Burgonyakrokett vagy egyszerűbben krumplikrokett, krokett: az egyik legkedveltebb köretünk. Belül puha, omlós, kívül ropogós csoda – főként ha nem mirelitből készül.

Burgonya krokett 1

Burgonyakrokett, krumplikrokett recept

Elkészítési idő: 130 perc (ebből munka: 70 perc)

Hozzávalók

6 személyre

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • fűszerek: só, fehér bors (a bors kihagyható, és kerülhet bele apróra vágott petrezselyem)
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • kisütéshez: napraforgó olaj

Online főzőtanfolyamok

Bevásárlólista

  • 1 kg krumpli
  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: liszt (legalább 30 dkg), só, fehér bors, zsemlemorzsa (legalább 15 dkg), napraforgó olaj (legalább fél liter)

Megjegyzések:

  • A fenti mennyiségből 35 db rudacska és 15 db golyó készült. Ez a mennyiség akár 8 személyre is elég lehet. 4 személyre felezd a mennyiségeket, aztán eldöntöd, hogy legközelebb mennyit készítesz.
  • Kevesebb alapanyagból rövidebb idő alatt elkészül.
  • Ha nagyon elszámítottad magad, a maradékot lefagyaszthatod (először tálcán, utána zacskóba áttehető).
  • Maradék krumplipüréből is elkészítheted liszt, tojás, fehér bors hozzáadásával.

Előkészítés

  • A krumplit mosd meg, főzd puhára és húzd le a héját.
  • A főtt krumplikat krumplinyomóval nyomd át egy tálba.
  • Várj, amíg langyosra hűl, de ne várd meg, hogy hideg legyen.

Burgonyakrokett készítése házilag

  1. Add a krumplihoz a lisztet. közben keverd össze lazán egy fakanállal, vagy a kezeddel. (A liszt mennyisége nem szentírás!)
  2. Adj hozzá sót (kiskanálnyit) és őrölt fehér borsot. Keverd össze. Add hozzá a tojásokat és laza mozdulatokkal készíts belőle masszát. Ne gyúrd, mert úgy fog tűnni, hogy egyre több liszt kell hozzá, attól pedig a tészta keményedni fog. Inkább legyen lágyabb, kicsit ragadós, a formázást úgyis lisztezett deszkán és lisztes kézzel kell végezned.
    Tojás hozzáadása

    Tojás hozzáadása

    Krumplis tészta összegyúrva

    Krumplis tészta összegyúrva

  3. Tedd ki negyed vagy ötödrészt egy lisztezett deszkára. Nyújts belőle hosszú, nagyjából 2 cm vastag csíkot és darabod fel.

    Krumplis tészta feldarabolva

    Krumplis tészta feldarabolva

  4. Hengergesd meg rudacska formára, forgasd zsemlemorzsába és tedd tálcára. (Golyókat is készíthetsz tetszés szerint méretre, de ne túl nagyra, mert nem fog jól átsülni.)

    Krumplis tészta formázva 2

    Krumplis tészta formázva 2

  5. Forrósíts fel olajat egy serpenyőben vagy lábasban (kis darab tésztával ellenőrizheted, hogy elég forró-e). Süsd meg benne a kroketteket először az egyik, majd a másik oldalukon. Ügyelj az olaj hőmérsékletére, mert ha túlmelegszik, túlsülhetnek a krokettek is. Ehhez kell egy kis tapasztalat.
    Sütés 1

    Sütés 1

    Sütés 2

    Sütés 2

  6. Az aranybarnára sült kroketteket szedd ki egy szűrőkanállal, csepegtesd le és rakd ki egy papírtörlővel duplán bélelt tálra, hogy a fölösleges olajat a papírtörlő leszívja.

    Burgonya krokett kisütve 1

    Burgonya krokett kisütve 1

Elkészítési idő:

  • Krumpli tisztítása, főzése: 45 perc (ezalatt mással foglalkozhatsz): 45 perc
  • Héj lehúzása, krumpli átnyomása: 10 perc
  • Hűlési idő: 15 perc
  • Krokettek elkészítése: 30 perc
  • Sütés több adagban: 30 perc

Összesen: 130 perc (ebből munka: 70 perc)

Burgonyakrokett tálalása

  • Önálló ételként tálalhatod fokhagymás petrezselymes (vagy kapros) tejföllel.

Kroketthez való ételek:

  • Húsok mellé köretként (különösen illik a vadashoz, vagy más, főleg mártással készült húsokhoz).
  • Húspótlóként főzelék feltétként is jól megállja a helyét.
Burgonya krokett tejföllel

Burgonya krokett tejföllel

Burgonya krokett vadashoz

Burgonya krokett vadashoz

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.