Egyszerű töltelék húsba: a töltelék alap hozzávalóival. Egy kis változtatással diétás töltléknek is nevezhető – akár ilyen formában is elkészítheted.

Egyszerű töltelék húsba

Egyszerű töltelék húsba

Elkészítési idő: 65 perc

Hozzávalók

  • 5 db császárzsemle
  • 2 dl tej
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál baromfizsír vagy napraforgó olaj
  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, bors, valamilyen kedvedre való zöldfűszer, például majoránna, kevés  kakukkfű

Bevásárlólista

  • 5 db császárzsemle
  • 2,5 dl tej
  • 1 fej hagyma
  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: olaj vagy baromfizsír, só, bors, majoránna és/vagy kevés  kakukkfű

Megjegyzés:

  • Ha diétásan szeretnéd, hagyd ki a borsot, tej helyett használhatsz vizet, csak egy tojással készítsd (2. tojás hozzáadása) és ne zsírt, hanem olajat használj.

Előkészítés

  • A hagymát apróra vágod.
  • A zsemlét felkockázod.

    Zsemlekockák

    Zsemlekockák

  • A petrezselymet 1 – 2 szál kivételével felaprítod.

Egyszerű töltelék elkészítése

  1. Az olajat vagy zsírt egy közepes méretű lábosban felolvasztod.
  2. A hagymát a zsiradékon megpárolod, a párolás végén kissé lepiríthatod.

    Hagyma párolásas

    Hagyma párolásas

  3. Amíg a hagyma párolódik, a felkockázott zsemlére kis részletekben ráöntöd a tejet és kézzel jól átdolgozod. A zsemle felveszi a tejet és nem kell semmit kiöntened. Jól átnyomkodod, valószínűleg semmi tej nem fog távozni belőle, csak egy masszává gyúrod és így fel is használható.
  4. A lábost leveszed a tűzhelyről. Az átnyomkodott zsemlét ráteszed a megpárolt hagymára. Egy erős villával jól összedolgozod.
    Zsemlekockák hozzáadása

    Zsemlekockák hozzáadása

    Hagyma és zsemle összekeverve

    Hagyma és zsemle összekeverve

  5. Hozzáadod az egyik tojást, a petrezselymet, a zöldfűszert és kevés só is kell hozzá (kóstold meg!) – itt a tojás az étel része, nem összetartója (akár főzve és felaprítva is beleteheted). Összekevered, összedolgozod (itt is ajánlom a villát).

    Tojás, só, bors, petrezselyem hozzáadása

    Tojás, só, bors, petrezselyem hozzáadása

  6. A lábost visszateszed a tűzhelyre, a tölteléket keverve átpirítod addig, amíg elválik az edény oldaláról. Közben a fölösleges nedvesség elpárolog belőle.

    Töltelék átsütve

    Töltelék átsütve

  7. Hozzáadod a 2. tojást (ez fogja a tölteléket összetartani).
  8. Ezzel is összedolgozod.
    2. tojás hozzáadasa

    2. tojás hozzáadasa

    Töltelék összedolgozva

    Töltelék összedolgozva

  9. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt sütő edénybe teszed.

    Töltelék sütőtálban

    Töltelék sütőtálban

  10. Előmelegített sütőben 180 fokon sütöd alsó-felső sütéssel 30 percig (lehet több vagy kevesebb), amíg a töltelék teteje kissé megpirul (addigra a belseje is átsül).

    Egyszerű töltelék húsba készen

    Egyszerű töltelék húsba készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Hagyma párolása: 5 perc
  • Töltelék elkészítése: 15 perc
  • Töltelék sütése: 30 perc

Összesen: 65 perc

Egyszerű töltelék felhasználása, tálalása

A tölteléket felhasználhatod:

  • töltött csirke készítésére
  • önálló ételként zöldségekkel, sült krumplival vagy krumplipürével tálalva.
Egyszerű töltelék húsba tálalva 1

Egyszerű töltelék húsba tálalva 1

 

Egyszerű töltelék húsba tálalva 2

Egyszerű töltelék húsba tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa