Húsvéti kalács: adjunk neki bármilyen jelzőt, a kalács-receptek tésztája alig tér el egymástól. A húsvéti kalácsnak azonban van egy valóban húsvéthoz kötődő jellemzője.
Húsvéti kalács készítése
Elkészítési idő: 175 perc (ebből munka: 50 perc)
Hozzávalók
- 0,5 kg liszt (fehér búzaliszt, lehet keverni finom- és réteslisztet)
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl tej (ez lehet kicsit több vagy kevesebb)
- 1 kávéskanál cukor
- 1 csipet só
- 2 – 5 dkg porcukor (ízlés dolga)
- 3 tojás sárgája
- 10 dkg vaj
- reszelt citromhéj és mazsola (ez ízlés kérdése)
- 1 tojás a kenéshez
Bevásárlólista
- 1 kg liszt (fehér búzaliszt, lehet keverni finom- és réteslisztet, nem kell mind)
- 2,5 dkg élesztő
- 4 db tojás
- 10 dkg vaj
- 1 db citrom
- 10 dkg mazsola (feltételes)
Emlékeztető: tej (legalább 3 dl), kristálycukor, porcukor, só
Megjegyzések:
- Abban különbözik a fehér kenyértől, hogy tejjel és vajjal készül, valamint tojássárgáját is tartalmaz.
- Ebből a mennyiségből egy 85 – 95 dkg-os kalács lesz.
Előkészítés
- Összekészíted a hozzávalókat. A hűtötteket a tészta készítése előtt kb. 2 órával kiveszed és szoba hőmérsékleten tartod.
Húsvéti kalács tészta készítése:
- 1 dl tejet meglangyosítasz (de ne legyen meleg), beleteszed az egy kávéskanál cukrot és belemorzsolod a 2,5 dkg élesztőt, megszórod liszttel. Egy idő után ez a keverék felhabosodik.
- A lisztet kiméred és egy nagyobb tálba (ha van Tupper kelesztő tálad, akkor abba) teszed és rászórod a csipet sót (és a citromhéjat).
- A vajat megolvasztod.
- A maradék tejhez hozzáadod a cukrot, a tojások sárgáját, a megolvasztott vaj felét (és a mazsolát).
- A liszt közepébe mélyedést készítesz. A mélyedésbe teszed a felfuttatott élesztőt, a a tej-cukor-tojássárgája-vaj keveréket, összekevered liszttel, fakanállal vagy egy erős villával jól összedolgozod. Ha szükséges, annyi tejet teszel még hozzá, hogy a tészta közepes keménységű legyen.
Felfuttatott élesztő, tojások sárgája és tejföl a lisztben
Hozzávalók összekeverése
- Kézzel megdagasztod. Ez nagy munka, de itt a titok nyitja. A jó dagasztástól lesz foszlós a kalács.A tészta kezdetben ragacsos, majd később elválik az edény falától, és már nem is ragad a kezedhez. Ha mégis így lenne, tegyél még bele egy kis lisztet. Amikor a tészta már összeállt, akkor a dagasztás módja is megváltozik. Alányúlva felfelé kell húzni, sokszor egymás után. Egészen addig, amíg a tészta hólyagos és szálas lesz. Ezt ne spórold meg, mert ettől lesz a kalács foszlós. Ez vagy 20 perc után következik be. Akkor dolgozd bele az olvasztott vaj másik felét a tésztába hasonló mozdulatokkal.
Formázd cipó alakúra és alul-felül kicsit lisztezd be. Takard le vagy zárd le a tálat és hagyd kelni. Most a tészta dolgozik fajtájától függően akár egy-két órát is. A lényeg, hogy kb. kétszer akkorára kell megkelnie, mint amekkora volt. Ha Tupper tálban dolgozol, háromszor dobja fel a fedelét.
Tészta dagasztás után
Kelesztés után
A húsvéti kalács formázása
- A kétszeresére kelt tésztát lisztezett gyúrólapra teszed.
- A sütőt bekapcsolod és 200 fokra állítod.
- A tésztára ráütsz (hogy kimenjen belőle a levegő) és átgyúrod.
- Öt részre osztod és 5 hosszúkás rudat készítesz belőlük.
Tészta 5 részre osztása
Ágak kisodorva
- Az öt ágat összefogod, a végét aláhajtod és megfonod: a szélső ágakat felváltva mindig középre hajtod.
Fonás
Kalács-tészta formázva
- Letakarva hagyod még 20-30 percig kelni.
Megjegyzés:
Ha nem sikerültek egyformára az ágak, vágd le a fölösleget és készíts belőle minikalácsot (én is azt tettem).
A húsvéti kalács sütése
- A tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra teszed. A tetejét felvert tojással megkened. 200 fokon alsó-felső sütéssel sütöd 15 percig (ekkor a tészta tetején kialakul a kéreg).
Sütés előtt megkenve
- A tészta tetejét alufóliával letakarod hőmérsékletet 175 fokra csökkentve tovább sütöd még 30 percig (hogy a belseje is jól átsüljön).
- Ellenőrizd a sütést. A kalács akkor sült meg, ha ha szép, aranybarna a színe, a teteje is és az alja is kopog.
- Ha még nem ilyen, folytasd a sütést, ameddig szükséges (ez nem lehet több további 10 percnél).
Húsvéti kalács
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Összeállítás: 10 perc
- Dagasztás: 20 perc
- Első kelesztés: 60 perc
- Formázás: 10 perc
- Második kelesztés: 20 perc
- Sütés: 45 perc
Összesen: 175 perc (ebből munka: 50 perc)
A fonott foszlós húsvéti kalács fortélyai tehát
- Ne hagyj ki semmit az alapanyagokból. Ne legyen a 3 tojássárgájából 2, ne legyen tej helyett víz, vaj helyett zsír vagy olaj.
- Ha van bevált jó BL55 liszted, azt használd. Most felejtsd el a teljes kiőrlésű liszteket.
- Végezd el a dagasztást tisztességesen. Ez nem kenyér!
- Figyelj rá a sütésnél, hogy legyen kérge és a belseje is jól átsüljön.
Tálalás
A húsvéti vacsorához, szép szeletekre vágva a főtt sonka kiváló kísérője.
Húsvéti tányér
Kiegészítés:
A kalács-receptek tésztája alig tér el egymástól. A húsvéti kalács jellegzetessége, hogy 5 ágból fonják, emlékeztetvén a keresztre feszített Jézus 5 sebére. Ezt én sem tudtam sokáig, mígnem egyszer egy erdélyi riport keretében értesültem róla. Ott az a szokás, hogy az 5 fonatos kalácsot és a sonkát húsvét vasárnap reggel elviszik megszenteltetni.
A húsvétkor általában szokásos sonkafőzésről és a füstölt csülök főzéséről itt olvashatsz.
Húsvéti kalács képek: saját készítésű kalács saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások