Diós kalács: az egyik legfinomabb édes kelt tészta. Karácsonykor sokan sütik, de az év bármely szakában örömet szerezhetsz vele a családodnak.
Diós kalács készítése
Elkészítési idő: 180 perc
Hozzávalók
1 rúdhoz
A kelt tésztához:
- 25 – 30 dkg liszt attól függően, vékonyabbra vagy vastagabbra szeretnéd a tésztát
- 5 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 1 kiskanál kristálycukor
- 1,3 dl tej (nem pontos mennyiség, mert függ a liszt minőségétől és a tojás méretétől)
- 1 tojás + a kenéshez
- 2,5 evőkanál porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1 db vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 0,5 dl tej
Bevásárlólista
- 5 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 10 dkg vaj
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 db citrom
- 25 dkg (darált) dió
Emlékeztető: liszt (0,5 kg), vaj (5 dkg), tej (2 dl), kristálycukor, porcukor, só
Megjegyzés:
- Ha több rudat készítenél, számítsd át a mennyiségeket.
Diós kalács elkészítése
- A tészta összeállítása előtt 1 órával mindent kiveszel a hűtőből.
- Fél dl langyosított tejben feloldod az 1 kiskanál kristálycukrot. Belemorzsolod az élesztőt.
- Alkalmas méretű tálba beleteszed a kimért lisztet. Beleteszel egy csipet sót és összekevered.
- Hozzáteszed a vajat, villával összetöröd, majd belemorzsolod a lisztbe. Ha kell, kézzel is dolgozol.
- Hozzáadod a porcukrot és a citromhéjat. Elkevered.
- Közepében mélyedést készítesz.
- Beleteszed a közben felfutott élesztőt, a maradék tejet és 1 db tojást.
- Villával összedolgozod.
- Kézzel megdagasztod úgy, hogy mindig a tészta alá nyúlsz és felemelgeted.
- A megdagasztott tésztát letakarod. Addig hagyod kelni, amíg a térfogata kétszeres lesz.
- Közben elkészíted a dió tölteléket. (A mazsolát és rumot elhagyhatod.) A porszerű alapanyagokat összekevered, hozzáadod a tejet és összedolgozod. Pár percig főzöd, majd hideg vízbe téve kihűtöd.
- A sütőt előmelegíted 200 fokon.
- A megkelt tésztát kiborítod egy gyúrólapra.
- Szögletes formára kinyújtod úgy, hogy a tészta nagyjából 30 x 40 cm méretre.
- Darabokban felrakod rá a dió tölteléket, majd egyenletesen szétkened.
- A tésztát összecsavarod.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra teszed és letakarod. 20 percig állni hagyod.
- Megkened felvert tojással vagy tojás sárgájával. Tűvel megszurkálod, hogy a sütésnél keletkező gőz távozni tudjon.
- Beteszed a sütőbe, alsó-felső állásban sütöd 15 perc után leveszed a hőmérsékletet 180 fokra. Ha nagyon pirulna a tészta teteje, takard le alufóliával.
- A tészta sülési ideje 40 perc, de azért ellenőrizned kell, hogy megsült-e az alja, kopog-e a teteje.
- Hagyd hűlni 10 percig nyitott sütőajtó mellett, majd tedd ki rácsra.
- Amikor kihűlt, szeletelheted.
Elkészítési idő:
- Kelt tészta készítése: 35 perc
- Tészta kelesztése (közben dió töltelék elkészítése): 60 perc
- Kalács elkészítése: 25 perc
- Második kelesztés: 20 perc
- Sütés: 40 perc
Összesen: 180 perc
Diós kalács tálalása
Teheted tálra, vagy tányérokra. Mindenki kedvelni fogja.
Képek: saját készítésű diós kalács saját felvételei.
Csináltam egy próbasütést karácsony elôtt.
Tökéletes recept, nagyon finom. Köszönöm ????
Mindig öröm nekem, ha visszajelzést kapok, én is köszönöm.
Szia.Ma megcsináltam a diós kalácsot,és isteni finom.A tésztája meg jó puha lett.köszike
Örülök, hogy sikerült !
Kedves Zsuzsa, ma kipróbáltam a kalács receptet . Annyival kiegészíteném, hogy tej és tojás mentesen kell étkeznem és a tej helyett vizet a vaj helyett margarint, használtam és a tojást teljesen kihagytam. A teteje nem lett fényes, de nagyon finom lett így is!
Nagyon örülök, hogy jól sikerült. Sajnos, én nem tudok diétás ételekkel foglalkozni, mert ez ég nagy és felelős terület, és ez az én időmbe már nem fér bele.
Kedves Zsuzsa! Megtaláltam álmaim kalácsát! Ma megsütöttem csodálatos nagyon jó lett. A recept tökéletesen érthetően van leírva nagyon köszönöm!!!!
Kedves Róza!
Nagyon örülök, hogy jól sikerült a kalács, használd a receptet máskor is egészséggel!
Isteni finom!
Nagyon örülök!
Diós kalácsot szeretnék venni, lehetséges e? Élesztős igazi házit. Házhozszálítással mennyibe kerül?
Köszönettel: Nyári Lászlóné