A quinoa neve sokáig ismeretlen volt a magyar háztartásokban. Az inkák aranyának nevezett gabonaféle tényleg aranyat ér: jó erőnlétet és gyors sebgyógyulást eredményez.
A quinoáról
A quinoa neve különös történetet takar. Gyerekkoromban nagyon szerettem az indiánokról szóló mondákat. Később, már vagy 20 éve ennek is, kezembe került James Refield: A mennyei prófécia c. könyve, amely ismét felkeltette érdeklődésemet az inkák ősi birodalma iránt. Évek óta vágyakozom arra, hogy eljussak Peruba, ahol ez a fantasztikus regény játszódik, de sajnos, eddig még nem sikerült. Most pedig találkoztam egy olyan növény termésével, amely kapcsolódik a titokzatos indián nép történetéhez. Ez a quinoa: az inkák aranya. Ha még nem ismered, ajánlom, hogy olvasd el ezt az írást, ismert meg a quinoa történetét.
A quinoa megmenekülésének története
A quinoát az inkák szent ételnek tartották. Az inka harcosok, akik quinoát fogyasztottak, kitartóak voltak és a harcban szerzett sérüléseikből gyorsan felgyógyultak. A spanyol hódítást követően a növény majdnem kipusztult, de az inkák megmentették, tovább termesztették. A magas hegyek oldalában (4000 m felett is nő és termést hoz) quinoa ültetvényeket hoztak létre és ezt titokban tartották.
Az 1970-es évekig szinte semmit nem tudott a világ a quineáról, mígnem egy bolíviai származású filozófus felhívta rá, mint értékes növényre a figyelmet, és az USA-ban, Colorado államban is termeszteni kezdték. A növény olyan népszerű lett, hogy ma már Dél-Amerika három állama: Peru, Bolívia és Equador több, mint 80.000 tonnát exportál belőle évente.
A quinoa értékes tulajdonságai
A quinoa nem gabona ugyan, de magját a gabonafélékhez hasonlóan használják fel. Mérete a nálunk is termő köleshez hasonló. 4000 m felett is termeszthető, tehát olyan helyen is, ahol más kultur-növények már nem élnek meg. 1,8 – 2 m magasra is megnő és apró szemű termése sok értékes tulajdonsággal bír:
- Protein (fehérje) tartalma: átlagosan 14 % (minden esszenciális aminosavat tartalmaz).
- Szénhidrát tartalma lassan bomlik le.
- Rosttartalma magas.
- Zsírtartalma: jórészt telítetlen zsírsavakból áll.
- Vitamin tartalma: B1, B2, B3, C, E, B-karotin.
- Ásványi anyagok: magnézium, kálcium, vas, kálium, foszfor és cink.
A quinoa fajtái:
- csontszínű
- vörös
- fekete.
A két utóbbinak erősebb az aromája és főzve ropogósabb lesz, mint a csontszínű.
Felületét keserű szaponin tartalom védi a kártevőktől, ezért termesztéséhez növényvédő szerekre nincs szükség. Ezt a réteget a főzés előtti lemosással el lehet távolítani. Egyes forgalmazók ezt már megteszik.
A quinoa-ról, illetve kinoaról még itt is olvashatsz.
A quinoa felhasználása
A quinoa a magyar konyhába is jól beilleszthető: műzlibe, salátába, töltelékbe keverhető. Semleges íze miatt a megszokott ízhatásokat nem zavarja.
Lecsó quinoával
Gondoltam egyet: lecsóhoz köretként próbáltam ki először, és mondhatom, hogy nagyon jól sikerült.
Utólag elgondolkodtam azon, hogy a quinoa: egy ilyen értékes növény a lecsóval (hagyma, zöldpaprika, paradicsom, esetleg 1-2 gerezd fokhagyma, tetejére néhány szelet friss csípős paprika és petrezselyem) csúcs-tápláléknak is tekinthető.
A részletek:
Információ: Bio-boltokban kapható (és nem olcsó, de a betegség drágább!)
Forrás: sajnos, időközben megszűnt.
A lecsó készítéséről itt olvashatsz.
Te mit tudsz a quinoáról?
Képek: saját felvételek
Örülök, hogy kipróbáltad! Nekünk az egyik kedvencünk.
Ez biztosan nagyon finom lehet. Keresek egy bioboltot a környékünkön és ki fogom próbálni. Köszönöm az ötletet 🙂
Nekem egy kg igazi Perui quinoa figyel a spájzban :). Leves betétnek is finom, a helyiek is gyakran eszik annak.
SZIASZTOK!
HOGY KELL MEGFŐZNI ? MINT A RIZST? MIKÉNT LEHET FELHASZNÁLNI ?
MILYEN AZ ÍZE? MENNYIBE KERÜL? MENNYIT KELL BELŐLE EGY ADAGNAK SZÁMOLNI?
KÖSZI ERIKA
Szerintem nagyon jó, hogy semleges ízű, így sok mindenhez lehet enni (már tervezem az ételeket) – és nagyon értékes.
Nagyon szívesen. Én a Zöldpolcban vettem (Budaörsi út 131/A. Úgy emlékszem, hogy szállítanak is (webáruház is).
Erika!
Úgy kell megfőzni, mint a rizst (kétszeres mennyiségű vízzel és kb. 10-15 perc alatt készen van. Utána még 5 percig jó fedő alatt tartani. A főzési idő függ attól, hogy puhábbra vagy kicsit ropogósabbra szeretnéd.
Lehet használni köretként, salátába, töltelékekbe, mint Kinga írta, levesbetétként. Az íze semleges, mondhatnám, íztelen és ez nagyon jó, mert tetszésed szerint fűszerezheted is.
Az ára: kb. 1200 Ft/0.5 kg – tehát nem a legolcsóbb, de nagyon sok értékes anyagot tartalmaz (lásd cikk). Bio boltokban lehet kapni.
Egy adag, mondjuk köretként – 3-5 dkg (próbáld ki 4 dkg-mal), de a vizet a térfogatához mérd. A 4 dkg-mal az ára kb. 100 F/adag. A rizs jóval olcsóbb, viszont nem tartalmaz ennyi értékes anyagot.