Sült vegyes zöldségköret: kiváló kalóriaszegény zöldségköret sült vagy akár rántott húsokhoz. Az előkészítés, a zöldségek feldarabolása némi időt vesz igénybe, de maga a köret utána már gyorsan elkészül és nagyon finom.
Sült vegyes zöldségköret recept
Elkészítési idő:25 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 db nagy sárgarépa (kb. 15 dkg)
- 1 db nagy fehérrépa (kb. 15 dkg)
- 1 db cukkini (kb. 30 dkg)
- 1 db kis padlizsán (kb. 20 dkg)
- 1 db közepes hagyma
- 1 mokkáskanál só (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál olíva olaj
- 5 gerezd fokhagyma
Bevásárlólista
- 1 db nagy sárgarépa (kb. 15 dkg)
- 1 db nagy fehérrépa (kb. 15 dkg)
- 1 db cukkini (kb. 30 dkg)
- 1 db kis padlizsán (kb. 20 dkg)
- 1 db közepes hagyma
Emlékeztető: olíva olaj, fokhagyma, őrölt fekete bors, só
Megjegyzés:
- A fenti mennyiségekhez nem kell szigorúan ragaszkodni – hiszen a zöldségeket inkább darabra, mint súlyra vásároljuk.
Előkészítés
- A padlizsánt 1 – 1,5 cm vastag szeletekre vágod. Megsózod egy mokkáskanál sóval, félreteszed. Levet fog engedni. Ezzel el lehet venni a padlizsán kissé kesernyés ízét. Amíg áll a megsózott padlizsán, elvégezheted a többi előkészítő munkát.
- A fokhagyma gerezdeket megtisztítod, félbevágod.
- A hagymát karikára vágod.
- A sárgarépát és fehérrépát letisztítod, nagyobb karikákra, félkarikákra feldarabolod.
Felszeletelt sárga- és fehérrépa
- A cukkini két végét levágod, nagyobb kockákra vágod (a héja rajta maradhat).
Felszeletelt cukkini
- A megsózott padlizsánt leöblíted, feldarabolod.
Feldarabolt padlizsán
Sült vegyes zöldségköret elkészítése
Az elkészítésnél fontos, hogy a zöldségeket ne egyszerre tedd a serpenyőbe, hanem puhulásuk sorrendjében, szakaszosan. A serpenyőt ne fedd le. A pirítás-sütés közbe gyakran rázd meg a serpenyőt, hogy a zöldségek minden oldala lepiruljon. Ez némi gyakorlatot igényel, de hamar bele lehet jönni.
- A fokhagyma gerezdeket egy nagyobb serpenyőben a forró olíva olajon megfuttatod. Egy perc után kiszeded, mert csak az ízét használod fel az ételben.
Fokhagyma olíva olajon
- A karikára vágott hagymát az olíva olajra téve kicsit megpirítod. A sütés közben a hagyma karamelizálódik, és ettől az étel nagyon jó ízű lesz.
Hagyma lesütése
- Hozzáadod a fehér- és sárgarépát, sütöd és lepirítod.
Répák hozzáadása
- 10 perc után hozzáadod a cukkinit, tovább pirítod.
Cukkini hozzáadva
- 5 perc után hozzáadod a padlizsánt.
- Hozzáadod a borsot (jó, ha frissen darálod) és szükség szerint megsózod.
- Ezután az étel elkészült.
Sült vegyes zöldségköret készen
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Sütés: 15 perc (függ a serpenyő fajtájától, és a zöldségek méretétől, ezért változhat)
Összesen: 25 perc
Tálalás
A köretet elkészülése után rögtön tálald a közben elkészült sült vagy rántott hús mellé (kalóriaszegényebb a krumpli köreteknél).
Sült vegyes zöldségköret tálalva
Vegetáriánus önálló étel is lehet.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Köszönöm,ma biztosan elkészítem töltött csirkemcombokhoz.koszonom a gusztusos ötletet.e.h.
Örülök, hogy tetszik neked.