Majonézes krumplisaláta lila hagymával és petrezselyemmel: nagyon finom. Az elnevezés vitatható, ugyanis a majonézt tejföllel hígítva tartárnak nevezzük.
Majonézes krumplisaláta recept
Elkészítési idő: 75 perc
Nevezhetném majonézes burgonya salátának is, mert ez az elnevezés is elterjedt.
Hozzávalók
4 személyre (köretként)
- 60 dkg krumpli (jó minőségű, nem szétfőlős krumpli – lásd még a megjegyzésben)
- 20 dkg majonéz
- 20 dkg tejföl (lehet 20 vagy 12 %-os is, az utóbbi kalóriaszegényebb)
- 1 nagyobb fej vagy 2 kisebb lila hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só, fehér bors
Bevásárlólista
- 60 dkg krumpli (jó minőségű, nem szétfőlős krumpli)
- 20 dkg majonéz
- 20 dkg tejföl (lehet 20 vagy 12 %-os is, az utóbbi kalóriaszegényebb)
- 1 nagyobb fej vagy 2 kisebb lila hagyma
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fehér bors, só
Megjegyzések:
- Ha otthon, az én receptem szerint készíted a majonézt, készítsd 2 tojás sárgájából, akkor még marad is valamennyi esetleg külön tálalva vagy más célra is felhasználható. Azt is megteheted (ha nagy a létszám), hogy kétszeres mennyiségű krumplival, majonézzel és tejföllel dolgozol, és a feléből csak sima majonézes krumplit készítesz.
- A majonézkészítés részletes leírását itt találod.
- A majonézt a tejföllel általában 1 : 1 arányban szokásos összekeverni.
- A hozzávalók közül a krumpli egy kényes kérdés. Ideális a kiflikrumpli lenne, de nem mindenhol kapható. Igyekezz kis méretű, kicsit hosszúkás, rózsaszínű krumplit venni. Ha piacon jársz, érdeklődhetsz az eladónál. A nagy méretű krumplik erre a célra nem alkalmasak. Vigyázz, mert a szétfőlő krumpliból a végén egy nagy tömeg pempő lesz)
- Előkészítő művelet lehetne a majonéz elkészítése, de most úgy veszem, mint alapanyagot részben azért, mert sokan készen vásárolják, részben azért, mert előző napokban is elkészíthető.
Majonézes krumplisaláta készítése
- Tedd fel a krumplit főni egy megfelelő méretű lábosban. A főzővízbe tégy 1 teáskanál sót, mert ez is segít abban, hogy a krumpli szépen egyben maradjon.
- Amíg a krumpli fő, akár a majonézt is elkészítheted, vagy mást csinálhatsz, mert a krumplinak az összeállításkor csak langyosnak szabad lennie (annak viszont igen, mert jobban beveszi az ízeket).
- Keverd simára a tejfölt. (Ha ezt nem teszed meg, csomós maradhat a majonézben is, mert az összekeverést kézzel kell végezni.)
- Adagokban add hozzá a majonézhez, és minden adagot jól keverj el benne.
- Szeleteld fel a lila hagymát és 1 – 2 szál kivételével aprítsd fel a petrezselymet.
- Amikor a krumpli megfőtt, engedj rá néhány percre hideg vizet. Egyrészt könnyebben leválik a héja, másrészt gyorsabban kihűl.
- Húzd le a krumplik héját.
- A tejföllel összekevert majonéz felét tedd egy tálba. Nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyi majonézre lesz szükséged, ezért jobb, ha részletekben adod hozzá.
- Szeletelj fel a krumplikból 2 – 3 darabot, tedd a majonézbe, sózd meg, szórj rá egy kis fehér borsot.és keverd össze.
Krumpli felszeletelve
Majonéz és krumpli 1
Majonéz és krumpli 2
- Ezt a műveletet végezd addig, amíg azt nem látod, hogy már kevés a majonéz, ekkor tegyél hozzá 1 – 2 kanállal és folytasd a műveletet, amíg a krumpli el nem fogy. Ilyenkor rendszerint marad valamennyi majonéz.
Majonéz és krumpli 3
Majonéz és krumpli 4
Majonéz és krumpli 5
Majonéz és krumpli 6
- Add a majonézes krumplihoz (hiszen ez már az, és így is lehetne köret) a lila hagymát (egy-két karika kivételével) és a petrezselyem nagy részét.
Majonéz, krumpli, lila hagyma, petrezselyem
- Keverd össze és a saláta elkészült.
Elkészítési idő:
- krumpli főzése: 45 perc (közben elkészülhet a majonéz – még kézi kikeveréssel is, valamint a hagyma szeletelése és a petrezselyem aprítása is)
- krumpli lehéjazása, szeletelése és saláta összeállítása: 30 perc
Összesen: 75 perc
Majonézes krumplisaláta tálalása
Tedd a salátát egy megfelelő méretű tálba, díszítsd hagyma karikákkal és petrezselyemmel.
Majonézes krumplisaláta tálalva
Majonézes krumplisaláta (majonézes burgonyasaláta) képek: saját készítés, saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások