Sütőtökös krumplipüré: a szokásos krumplipürét sokféle változatban elkészítheted más alapanyagok, fűszerfélék hozzáadásával, így például sütőtök pürével keverve új köretet alkothatsz.

Sütőtökös krumplipüré

Sütőtökös krumplipüré recept

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 – 6 személyre

A krumplipüréhez:

A sütőtök püréhez:

  • 0,4 kg megtisztított, feldarabolt körte alakú sütőtök (a körte alakúnak van legszebb színe)
  • 3 dkg vaj
  • fűszerek: két-két csipet szerecsendió, gyömbér, fahéj (őrölt formában) – lehet kicsit több, vagy kevesebb, mert a fűszerek mennyisége ízlés dolga (a krumplipürével összekeverve a fűszerek ízhatása csökken
  • pirított tökmag (elhagyható)

Bevásárlólista

  • 1 db kb. 0,8 – 1 kg-os körte alakú sütőtök
  • 1 kg krumpli – szétfőlős fajta legyen
  • 10 dkg vaj
  • 1 tasak őrölt gyömbér
  • 10 dkg pirított tökmag

Emlékeztető: tej (legalább 3 dl), só, szerecsendió, őrölt fahéj

Megjegyzés:

A sütőtök mennyiségével befolyásolhatod a krumplipüré színét. Készítheted halványabb sárgára vagy erősebben narancsosra.

Előkészítés

  • Mindkét hozzávalót, a krumplit és a sütőtököt héjától (az utóbbit belétől is) megtisztítod, felkockázod és külön-külön lábasban, kevés vízzel (amennyi éppen ellepi), sóval puhára főzöd.
    Krumpli főzés

    Krumpli főzés

    Sütőtök főzése

    Sütőtök főzése

  • Közben felmelegíted a tejet.

Sütőtökös krumplipüré elkészítése

Sütőtök püré készítése:

  1. A megfőtt sütőtökről leöntöd a vizet. Néhány kockát félreteszel a tálaláshoz.

    Sütőtök megfőzve

    Sütőtök megfőzve

  2. Botmixerrel összetöröd úgy, hogy ne legyen darabos.

    Pépesítés

    Pépesítés

  3. Melegen hozzáadod a vajat és összekevered.
  4. A sütőtök fajtájától függően előfordulhat, hogy kicsit szálas lesz, ezért – ha szükséges – szűrőszitán átpasszírozod.

    Sütőtök püré

    Sütőtök püré

  5. Hozzáadod a fűszereket, alaposan elkevered.

Megjegyzés:

A sütőtök szálasodása miatt nem célszerű együtt megfőzni és elkészíteni a két alapanyagot, pedig sokkal egyszerűbb és gyorsabb lenne.

Krumplipüré készítése:

  1. A megfőtt krumpliról leöntöd a vizet.
  2. Hozzáadod a vajat és krumplitörővel összetöröd.

    Vaj hozzáadása

    Vaj hozzáadása

  3. Hozzáadod részletekben a felmelegített tejet és közben habosra vered a krumplitörővel. Amikor elérted azt az állagot, hogy már habos, de nem terül szét, készen vagy a krumplipürével.

    Krumplipüré készen

    Krumplipüré készen 

Megjegyzés:

A krumplipüré készítését részletesen egy másik írásomban olvashatod.

Sütőtökös krumplipüré készítése:

  1. A felhabosított krumplipüréhez részletekben hozzáadod a sütőtök pürét és közben minden adagot habosítsd át a krumplitörővel.
  2. Amikor az egész sütőtök pürét hozzáadtad, el is készültél.

Elkészítési idő:

  • Krumpli és sütőtök tisztítása, felkockázása: 10 perc
  • Főzés: 30 perc
  • Sütőtök átpasszírozása: 5 perc
  • Összekeverés: 5 perc

Összesen: 50 perc (ebből munka: 20 perc)

Tálalás

Sült húsok mellé illik legjobban, de akár önálló ételként is kezelheted valamilyen – leginkább húsos feltéttel. Díszítsd sütőtök kockákkal, pirított tökmaggal is megszórhatod.

Sütőtökös krumplipüré tálalva 1

Sütőtökös krumplipüré tálalva 1

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.