Egyszerű töltelék húsba: a töltelék alap hozzávalóival. Egy kis változtatással diétás töltléknek is nevezhető – akár ilyen formában is elkészítheted.
Egyszerű töltelék húsba
Elkészítési idő: 65 perc
Hozzávalók
- 5 db császárzsemle
- 2 dl tej
- 1 fej hagyma
- 1 teáskanál baromfizsír vagy napraforgó olaj
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- fűszerek: só, bors, valamilyen kedvedre való zöldfűszer, például majoránna, kevés kakukkfű
Bevásárlólista
- 5 db császárzsemle
- 2,5 dl tej
- 1 fej hagyma
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: olaj vagy baromfizsír, só, bors, majoránna és/vagy kevés kakukkfű
Megjegyzés:
- Ha diétásan szeretnéd, hagyd ki a borsot, tej helyett használhatsz vizet, csak egy tojással készítsd (2. tojás hozzáadása) és ne zsírt, hanem olajat használj.
Előkészítés
- A hagymát apróra vágod.
- A zsemlét felkockázod.
- A petrezselymet 1 – 2 szál kivételével felaprítod.
Egyszerű töltelék elkészítése
- Az olajat vagy zsírt egy közepes méretű lábosban felolvasztod.
- A hagymát a zsiradékon megpárolod, a párolás végén kissé lepiríthatod.
- Amíg a hagyma párolódik, a felkockázott zsemlére kis részletekben ráöntöd a tejet és kézzel jól átdolgozod. A zsemle felveszi a tejet és nem kell semmit kiöntened. Jól átnyomkodod, valószínűleg semmi tej nem fog távozni belőle, csak egy masszává gyúrod és így fel is használható.
- A lábost leveszed a tűzhelyről. Az átnyomkodott zsemlét ráteszed a megpárolt hagymára. Egy erős villával jól összedolgozod.
- Hozzáadod az egyik tojást, a petrezselymet, a zöldfűszert és kevés só is kell hozzá (kóstold meg!) – itt a tojás az étel része, nem összetartója (akár főzve és felaprítva is beleteheted). Összekevered, összedolgozod (itt is ajánlom a villát).
- A lábost visszateszed a tűzhelyre, a tölteléket keverve átpirítod addig, amíg elválik az edény oldaláról. Közben a fölösleges nedvesség elpárolog belőle.
- Hozzáadod a 2. tojást (ez fogja a tölteléket összetartani).
- Ezzel is összedolgozod.
- Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt sütő edénybe teszed.
- Előmelegített sütőben 180 fokon sütöd alsó-felső sütéssel 30 percig (lehet több vagy kevesebb), amíg a töltelék teteje kissé megpirul (addigra a belseje is átsül).
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Hagyma párolása: 5 perc
- Töltelék elkészítése: 15 perc
- Töltelék sütése: 30 perc
Összesen: 65 perc
Egyszerű töltelék felhasználása, tálalása
A tölteléket felhasználhatod:
- töltött csirke készítésére
- önálló ételként zöldségekkel, sült krumplival vagy krumplipürével tálalva.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások