Puliszka: kukoricadarából készült erdélyi étel, de polenta néven a spanyol konyhában is megtalálható. Itt szalonnával, juhtúróval és reszelt sajttal – főzve és sütve.

Puliszka

Puliszka

Elkészítési idő: 60 perc

Puliszka hozzávalói

4 személyre

  • 20 dkg kukoricadara
  • 6 dl víz, alaplé vagy húsleves (ez utóbbiakkal még jobb lesz)
  • 10 dkg szalonna (fele lehet húsos)
  • 15 dkg juhtúró
  • 2 fej lila hagyma
  • 5 dkg félkemény reszelhető sajt

Bevásárlólista

  • 50 dkg kukoricadara
  • 10 dkg szalonna
  • 15 dkg juhtúró
  • 2 fej lila hagyma
  • 5 dkg félkemény reszelhető sajt

Emlékeztető: só

Előkészítés

  • A hagymákat karikára vagy félkarikára szeleteled. Néhány karikát félreteszel, a többit ecetes-cukros vízzel (hagyományos salátalé, kevés cukorral, csipet sóval) leöntöd. Az eredmény egy kellemes ízű hagymasaláta lesz.

    Lila hagyma

    Lila hagyma

  • A szalonnát felkockázod.

    Szalonna felkockázva

    Szalonna felkockázva

  • A sajtot lereszeled.

    Reszelt sajt

    Reszelt sajt

Puliszka készítése

  1. A vizet (alaplevet, húslevest) felforralod, megsózod.
  2. Amíg a víz felforr, a szalonnakockákból egy kisebb lábosban kiolvasztod a zsírt, a szalonnát kicsit megpirítod.
    Szalonna kiolvasztása 1

    Szalonna kiolvasztása 1

    Szalonna kiolvasztása 2

    Szalonna kiolvasztása 2

  3. A forrásban levő vízbe lassan belecsurgatod a kukoricadarát. Közben habverővel folyamatosan kevered.

    Puliszka főzése 1

    Főzés 1

  4. A massza lassan sűrűsödik, egyre nehezebben keverhető, mert a kukorica dara szemek vizet vesznek fel, megduzzadnak és közben meg is főnek.
  5. Amikor ez bekövetkezik, a massza is besűrűsödik.

    Puliszka főzése 2

    Főzés 2

  6. Egy jénai vagy más sütőtál aljára csurgatod a zsír negyed részét úgy, hogy szalonnakockák is legyenek benne (így nem fog a puliszka leragadni).
  7. Ezután három rétegben lerakod a puliszkát, a pörcös szalonnazsírral megöntözve, rá a juhtúrót, majd a reszelt sajtot:
  8. A zsírba mártott kanállal kiszeded a puliszka harmad részét, a jénai tálba teszed és elsimítod. Megöntözöd a pörcös szalonnazsírral.

    Puliszka lerakása 1

    Lerakás 1

  9. Ráteszel juhtúró darabokat teszel és megszórod reszelt sajttal.
    Puliszka lerakása 2

    Lerakás 2

    Puliszka lerakása 3

    Lerakás 3

  10. Ezt még kétszer megismétled, amíg a puliszka, a szalonna, a juhtúró és a reszelt sajt el nem fogy.

    Puliszka lerakása felső réteg

    Lerakás felső réteg

  11. Amikor elkészültél, az ételt a sütőbe teszed és 180 fokon átforrósítod. Amikor a zsír már gyöngyözik az oldalán és tetején, a sajt megolvadt, az étel átforrósodott és el is készült.

    Puliszka készen

    Puliszka készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Puliszka főzése: 15 perc
  • Étel lerakása: 5 perc
  • Sütés: 15 perc
  • Tányérokra rakás: 5 perc

Összesen: 60 perc

Puliszka tálalása

Az átsült puliszkát tányérokra szeded. Lila hagymával, petrezselyemmel díszítheted. Az ecetes lila hagymát kistányérban tedd mellé.

Puliszka tálalva

Puliszka tálalva

 

Étel és képek:

Az étel egy kedves széki ismerősöm közreműködésével készült, mivel nekem ez volt életem első puliszkája és jólesett a segítség.