Karfiolrizs: hét ez meg mi? Most karfiol vagy rizs? Ez bizony karfiol, de köretként elkészítve nagyon hasonlít a rizshez. Kalóriaszegény, rostgazdag köret – és finom. Próbáld ki!

Karfiolrizs

Karfiolrizs recept

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók

4 adag körethez

  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 evőkanál olíva olaj (lehet jó minőségű napraforgó olaj is)
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál bors (feltételesen)

Bevásárlólista

  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 csokor petrezselyem (fagyasztott petrezselyem is lehet)

Emlékeztető: só, bors, olíva olaj.

Megjegyzések:

Előkészítés

  • A karfiolt rózsákra szeded. A középső, torzsa szerű részt tedd félre és dobd be majd egy húslevesbe zöldségként.
  • Nézd át a rózsákat. Ha hibás részt találsz benne, vágd ki.
  • A karfiol darabokat ezután öblítsd le, csepegtesd le, hogy minél kevesebb víz maradjon rajta. Papírtörlőn is száríthatod, vagy salátacentrifugában is eltávolíthatod a fölösleges vizet.

    Karfiolrózsák

    Karfiolrózsák

  • A rózsákat kézzel szedd szét kisebb darabokra.

    Karfiolrózsák feltördelve

    Karfiolrózsák feltördelve

  • Részletekben (legalább 3 részletben) tedd be az aprítógépbe. Egy-egy adagot – aprítás közben állj meg és rázd meg a tartályt akár már fél perc alatt is felaprít.
    Aprítás

    Aprítás

    Felaprított karfiol

    Felaprított karfiol

  • A petrezselymet vágd apróra.

Karfiolrizs készítése

  1. Az olíva olajat tedd egy felmelegített serpenyőbe.
  2. Tedd rá a felaprított karfiolt.

    Serpenyőben

    Serpenyőben

  3. Sózd és borsozd meg.

    Fűszerezés

    Fűszerezés 

  4. Kevergesd a serpenyőben addig, amíg megpuhul. Ez nagyon gyorsan, közel 5 perc után megtörténik.
    Sütés

    Sütés

    Karfiolrizs készen

    Karfiolrizs készen

  5. Szórd rá a petrezselymet és tálalhatod.

Megjegyzés:

  • Jó, ha van egy jó nagy serpenyőd, mert vékony rétegben célszerű sütni. Ha nincs ilyen, akkor inkább 2 részletben készítsd el. Ha túl vastag réteg van a serpenyőben, nem párolog el gyorsan a víz és pempős lehet a végeredmény.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Sütés: 5 perc (két részben végzett sütésnél ez 10 perc lesz)

Összesen: 15 perc

Megjegyzés:

  • Semmiképpen ne tégy rá fedőt, mert nem távozik el a víz tartalma és gyorsan egy pempő lesz belőle, pedig nem ezt szeretnéd, ugye?

Karfiolrizs tálalása

Kalóriaszegény, rost tartalma jelentős. K és B6 vitamin tartalmát sütés után is megtartja.

Köretként tálalhatod különféle húsok mellé. A hús lehet rántott hús, szeletben sütött hús, de fasírozott is.

Karfiolrizs tálalva

Karfiolrizs tálalva

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa