Medvehagymás krumplipüré: medvehagymaszezonban, de akár máskor is, feldobhatod a krumplipürá színét és ízét medvehagymakrémmel.
Medvehagymás krumplipüré
Elkészítési idő: összesen 45 perc (ebből munka: 25 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg krumpli (tisztítás után kb. 85 dkg)
- 5 dkg vaj
- 2 – 3 dl tej (krumpli fajtájából függően)
- 2 evőkanál medvehagymakrém
- só
Bevásárlólista
- 1 kg krumpli
- 10 dkg vaj
- 1 csomag medvehagymakrém (használhatsz spenótkrémet is)
Emlékeztető: só
Megjegyzések:
- Nem mindegy, hogy milyen krumpliból dolgozol. Burgonyapürének az a jobb, amelyik könnyen megfő, kicsit szétfő, mert könnyebb belőle pürét készíteni, mint abból, amelyik krumplisalátának való (aminek viszont az a krumpli jó, amelyik nem fő szét). Ha ebben bizonytalan vagy, akkor azt javasolom, ne sózd meg a krumplit főzés előtt – és ezt itt most nem fogom megmagyarázni, legyen elég annyi, hogy főlés után könnyebben széttöröd.
- A vajat ne spórold ki belőle, mert, mert az segíti, hogy a végén habosra tudd keverni.
- készítsd el a medvehagymakrémet. Két evőkanálnyit nem tudsz készíteni, de a kész krémet a hűtőben tárolhatod, készíthetsz belőle medvehagyma krémlevest vagy mártást.
Előkészítés
- A krumplit meghámozod, kockákra vágod. Annyi vizet teszel rá, hogy éppen ellepje. Ezt 1 – 2 órával korábban is elkészítheted, mint amikorra az ételre szükség van. A vizet azért kell ráöntened, mert a szabad levegőn a krumpli megfeketedik.
Medvehagymás krumplipüré elkészítése
- Hideg vízben tedd fel főni, hogy egyenletesen melegedjenek át a krumplidarabok. (Ha meleg vizet öntesz rá, nem egyenletesen fő – a külső része gyorsan, a belseje lassan. Mire a belső része is puha lesz, a külső része szétmállik.) A főzési idő függ a krumpli fajtájától és attól, hogy mekkorákra van darabolva.
Főzés
Főtt krumpli
- Amikor a krumpli megfőtt, öntsd le róla a vizet. Add hozzá a vajat.
Vaj hozzáadás
- Törd össze krumplitörővel.
Krumpli összetörése
- Add hozzá a tejet forrón (ne hűljön ki a püré) és jól keverd össze.
Tej hozzáadása
- Verd fel habosra.
Krumplipüré habosítása
- Add hozzá a medvehagymakrémet.
Medvehagyma krém hozzáadása
- Alaposan keverd össze úgy, ahogy habosítasz és elkészültél.
Elkészítési idő:
- Előkészítés (medvehkagymakrém készítése nélkül): 10 perc
- Krumplipüré készítése: 30perc
- Medvehagymakrém belekeverése: 5 perc
Összesen: 45 perc (ebből munka: 25 perc)
Tálalás
Tálalhatod húsok mellé, tehetsz rá tükörtojást, sült kolbászt.
Medvehagymás krumplipüré tálalva
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások