Krumplipüré hozzávalók: az alap összetevők helyett vagy mellett szerepelnek az állag, az íz és a szín megváltoztatása céljából. A variációk száma közelít a végtelenhez.
Krumplipüré hozzávalók
Az alap összetevők változtatása
Klasszikus krumplipüré hozzávalói:
A krumplipüré receptet egy másik írásomban találod
- krumpli
- vaj
- tej
- só
Ez az étel eleve kínálja magát arra, hogy
- a krumplihoz különféle más zöldségféléket adjunk részben színezésre, részben az íz megváltoztatására
- a vajat és a tejet más, némileg hasonló termékekkel helyettesítsük
- a só mellett egyéb ízesítőket is használjunk.
Ennek az az eredménye, hogy a klasszikus krumplipüré mellett szinte számtalan változat létezik, és mindegyik finom.
A krumplipüré hozzávalók változtatásának lehetőségei
A szinte számtalan lehetőséget igyekeztem egy bizonyos szempont szerint csoportosítani megjegyezve, hogy a felsorolás valószínűleg még így sem lesz teljes. Meg kell jegyezni, hogy egyes anyagok hozzáadása a krumplipüré színét és habos állagát is megváltoztathatja.
A krumpli (szétfőlős fajta) helyettesíthető
- édesburgonyával
- lila burgonyával
- a krumplihoz különféle arányban adott más anyagokkal (a fentiek, továbbá sütőtök és más zöldségek).
A vaj helyettesítési lehetőségei
olcsóbb anyagokkal (a vaj elég drága), mint
- margarin (nem javasolnám)
- sertészsír (a baromfizsír nem alkalmas, mert szobahőfokon folyékony lesz)
Hígító-habosító anyagok a tej helyett
- tejföl
- főzőtejszín
- joghurt (kalóriaszegényebb, mint a többi)
Ízesítő anyagok
némelyik több csoportba is besorolható
Zöldségek:
- hagyma
- zeller
- sütőtök
- sárgarépa
- karfiol
- brokkoli
- cukkini
- cékla
- zöldborsó
- gomba
Színező anyagok:
(a zöldségek között is vannak ilyenek)
- zöld színhez: medvehagyma, zöldborsó
Medvehagymás krumplipüré
- narancssárgás színhez: sütőtök, sárgarépa, édesburgonya
Sütőtökös krumplipüré tálalva 1
- rózsaszín: cékla
- lila: lila színű krumpli
Állati eredetű termékek:
- tojássárgája
- sajt (reszelve)
- juhtúró
- apróra vágott hús, pépesített máj (főleg kisbabáknak szokás ilyet készíteni)
Fűszerek:
- őrölt fehér bors
- őrölt szerecsendió
- fokhagyma
- apróra vágott zöld fűszerek (petrezselyem, kapor, és mások)
A krumplipüré hozzávalók helyettesítői
Bár a krumplipüré készítése nem bonyolult és rövid ideig tart, mégis van egy igény egy még gyorsabb megoldásra. Ez az élelmiszer ipart arra ösztönözte, hogy állítson elő olyan készítményeket, amelyeket a hígító anyaggal (víz, tej) csak össze kell keverni. Mindez vagy 5 perc alatt megtörténik. A helyettesítők fajtái:
- krumplipüré por
- krumplipüré pehely
Bevallom, még soha nem használtam ilyen helyettesítőket, ezért nem ismerem az összetevőket és véleményt sem tudok róluk mondani, de – úgy gondolom – csak a kipróbálás szintjéig fogok velük eljutni.
Ételek és képek készítője: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások