Karfiol sörtésztában: könnyen, gyorsan elkészíthető. A sörtésztában való panírozás egyszerű, a sörtészta készítésének viszont van néhány kényes lépése, amire ügyelned kell.
Karfiol sörtésztában
Elkészítési idő: 30
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 nagyobb fej karfiol
A sörtésztához:
- 1 db tojás
- 1 evőkanál olaj
- 6 evőkanál liszt
- 1 – 2 dl hideg sör (hozzávetőleges értéknem lehet pontosan megadni a mennyiséget)
- só, bors
Bevásárlólista
- 1 nagyobb fej karfiol
- 1 db tojás
- 1 doboz sör
Emlékeztető: étolaj, liszt, só, bors
Előkészítés
- A karfiolt rózsáira szeded és leöblíted.
- Előfőzöd egy nagyobb lábasban a forrástól számított 5 -7 percig azért, hogy a később jól átsüljön.
Karfiol előfőzése
Sörtészta készítés
- A liszthez hozzákevered az olajat és a tojás sárgáját. Adj hozzá annyi hideg sört, hogy jól keverhető, de viszonylag sűrű legyen. Ennél a műveletnél dolgozhatsz keverőgéppel (kézi mixerrel).
Sörtészta 1
- A tojás fehérjét – kemény habbá vered kézi vagy gépi habverővel.
Sörtészta 2
- A habot hozzáadod a lisztes masszához, fakanállal óvatosan belekevered úgy, hogy a hab ne törjön össze.
Sörtészta 3
- Keverj hozzá még annyi hideg sört, hogy a tészta még kellő sűrűségű maradjon ahhoz, hogy rajta maradjon a karfiol rózsákon. Sózd és borsozd ízlés szerint. Ezzel a tészta elkészült.
Sörtészta 4
- Elkészítés után ne várj sokáig a panírozással, mert elszállnak a buborékok!
Megjegyzések:
- A sörtészta lényege: buborékok legyenek benne. Ebben a receptben a buborékok részben a habbá vert tojásfehérjéből, részben a sörből származnak. Ezért kell ezeket a hozzávalókat hidegen, óvatosan keverni a tésztába, hogy a buborékok csak a sütés közben keletkezzenek, mivel ettől lesz a sörtészta panír megsütve könnyű, laza.
- A sörtészta készítését bővebben itt találod.
Panírozás sörtésztában, sütés
A sörtészta sütése elég kényes művelet, ezért figyelj oda!
- Elkezded melegíteni a sütőolajat.
- A karfiol rózsákat beleforgatod a sörtésztába.
Karfiol sörtésztában panírozva
- Kiemeled, lecsepegteted, majd azonnal a forró olajba teszed.
Sütés
- Amikor az egyik oldala megpirult, fordítsd meg. Ne használj villát, hanem dolgozz fogóval.
- Csepegtesd ki az olaj felett és szedd ki papírtörlővel kibélelt tálra.
Karfiol sörtésztában sütve
Megjegyzés:
Elég kritikus az olaj hőmérséklete. Valószínűleg nincs otthon hőmérőd, de ha van, legyen az olaj 190 -200 fokos. (Ha nincs, figyeld az olaj színét. Amikor elég forró lesz, egy kicsit kivilágosodik.)
- Ha túl forró, a panír gyorsan megpirul és belül a hús, hal, zöldség nyers marad.
- Ha nem elég forró, a sörtészta megszívja magát olajjal és nem is lehet róla lecsepegtetni.
A fentiek miatt szentelj nagy figyelmet ennek a műveletnek.
Elkészítési idő:
- Karfiol rózsákra szedése: 5 perc
- Sörtészta elkészítése: 10 perc
- Karfiol rózsák kisütése: 15 perc
Összesen: 30 perc
Sörtésztában sütött karfiol tálalása
Leginkább valamilyen mártás illik hozzá, például:
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások