Fonott kalács: finom kelt tészta. Hogy valóban az legyen, készítésénél három dolgot kell betartanod. Ezeket a titkokat is elolvashatod a receptben.
Fonott kalács recept
Elkészítési idő: 190 perc (ebből munka: 55 perc)
Hozzávalók
- 0,5 kg liszt (fehér búzaliszt)
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl tej (ez lehet kicsit több vagy néha kevesebb)
- 1 kávéskanál cukor
- 1 csipet só
- 2 evőkanál porcukor (ha édesebben szereted, 6 kanálig elmehetsz vele)
- 3 tojás sárgája
- 10 dkg vaj
- reszelt citromhéj (5 dkg apróbb szemű mazsolát is lehet bele tenni)
- 1 db tojás a kenéshez
Bevásárlólista
- 1 kg liszt (fehér búzaliszt)
- 5 dkg élesztő
- 4 db tojás
- 10 dkg vaj
- 1 db citrom
- 10 dkg mazsola (feltételes)
Emlékeztető: tej (legalább 4 dl), kristálycukor, porcukor, só
Megjegyzések:
- Ebből a mennyiségből egy 85 – 95 dkg-os kalács (vagy két kisebb) lesz.
- Az igényesebb kelt tészták közé tartozik. A tészta készítése hasonló a kenyéréhez, de tejjel, vajjal, tojás sárgájával készül
Előkészítés
- Összekészíted a hozzávalókat. A hűtötteket a tészta készítése előtt kb. 2 órával kiveszed és szoba hőmérsékleten tartod.
- 1 dl tejet meglangyosítasz (de ne legyen meleg), beleteszed az egy kávéskanál cukrot és belemorzsolod a 2,5 dkg élesztőt. Egy idő után ez a keverék felhabosodik.
Közben:
- a lisztet kiméred és egy nagyobb tálba (ha van Tupper kelesztő tálad, akkor abba) teszed és rászórod a csipet sót és a citromhéjat.
- a maradék tejhez hozzáadod a cukrot, a tojások sárgáját, a megolvasztott vaj felét (és a mazsolát)
Fonott kalács készítése
Tészta készítése
- A liszt közepébe mélyedést készítesz. A mélyedésbe teszed a felfuttatott élesztőt, a a tej-cukor-tojássárgája-vaj keveréket, összekevered liszttel, fakanállal vagy egy erős villával jól összedolgozod. Ha szükséges, annyi tejet teszel még hozzá, hogy a tészta közepes keménységű legyen.
- Kézzel megdagasztod. Ez nagy munka, de itt a titok másik nyitja. A jó dagasztástól lesz foszlós a kalács. A tészta kezdetben ragacsos, majd később elválik az edény falától, és már nem is ragad a kezedhez. Ha mégis így lenne, tegyél még bele egy kis lisztet. Amikor a tészta már összeállt, akkor a dagasztás módja is megváltozik. Alányúlva felfelé kell húzni, sokszor egymás után. Egészen addig, amíg a tészta hólyagos és szálas lesz. Ettől lesz a kalács foszlós. Ez vagy 20 perc után következik be. Akkor dolgozd bele az olvasztott vaj másik felét a tésztába hasonló mozdulatokkal. Ez nem fog könnyen menni, mert a már megdagasztott tészta nehezen veszi fel a vajat.
- Cipó alakúra formázod és alul-felül kicsit belisztezed.
- Letakarod, vagy a tetővel lezárod a tálat és kelni hagyod. Most a tészta dolgozik fajtájától függően akár egy-két órát is.
- Körülbelül kétszer akkorára kell megkelnie, mint amekkora volt. Tupper tálban háromszor dobja fel a fedelét.
A tészta formázása
- A kétszeresére kelt tésztát lisztezett gyúrólapra teszed, ráütögetsz, hogy kimenjen belőle a levegő. Téglalap alakúra nyújtod.
- Megformázod. Három részre osztod és 3 hosszúkás – lehetőleg egyforma rudat készítesz belőlük.
- A három ágat kicsit meggörgeted, hogy hengerszerűek legyenek. Összefogod, a végét aláhajtod.
- A három ágat megfonod: kész a kalács.
- Letakarva még 20-30 percig pihenteted. Ezalatt a kalácstészta tovább kel.
A tészta sütése
- Amíg a kalács kel, bekapcsolod a sütőt 200 fokra. És itt következik, amire ismét nagyon figyelned kell.
- A kalácsot sütőpapírral bélelt sütőlapra teszed. (A sütőpapírt nagyon vékonyan beolajozhatod, akkor biztosabban nem ragad rá a tészta).
- Felvert tojással megkened.
- A sütőbe teszed.
- A sütést 200 fokon kezded – alul-felül sütéssel – (ekkor alakul ki a tészta felületén a kéreg, majd 15 perc után felületét alufóliával letakarod és tovább sütöd még 40 percig. Akkor sült meg, ha a teteje is és az alja is kopog. Amikor kész, rácson hűtöd ki.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Összeállítás: 10 perc
- Dagasztás: 25 perc
- Kelesztés: 60 perc
- Formázás: 10 perc
- Pihentetés: 20 perc
- Sütés: 55 perc
Összesen: 190 perc (ebből munka: 55 perc)
A fonott kalács készítésének titkai
Összefoglalva:
- Semmit ne hagyj ki a hozzávalókból. Bármiből kevesebb: gyengébb minőséget eredményez.
- Végezd el a dagasztást tisztességesen:így lesz a kalács szálas, foszlós, lyukacsos.
- Süsd az itt leírtak szerint. Ez kell a kéreg kialakulásához és ahhoz is, hogy a belseje rendesen átsüljön.
Tálalás
Fogyasztás előtt felszeleteled.
Képek: saját készítésű kalács saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások