Burgonyakrokett vagy egyszerűbben krumplikrokett, krokett: az egyik legkedveltebb köretünk. Belül puha, omlós, kívül ropogós csoda – főként ha nem mirelitből készül.
Burgonyakrokett, krumplikrokett recept
Elkészítési idő: 130 perc (ebből munka: 70 perc)
Hozzávalók
6 személyre
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt
- 2 db tojás
- fűszerek: só, fehér bors (a bors kihagyható, és kerülhet bele apróra vágott petrezselyem)
- 15 dkg zsemlemorzsa
- kisütéshez: napraforgó olaj
Bevásárlólista
- 1 kg krumpli
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt (legalább 30 dkg), só, fehér bors, zsemlemorzsa (legalább 15 dkg), napraforgó olaj (legalább fél liter)
Megjegyzések:
- A fenti mennyiségből 35 db rudacska és 15 db golyó készült. Ez a mennyiség akár 8 személyre is elég lehet. 4 személyre felezd a mennyiségeket, aztán eldöntöd, hogy legközelebb mennyit készítesz.
- Kevesebb alapanyagból rövidebb idő alatt elkészül.
- Ha nagyon elszámítottad magad, a maradékot lefagyaszthatod (először tálcán, utána zacskóba áttehető).
- Maradék krumplipüréből is elkészítheted liszt, tojás, fehér bors hozzáadásával.
Előkészítés
- A krumplit mosd meg, főzd puhára és húzd le a héját.
- A főtt krumplikat krumplinyomóval nyomd át egy tálba.
- Várj, amíg langyosra hűl, de ne várd meg, hogy hideg legyen.
Burgonyakrokett készítése házilag
- Add a krumplihoz a lisztet. közben keverd össze lazán egy fakanállal, vagy a kezeddel. (A liszt mennyisége nem szentírás!)
- Adj hozzá sót (kiskanálnyit) és őrölt fehér borsot. Keverd össze. Add hozzá a tojásokat és laza mozdulatokkal készíts belőle masszát. Ne gyúrd, mert úgy fog tűnni, hogy egyre több liszt kell hozzá, attól pedig a tészta keményedni fog. Inkább legyen lágyabb, kicsit ragadós, a formázást úgyis lisztezett deszkán és lisztes kézzel kell végezned.
- Tedd ki negyed vagy ötödrészt egy lisztezett deszkára. Nyújts belőle hosszú, nagyjából 2 cm vastag csíkot és darabod fel.
- Hengergesd meg rudacska formára, forgasd zsemlemorzsába és tedd tálcára. (Golyókat is készíthetsz tetszés szerint méretre, de ne túl nagyra, mert nem fog jól átsülni.)
- Forrósíts fel olajat egy serpenyőben vagy lábasban (kis darab tésztával ellenőrizheted, hogy elég forró-e). Süsd meg benne a kroketteket először az egyik, majd a másik oldalukon. Ügyelj az olaj hőmérsékletére, mert ha túlmelegszik, túlsülhetnek a krokettek is. Ehhez kell egy kis tapasztalat.
- Az aranybarnára sült kroketteket szedd ki egy szűrőkanállal, csepegtesd le és rakd ki egy papírtörlővel duplán bélelt tálra, hogy a fölösleges olajat a papírtörlő leszívja.
Elkészítési idő:
- Krumpli tisztítása, főzése: 45 perc (ezalatt mással foglalkozhatsz): 45 perc
- Héj lehúzása, krumpli átnyomása: 10 perc
- Hűlési idő: 15 perc
- Krokettek elkészítése: 30 perc
- Sütés több adagban: 30 perc
Összesen: 130 perc (ebből munka: 70 perc)
Burgonyakrokett tálalása
- Önálló ételként tálalhatod fokhagymás petrezselymes (vagy kapros) tejföllel.
Kroketthez való ételek:
- Húsok mellé köretként (különösen illik a vadashoz, vagy más, főleg mártással készült húsokhoz).
- Húspótlóként főzelék feltétként is jól megállja a helyét.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Köszönöm a receptet, nagyon jól néz ki. Kérdésem, hogy tepsiben, sütőben meg lehetne -e sütni, esetleg próbálta már valaki?
Kedves Gizella!
Gondolom, zsiradék nélkül kérdezed.
Szerintem meg lehet próbálni, de biztosan nem olyan lesz, mint a zsiradékban kisütött.
Fánkról is kérdezték ezt, kipróbáltam, a pogácsához lett hasonló. Valószínűleg ez meg hasonló lenne egy krumplis pogácsához.
Ez az eddigi legjobban leírt recept, ez alapján ma már én is neki fogok kezdeni. 🙂 Köszönöm!
Szívesen hallanék arról, milyen lett!
Ez a krokett recept így jó ahogy van. Nem szabad túlzásba vinni a zsiradékkal való spórolást, mert az az ízek rovására megy. Kevesebbet egyetek belőle, de az legyen legalább jóízű!
Kipróbálva. Patent recept. Köszi ☺️
Mindig örömmel tölt el, ha valaki arról ír, hogy jó a recept, mert jó lett az eredmény. Köszönöm, hogy leírtátok!