Párolt vegyes zöldségköret: sárgarépából, karfiolból, mirelit zöldborsóból. Jól elkészítve a zöldségek nem vesztik el szép, üde színüket és értékes anyagaikat is jórészt megtartják.
Párolt vegyes zöldségköret
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 40 dkg sárgarépa
- 45 dkg mirelit zöldborsó (kis csomag)
- 1 fej közepes karfiol
- 3 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyem
- só
- cukor
Megjegyzés:
A képeken levő köret 2 személyre készült.
Előkészítés
- Felteszel vizet melegedni egy közepes méretű lábosban. Megsózod. Kevés cukrot is teszel bele.
- A sárgarépát megtisztítod, karikákra vágod.
- A karfiol vastag zöld leveleit leszeded (a belső vékony leveleit is megtartod). Rózsákra szeded. Leöblíted. A nagyobb rózsákat kétfelé veszed.
Párolt vegyes zöldségköret készítése
A zöldségek előfőzése, blansírozása:
- A hozzávalók közül a sárgarépa puhul meg legnehezebben, ezért először azt felteszed főni egy másik, kisebb edényben.
- Egy nagyobb tálba hideg vizet teszel és bele jégkockákat, hogy a víz hideg maradjon. Erre azért van szükség, mert a hideg vízben a zöldségek nem főnek tovább és eredeti szép színüket is megtartják.
- Amikor a víz forr, belerakod a karfiol rózsákat 3 percre. Az utolsó percben a levélkéket is a vízbe dobod.
- Egy szűrőkanállal kiszeded, a vízcsap alatt hideg vízzel leöblíted, majd a jeges vízbe teszed.
- A főzővízbe beleteszed a zöldborsót 2 – 3 percre (a mirelit zöldborsó nagyon gyorsan megpuhul).
- Közben a karfiolt kiszeded a jeges vízből egy kisebb tálba.
- A zöldborsót szűrőkanállal kiszeded, hideg víz alatt leöblíted, majd a jeges vízben lehűtöd. Amikor ez megtörténi, kiszeded egy kisebb tálba.
Mire ezzel készen vagy, a sárgarépa is megpuhul, azt is leszűröd, hideg vízzel leöblíted, a jeges vízben tovább hűtöd, majd azt is kiszeded egy kisebb tálba.
Párolt vegyes zöldségköret készítése a blansírozott zöldségekből
Ez az egyszerű étel a blansírozott zöldségekből néhány lépésben elkészíthető.
- Egy nagyobb, felmelegített serpenyőbe egy keveset teszel a zöldségek főzővizéből. (Éppen csak annyit, hogy a zöldségek a gőzében egy kicsit párolódjanak.) Beleteszed a vajat. Amikor a vaj megolvadt, beleteszed a zöldségeket. (A karfiolrózsákat kisebb darabokra szedtem.)
- Néhányszor átforgatod. Addig párolod, míg számodra megfelelő lesz, de ne párold túl, mer elvesztik értékes anyagaikat és színüket is. A párolás néhány percnél ne tartson tovább.
- Rászórod a vágott petrezselymet (nálam ez a nagy sietségben lemaradt) és a köret elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Blansírozás: 10 perc
- Párolás: 5 perc
Összesen: 25 perc
Tálalás
Sült húsokhoz, különösen finom sült csirkecombhoz, de akár diétás könnyű ebéd vagy vacsoraételnek is megfelel.
Sült vegyes zöldségköretet is találsz nálam.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Forrás: Széll Tamás: Lidl Online főzőiskola
Legutóbbi hozzászólások