Édesburgonya köret: az egyik legegyszerűbben elkészíthető édesburgonya recept. Sült húsokhoz kiváló, de húsmentes ételként magában is fogyasztható.
Édesburgonya köret
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 6 db közepes édesburgonya (kb. 80 dkg)
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olíva olaj
- 1/2 csokor petrezselyem
- só, bors
Bevásárlólista
- 6 db közepes édesburgonya (kb. 80 dkg)
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, olíva olaj, só, őrölt fekete bors
Megjegyzés:
Az édesburgonya édeskés ízét kiválóan egészítik ki a fűszerek. Ha szereted a sütőtököt, biztosan kedvelni fogod. Ha nem, akkor is próbáld ki kisebb adaggal, mert kevésbé édes a sütőtöknél, és lehet, hogy megkedveled.
Előkészítés
- Az édesburgonyákat meghámozod, nagyjából másfél centis kockákra vágod.
- A fokhagymagerezdeket felszeleteled.
- A petrezselymet (1 – 2 szál kivételével felaprózod.)
Édesburgonya köret elkészítése sütőben
- Bekapcsolod a sütőt 180 fokra.
- A burgonya kockákat tálba teszed. Megsózod, megborsozod. Hozzá teszed a fokhagymát, rászórod a petrezselyemzöldet. Összekevered. Ezzel a művelettel elkerülheted, hogy a serpenyőben, vagy tepsiben kelljen összekevergetni.
- Sütőtálra vagy tepsibe teszed. (Tehetsz alája sütőpapírt vagy alufóliát, mert így sütés után könnyebben kitisztítod a sütőedényt.)
- Az így előkészített édesburgonya sütőben 20 perc alatt készre sül. Az utolsó 5 percben emeld a sütő hőmérsékletét 200 fokra, azért, mert így sütőtök darabok felülete kicsit ropogósabb lesz.
Elkészítési idő:
- Hámozás, kockákra vágás: 10 perc
- Sütés (függ a kockák méretétől): 20 perc
Összesen: 30 perc
Felhasználás, tálalás
Ezt az – alapjában véve köretnek tekinthető ételt önálló – akár vegetáriánus – ételként is felhasználhatod, mivel a sütőtök nagyon laktató.
Tálalhatod
- köretként
- magában tálalva húsmentes étel.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Kedves Zsuzsa!
Kipróbáltam a hétvégén. Igazán finom lett, mindenkinek ízlett a családban. Rövid ideig alufólia is kellett a párolásához, aztán a magasabb hőfokon még pirult egy kicsit. A dupla mennyiség is könnyen elfogyott köretként. Máskor is készítek majd ilyet.
Köszönet a receptért! További jó munkát!
Örülök, hogy jól sikerült!
Ha jól tudom, Magyarországon batáta néven fut. Próbáljátok ki olajban sütve is, mint a sült krumplit.
Igen, nálunk batátának is hívják és – főleg Dél-Magyarországon – már elég sokan termelik ezt az értékes élelmiszert. Olajban sütve is finom lehet!