – szűrőszitán átpasszírozod.
Sütőtök püré
- Hozzáadod a fűszereket, alaposan elkevered.
Megjegyzés:
A sütőtök szálasodása miatt nem célszerű együtt megfőzni és elkészíteni a két alapanyagot, pedig sokkal egyszerűbb és gyorsabb lenne.
Krumplipüré készítése:
- A megfőtt krumpliról leöntöd a vizet.
- Hozzáadod a vajat és krumplitörővel összetöröd.
Vaj hozzáadása
- Hozzáadod részletekben a felmelegített tejet és közben habosra vered a krumplitörővel. Amikor elérted azt az állagot, hogy már habos, de nem terül szét, készen vagy a krumplipürével.
Krumplipüré készen
Megjegyzés:
A krumplipüré készítését részletesen egy másik írásomban olvashatod.
Sütőtökös krumplipüré készítése:
- A felhabosított krumplipüréhez részletekben hozzáadod a sütőtök pürét és közben minden adagot habosítsd át a krumplitörővel.
- Amikor az egész sütőtök pürét hozzáadtad, el is készültél.
Elkészítési idő:
- Krumpli és sütőtök tisztítása, felkockázása: 10 perc
- Főzés: 30 perc
- Sütőtök átpasszírozása: 5 perc
- Összekeverés: 5 perc
Összesen: 50 perc (ebből munka: 20 perc)
Tálalás
Sült húsok mellé illik legjobban, de akár önálló ételként is kezelheted valamilyen – leginkább húsos feltéttel. Díszítsd sütőtök kockákkal, pirított tökmaggal is megszórhatod.
Sütőtökös krumplipüré tálalva 1
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások