Párolt vegyes zöldségköret: sárgarépából, karfiolból, mirelit zöldborsóból. Jól elkészítve a zöldségek nem vesztik el szép, üde színüket és értékes anyagaikat is jórészt megtartják.

Vegyes zöldségköret

Vegyes zöldségköret

Párolt vegyes zöldségköret

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 40 dkg sárgarépa
  • 45 dkg mirelit zöldborsó (kis csomag)
  • 1 fej közepes karfiol
  • 3 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • cukor

Megjegyzés:

A képeken levő köret 2 személyre készült.

Előkészítés

  • Felteszel vizet melegedni egy közepes méretű lábosban. Megsózod. Kevés cukrot is teszel bele.
  • A sárgarépát megtisztítod, karikákra vágod.
  • A karfiol vastag zöld leveleit leszeded (a belső vékony leveleit is megtartod). Rózsákra szeded. Leöblíted. A nagyobb rózsákat kétfelé veszed.

Párolt vegyes zöldségköret készítése

A zöldségek előfőzése, blansírozása:

  1. A hozzávalók közül a sárgarépa puhul meg legnehezebben, ezért először azt felteszed főni egy másik, kisebb edényben.

    Sárgarépa főzése

    Sárgarépa főzése

  2. Egy nagyobb tálba hideg vizet teszel és bele jégkockákat, hogy a víz hideg maradjon. Erre azért van szükség, mert a hideg vízben a zöldségek nem főnek tovább és eredeti szép színüket is megtartják.
  3. Amikor a víz forr, belerakod a karfiol rózsákat 3 percre. Az utolsó percben a levélkéket is a vízbe dobod.

    Karfiol blansírozása

    Karfiol blansírozása

  4. Egy szűrőkanállal kiszeded, a vízcsap alatt hideg vízzel leöblíted, majd a jeges vízbe teszed.

    Karfiol jeges vízben

    Karfiol jeges vízben

  5. A főzővízbe beleteszed a zöldborsót 2 – 3 percre (a mirelit zöldborsó nagyon gyorsan megpuhul).

    Zöldborsó blansírozása

    Zöldborsó blansírozása

  6. Közben a karfiolt kiszeded a jeges vízből egy kisebb tálba.

    Blansírozott karfiol

    Blansírozott karfiol

  7. A zöldborsót szűrőkanállal kiszeded, hideg víz alatt leöblíted, majd a jeges vízben lehűtöd. Amikor ez megtörténi, kiszeded egy kisebb tálba.
    Zöldborsó jeges vízben

    Zöldborsó jeges vízben

    Blansírozott zölddborsó

    Blansírozott zölddborsó

Mire ezzel készen vagy, a sárgarépa is megpuhul, azt is leszűröd, hideg vízzel leöblíted, a jeges vízben tovább hűtöd, majd azt is kiszeded egy kisebb tálba.

Főtt sárgarépa

Főtt sárgarépa

Párolt vegyes zöldségköret készítése a blansírozott zöldségekből

Ez az egyszerű étel a blansírozott zöldségekből néhány lépésben elkészíthető.

  1. Egy nagyobb, felmelegített serpenyőbe egy keveset teszel a zöldségek főzővizéből. (Éppen csak annyit, hogy a zöldségek a gőzében egy kicsit párolódjanak.) Beleteszed a vajat. Amikor a vaj megolvadt, beleteszed a zöldségeket. (A karfiolrózsákat kisebb darabokra szedtem.)

    Vegyes zöldségköret készítése 1

    Vegyes zöldségköret készítése 1

  2. Néhányszor átforgatod. Addig párolod, míg számodra megfelelő lesz, de ne párold túl, mer elvesztik értékes anyagaikat és színüket is. A párolás néhány percnél ne tartson tovább.
  3. Rászórod a vágott petrezselymet (nálam ez a nagy sietségben lemaradt) és a köret elkészült.

    Vegyes zöldségköret készítése 2

    Vegyes zöldségköret készítése 2

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Blansírozás: 10 perc
  • Párolás: 5 perc

Összesen: 25 perc

Tálalás

Sült húsokhoz, különösen finom sült csirkecombhoz, de akár diétás könnyű ebéd vagy vacsoraételnek is megfelel.

Vegyes zöldségköret tálalva 1

Vegyes zöldségköret tálalva 1

Vegyes zöldségköret tálalva 2

Vegyes zöldségköret tálalva 2

Sült vegyes zöldségköretet is találsz nálam.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa

Forrás: Széll Tamás: Lidl Online főzőiskola