Kínai kel főzelék: a kelkáposzta főzelékhez hasonlóan, krumplival célszerű elkészíteni. Kissé íztelen, ezért meglehetősen sokféle és elég sok fűszert igényel.

Kínai kel főzelék

Kínai kel főzelék

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 – 6 adaghoz

  • 1 fej kínai kel

    Kínai kel

    Kínai kel

  • 0,5 kg krumpli
  • 2 evőkanál sertés vagy baromfi zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • további fűszerek: só, frissen őrölt bors, majoránna, köménymag

Bevásárlólista

  • 1 fej kínai kel
  • 0,5 kg krumpli

Emlékeztető: só, sertés v. baromfizsír, liszt, piros fűszerpaprika, frissen őrölt bors, fokhagyma, majoránna, köménymag

Előkészítés

  • A krumplit megtisztítod, felkockázod.

A további előkészítő műveleteket elvégezheted akkor, amikor a zöldségek főnek:

  • A kínai kelt szükség szerint megtisztítod, torzsáját levágod, az esetleg sérült levélrészeket eltávolítod, kockákra vágod
  • A fokhagymát megtisztítod, vékony szeletekre vágod.

Kínai kel főzelék készítése

  1. A krumplit felteszed főni egy nagyobb lábosban annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi. (A vizet alaplével helyettesítheted, jobb lesz a főzelék íze, viszont a sóval légy óvatos.)
  2. Amikor a krumpli félig megfőtt, hozzáadod a kelkáposztát (össze fog esni), a felszeletelt fokhagymát és fedő alatt addig főzöd, amíg mindkét zöldség megpuhul. Szükség esetén még egy kevés vizet (alaplevet) is adhatsz hozzá.

    Kínai kel krumplihoz adva

    Kínai kel krumplihoz adva

  3. Fűszerezed frissen őrölt borssal, majoránnával, kevés köménymaggal.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  4. Fedő alatt párolod, amíg minden puha lesz.

    Kínai kel és krumpli főzése

    Kínai kel és krumpli főzése

  5. Közben a zsírból, lisztből és piros paprikából rántást készítesz és a tűzhely szélére teszed, hogy hűljön.
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

  6. Amikor mindkét zöldség megpuhult, levével felengeded a rántást.

    Rántás 3

    Rántás 3

  7. A főzelékhez adod és az egészet felforralod. Ellenőrizd, hogy elég sós-e. Ha nem, pótold a sót.
  8. Ezzel az étel el is készült.

Elkészítési idő:

  • Krumpli előkészítése: 10 perc
  • Főzés és egyéb munkák: 50 perc

Összesen: 60 perc

Kínai kel főzelék tálalása

Ez a főzelék feltétet kíván, méghozzá valamilyen húsból készültet: fasírozott, sült hús, sült kolbász, pörkölt (előző napokról megmaradt húsféle is lehet).

Kínai kel főzelék tálalva 1

Kínai kel főzelék tálalva 1

Kínai kel főzelék tálalva 2

Kínai kel főzelék tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa