Fonott kalács: finom kelt tészta. Hogy valóban az legyen, készítésénél három dolgot kell betartanod. Ezeket a titkokat is elolvashatod a receptben.

Fonott kalács 1

Fonott kalács recept

Elkészítési idő: 190 perc (ebből munka: 55 perc)

Hozzávalók

  • 0,5 kg liszt (fehér búzaliszt)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej (ez lehet kicsit több vagy néha kevesebb)
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál porcukor (ha édesebben szereted, 6 kanálig elmehetsz vele)
  • 3 tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
  • reszelt citromhéj  (5 dkg apróbb szemű mazsolát is lehet bele tenni)
  • 1 db tojás a kenéshez

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt (fehér búzaliszt)
  • 5 dkg élesztő
  • 4 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 db citrom
  • 10 dkg mazsola (feltételes)

Emlékeztető: tej (legalább 4 dl), kristálycukor, porcukor, só

Megjegyzések:

  • Ebből a mennyiségből egy 85 – 95 dkg-os kalács (vagy két kisebb) lesz.
  • Az igényesebb kelt tészták közé tartozik. A tészta készítése hasonló a kenyéréhez, de tejjel, vajjal, tojás sárgájával készül

Előkészítés

  • Összekészíted a hozzávalókat. A hűtötteket a tészta készítése előtt kb. 2 órával kiveszed és szoba hőmérsékleten tartod.
  • 1 dl tejet meglangyosítasz (de ne legyen meleg), beleteszed az egy kávéskanál cukrot és belemorzsolod a 2,5 dkg élesztőt. Egy idő után ez a keverék felhabosodik.

Közben:

  • a lisztet kiméred és egy nagyobb tálba (ha van Tupper kelesztő tálad, akkor abba) teszed és rászórod a csipet sót és a citromhéjat.
  • a maradék tejhez hozzáadod a cukrot, a tojások sárgáját, a megolvasztott vaj felét (és a mazsolát)

Fonott kalács készítése

Tészta készítése

  1. A liszt közepébe mélyedést készítesz. A mélyedésbe teszed a felfuttatott élesztőt, a a tej-cukor-tojássárgája-vaj keveréket, összekevered liszttel, fakanállal vagy egy erős villával jól összedolgozod. Ha szükséges, annyi tejet teszel még hozzá, hogy a tészta közepes keménységű legyen.
    Felfuttatott élesztő, tojások sárgája és tejföl a lisztben

    Hozzávalók 2

    Hozzávalók összekeverése

    Hozzávalók összekeverése

  2. Kézzel megdagasztod. Ez nagy munka, de itt a titok másik nyitja. A jó dagasztástól lesz foszlós a kalács. A tészta kezdetben ragacsos, majd később elválik az edény falától, és már nem is ragad a kezedhez. Ha mégis így lenne, tegyél még bele egy kis lisztet. Amikor a tészta már összeállt, akkor a dagasztás módja is megváltozik. Alányúlva felfelé kell húzni, sokszor egymás után. Egészen addig, amíg a tészta hólyagos és szálas lesz. Ettől lesz a kalács foszlós. Ez vagy 20 perc után következik be. Akkor dolgozd bele az olvasztott vaj másik felét a tésztába hasonló mozdulatokkal. Ez nem fog könnyen menni, mert a már megdagasztott tészta nehezen veszi fel a vajat.
  3. Cipó alakúra formázod és alul-felül kicsit belisztezed.

    Tészta dagasztás után

    Tészta dagasztás után

  4. Letakarod, vagy a tetővel lezárod a tálat és kelni hagyod. Most a tészta dolgozik fajtájától függően akár egy-két órát is.
  5. Körülbelül kétszer akkorára kell megkelnie, mint amekkora volt. Tupper tálban háromszor dobja fel a fedelét.
Kelesztés után

Kelesztés utánA tészta formázása

A tészta formázása

  1. A kétszeresére kelt tésztát lisztezett gyúrólapra teszed, ráütögetsz, hogy kimenjen belőle a levegő. Téglalap  alakúra nyújtod.

    Formázás 1

    Formázás 1

  2. Megformázod. Három részre osztod és 3 hosszúkás – lehetőleg egyforma rudat készítesz belőlük.
  3. A három ágat kicsit meggörgeted, hogy hengerszerűek legyenek. Összefogod, a végét aláhajtod.

    Formázás 3

    Formázás 3

  4. A három ágat megfonod: kész a kalács.
  5. Letakarva még 20-30 percig pihenteted. Ezalatt a kalácstészta tovább kel.

A tészta sütése

  1. Amíg a kalács kel, bekapcsolod a sütőt 200 fokra. És itt következik, amire ismét nagyon figyelned kell.
  2. A kalácsot sütőpapírral bélelt sütőlapra teszed. (A sütőpapírt nagyon vékonyan beolajozhatod, akkor biztosabban nem ragad rá a tészta).

    Pihentetés után

    Pihentetés után

  3. Felvert tojással megkened.

    Tojással megkenve

    Tojással megkenve

  4. A sütőbe teszed.
  5. A sütést 200 fokon kezded – alul-felül sütéssel – (ekkor alakul ki a tészta felületén a kéreg, majd 15 perc után felületét alufóliával letakarod és tovább sütöd még 40 percig. Akkor sült meg, ha a teteje is és az alja is kopog. Amikor kész, rácson hűtöd ki.

    Sütés után 1

    Sütés után 

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Összeállítás: 10 perc
  • Dagasztás: 25 perc
  • Kelesztés: 60 perc
  • Formázás: 10 perc
  • Pihentetés: 20 perc
  • Sütés: 55 perc

Összesen: 190 perc (ebből munka: 55 perc)

A fonott kalács készítésének titkai

Összefoglalva:

  1. Semmit ne hagyj ki a hozzávalókból. Bármiből kevesebb: gyengébb minőséget eredményez.
  2. Végezd el a dagasztást tisztességesen:így lesz a kalács szálas, foszlós, lyukacsos.
  3. Süsd az itt leírtak szerint. Ez kell a kéreg kialakulásához és ahhoz is, hogy a belseje rendesen átsüljön.

Tálalás

Fogyasztás előtt felszeleteled.

Felszeletelve

Felszeletelve

 

Képek: saját készítésű kalács saját felvételei.