Karfiol sörtésztában: könnyen, gyorsan elkészíthető. A sörtésztában való panírozás egyszerű, a sörtészta készítésének viszont van néhány kényes lépése, amire ügyelned kell.

Karfiol sörtésztában

Karfiol sörtésztában

Elkészítési idő: 30

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 nagyobb fej karfiol

A sörtésztához:

  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 – 2 dl hideg sör (hozzávetőleges értéknem lehet pontosan megadni a mennyiséget)
  • só, bors

Bevásárlólista

  • 1 nagyobb fej karfiol
  • 1 db tojás
  • 1 doboz sör

Emlékeztető: étolaj, liszt, só, bors

Előkészítés

  • A karfiolt rózsáira szeded és leöblíted.
  • Előfőzöd egy nagyobb lábasban a forrástól számított 5 -7 percig azért, hogy a később jól átsüljön.

    Karfiol előfőzése

    Karfiol előfőzése

Sörtészta készítés

  1. A liszthez hozzákevered az olajat és a tojás sárgáját. Adj hozzá annyi hideg sört, hogy jól keverhető, de viszonylag sűrű legyen. Ennél a műveletnél dolgozhatsz keverőgéppel (kézi mixerrel).

    Hozzávalók összekeverve

    Sörtészta 1

  2. A tojás fehérjét – kemény habbá vered kézi vagy gépi habverővel.

    Tojáshab felverése

    Sörtészta 2

  3. A habot hozzáadod a lisztes masszához, fakanállal óvatosan belekevered úgy, hogy a hab ne törjön össze.

    Tojáshab hozzáadása

    Sörtészta 3

  4. Keverj hozzá még annyi hideg sört, hogy a tészta még kellő sűrűségű maradjon ahhoz, hogy rajta maradjon a karfiol rózsákon. Sózd és borsozd ízlés szerint. Ezzel a tészta elkészült.

    Sör hozzákeverve

    Sörtészta 4

  5. Elkészítés után ne várj sokáig a panírozással, mert elszállnak a buborékok!

Megjegyzések:

  • A sörtészta lényege: buborékok legyenek benne. Ebben a receptben a buborékok részben a habbá vert tojásfehérjéből, részben a sörből származnak. Ezért kell ezeket a hozzávalókat hidegen, óvatosan keverni a tésztába, hogy a buborékok csak a sütés közben keletkezzenek, mivel ettől lesz a sörtészta panír megsütve könnyű, laza.
  • A sörtészta készítését bővebben itt találod.

Panírozás sörtésztában, sütés

A sörtészta sütése elég kényes művelet, ezért figyelj oda!

  1. Elkezded melegíteni a sütőolajat.
  2. A karfiol rózsákat beleforgatod a sörtésztába.

    Karfiol sörtésztában panírozva

    Karfiol sörtésztában panírozva

  3. Kiemeled, lecsepegteted, majd azonnal a forró olajba teszed.

    Sütés

    Sütés

  4. Amikor az egyik oldala megpirult, fordítsd meg. Ne használj villát, hanem dolgozz fogóval.
  5. Csepegtesd ki az olaj felett és szedd ki papírtörlővel kibélelt tálra.

    Karfiol sörtésztában sütve

    Karfiol sörtésztában sütve

Megjegyzés:

Elég kritikus az olaj hőmérséklete. Valószínűleg nincs otthon hőmérőd, de ha van, legyen az olaj 190 -200 fokos. (Ha nincs, figyeld az olaj színét. Amikor elég forró lesz, egy kicsit kivilágosodik.)

  • Ha túl forró, a panír gyorsan megpirul és belül a hús, hal, zöldség nyers marad.
  • Ha nem elég forró, a sörtészta megszívja magát olajjal és nem is lehet róla lecsepegtetni.

A fentiek miatt szentelj nagy figyelmet ennek a műveletnek.

Elkészítési idő:

  • Karfiol rózsákra szedése: 5 perc
  • Sörtészta elkészítése: 10 perc
  • Karfiol rózsák kisütése: 15 perc

Összesen: 30 perc

Sörtésztában sütött karfiol tálalása

Leginkább valamilyen mártás illik hozzá, például:

Karfiol sörtésztában

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa