Krumplipüré: sokan keresik az igazi jó krumplipüré titkát . Most megmutatom neked lépésről lépésre, hogyan készül tejjel, vajjal ez a habos csoda.

Krumplipüré 1

Krumplipüré recept

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg krumpli ( „szétfőlős”, tisztítás után kb. 85 dkg)
  • 5 dkg vaj
  • 2 – 3 dl tej (krumpli fajtájából függően)

Bevásárlólista

  • 1 kg krumpli („szétfőlős”)
  • 5 dkg vaj
  • 2 – 3 dl tej (krumpli fajtájából függően)

Emlékeztető: só

Megjegyzések:

  • Nem mindegy, hogy a krumplipüré készítése milyen krumpliból történik. Egy jó krumplipüré recept azt is tartalmazza, milyen krumpliból kell készíteni. Pürének az a jobb, amelyik könnyen megfő, kicsit szétfő, mert könnyebb belőle pürét készíteni, mint abból, amelyik krumplisalátának való (aminek viszont az a krumpli jó, amelyik nem fő szét). Ha ebben bizonytalan  vagy, akkor azt javasolom, ne sózd meg a krumplit főzés előtt – és ezt itt most nem fogom megmagyarázni, legyen elég annyi, hogy főlés után könnyebben széttöröd.
  • A vajat ne spórold ki belőle, mert, mert az segíti, hogy a végén habosra tudd keverni.
  • A tej mennyiségét nem lehet pontosan megadni, mert függ a krumpli fajtájától.

Krumplipüré készítése

  • A krumplit meghámozod, kockákra vágod. Annyi vizet teszel rá, hogy éppen ellepje. Ezt 1 – 2 órával korábban is elkészítheted, mint amikorra az ételre szükség van. A vizet azért kell ráöntened, mert a szabad levegőn a krumpli megfeketedik.
Előkészítés főzésre

Feldarabolt krumpli előkészítése főzésre

  • Hideg vízben tedd fel főni (fedő alatt), hogy egyenletesen melegedjenek át a krumplidarabok. (Ha meleg vizet öntesz rá, nem egyenletesen fő – a külső része gyorsan, a belseje lassan. Mire a belső része is puha lesz, a külső része szétmállik.) A főzési idő függ a krumpli fajtájától és attól, hogy mekkorákra van darabolva.
Főtt krumpli

Főtt krumpli

  • Öntsd le róla a főzővizet, add hozzá a vajat és még forrón törd össze krumplitörővel.
  • Közben melegítsd fel a tejet (a hideg tej lehűti a főtt krumplit és nem lesz jól habosítható).
Vaj hozzáadása

Vaj hozzáadás

Krumpli összetörése

Krumpli összetörése

  • Add hozzá a meleg tejet és jól keverd össze. Fokozatosan adagold, közben mindig keverd meg, mert így érzékelheted, hogy mikor elég. (Hogy mennyi tej kell hozzá, azt sajnos nem tudom megmondani, mert függ a krumplitól, de már az első, de lehet, hogy csak egy-két alkalom után érezni fogod, hogy mennyi kell hozzá.Ha kevesebbet teszel bele, akkor kemény lesz, ha többet, akkor híg, és egyik esetben sem lehet habosra verni.  Néhány készítés után már érzékeled, hogy mennyi kell.)
Tej hozzáadása

Tej hozzáadása

  • Amikor azt érzed, hogy már viszonylag könnyebben kevered, de még nem folyékony, akkor a krumplitörővel vagy villával kezd el verni körben, le-fel mozdulatokkal. Észre fogod venni, hogy a massza elkezd habosodni.
Krumplipüré habosítása

Krumplipüré habosítása

  • Ha már sikerült jó lazára, habosra felverni, tálalhatod.

    Krumplipüré

    Krumplipüré készen

Elkészítési idő:

  • Krumpli előkészítése: 5 perc
  • Krumpli főzése: 45 perc
  • Törése, pürésítése: 10 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 15 perc)

Megjegyzések:

  • Ha kicsit folyékonyabbra szeretnéd, tegyél bele több vajat és tejet. Akkor  ilyen lesz:

Krumplipüré sültkrumpliból

  • Ha mégis korábban lett kész, mint ahogy tálalni kell, kevés meleg tej hozzáadása után melegítsd fel és jó alaposan keverd át és habosítsd. Ugyanígy járhatsz el, ha melegíteni kell.
  • Ha megfőtt a krumpli, ne hagyd sokáig a főzővízben. Egy idő után ugyanis a megfőtt krumpli megszívja magát vízzel, és már nem lehet habosra keverni. Még rosszabb, ha ki is hűl a vízben, mert akkor végképp kétséges lesz az eredmény.
  • Ha köretnek készíted, olyan húst válassz hozzá, amivel a sütés végén nincs már munka. Ne legyen például rántott húst, mert egyszerre két frissen készítendő étellel nem tudsz foglalkozni, hacsak nincs segítséged hozzá.

A krumplipüré készítésének titkai

Bár a szövegben olvashattad, itt összefoglalom:

  • megfelelő krumplifajtából készítsd (olyanból, ami főzés után könnyen széttörhető)
  • főzés után ne hagyd a vízben állni, minél előbb, még melegen dolgozd fel – ha kihűlt, már nem tudod igazán jól elkészíteni
  • a megfelelő mennyiségű vajat ki ne hagyd belőle
  • meleg tejjel készítsd
  • a tejet részletekben add hozzá, mert ha túladagolod, túl lágy lesz és szétfolyik
  • krumplitörővel verd habosra kézzel, ne használj botmixert vagy turmixgépet.
  • tálald melegen (ha mégis kihűlt, kövesd a fenti megjegyzésekben leírtakat).

Felhasználás, tálalás

Rendszerint húsok mellé készül köretnek. Leginkább szaftos, sült húsokhoz illik. Ha szebb megoldást szeretnél, tedd nagyméretű nyílással ellátott habzsákba, és abból nyomd ki a tányérra.

Krumplipüré kacsacombhoz

Krumplipüré sült kacsacombhoz

Krumplipüré sültkrumpliból

Krumplipüré rántott húshoz

 

Képek: saját készítésű krumplipüré (vagy ha úgy tetszik burgonyapüré) saját felvételei.