Krumplipüré hozzávalók: az alap összetevők helyett vagy mellett szerepelnek az állag, az íz és a szín megváltoztatása céljából. A variációk száma közelít a végtelenhez.

Krumplipüré

Krumplipüré hozzávalók

Az alap összetevők változtatása

Klasszikus krumplipüré hozzávalói:

A krumplipüré receptet egy másik írásomban találod

Ez az étel eleve kínálja magát arra, hogy

  • a krumplihoz különféle más zöldségféléket adjunk részben színezésre, részben az íz megváltoztatására
  • a vajat és a tejet más, némileg hasonló termékekkel helyettesítsük
  • a só mellett egyéb ízesítőket is használjunk.

Ennek az az eredménye, hogy a klasszikus krumplipüré mellett szinte számtalan változat létezik, és mindegyik finom.

A krumplipüré hozzávalók változtatásának lehetőségei

A szinte számtalan lehetőséget igyekeztem egy bizonyos szempont szerint csoportosítani megjegyezve, hogy a felsorolás valószínűleg még így sem lesz teljes. Meg kell jegyezni, hogy egyes anyagok hozzáadása a krumplipüré színét és habos állagát is megváltoztathatja.

A krumpli (szétfőlős fajta) helyettesíthető

  • édesburgonyával
  • lila burgonyával
  • a krumplihoz különféle arányban adott más anyagokkal (a fentiek, továbbá sütőtök és más zöldségek).

A vaj helyettesítési lehetőségei

olcsóbb anyagokkal (a vaj elég drága), mint

  • margarin (nem javasolnám)
  • sertészsír (a baromfizsír nem alkalmas, mert szobahőfokon folyékony lesz)

Hígító-habosító anyagok a tej helyett

  • tejföl
  • főzőtejszín
  • joghurt (kalóriaszegényebb, mint a többi)

Ízesítő anyagok

némelyik több csoportba is besorolható

Zöldségek:

  • hagyma
  • zeller
  • sütőtök
  • sárgarépa
  • karfiol
  • brokkoli
  • cukkini
  • cékla
  • zöldborsó
  • gomba

Színező anyagok:

(a zöldségek között is vannak ilyenek)

  • zöld színhez: medvehagyma, zöldborsó

    Medvehagymás krumplipüré

    Medvehagymás krumplipüré

  • narancssárgás színhez: sütőtök, sárgarépa, édesburgonya

    Sütőtökös krumplipüré tálalva 1

    Sütőtökös krumplipüré tálalva 1

  • rózsaszín: cékla
  • lila: lila színű krumpli

Állati eredetű termékek:

  • tojássárgája
  • sajt (reszelve)
  • juhtúró
  • apróra vágott hús, pépesített máj (főleg kisbabáknak szokás ilyet készíteni)

Fűszerek:

  • őrölt fehér bors
  • őrölt szerecsendió
  • fokhagyma
  • apróra vágott zöld fűszerek (petrezselyem, kapor, és mások)

A krumplipüré hozzávalók helyettesítői

Bár a krumplipüré készítése nem bonyolult és rövid ideig tart, mégis van egy igény egy még gyorsabb megoldásra. Ez az élelmiszer ipart arra ösztönözte, hogy állítson elő olyan készítményeket, amelyeket a hígító anyaggal (víz, tej) csak össze kell keverni. Mindez vagy 5 perc alatt megtörténik. A helyettesítők fajtái:

  • krumplipüré por
  • krumplipüré pehely

Bevallom, még soha nem használtam ilyen helyettesítőket, ezért nem ismerem az összetevőket és véleményt sem tudok róluk mondani, de – úgy gondolom – csak a kipróbálás szintjéig fogok velük eljutni.

 

Ételek és képek készítője: Pap Zsuzsa