Húsos sajtos olívás tésztasaláta: fő alkotója a tészta, de tartalmaz húst, sajtot, fekete olíva bogyót, paradicsomot és újhagymát is.

Húsos sajtos olívás tésztasaláta

Húsos olívás tésztasaláta

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

A salátához:

  • 25 dkg masni tészta (olasz nevén farfalle)
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 20 dkg párolt csirkemell (lehet comb, vagy más hús, sőt sülthús maradék is)
  • 5 dkg mini mozzarella sajt

    Mini mozzarella sajt

    Mini mozzarella sajt

  • 5 dkg trappista sajt
  • 20 szem kimagozott fekete olíva bogyó
  • 1 db közepes paradicsom
  • 2 szál újhagyma (zöldjével együtt)
  • 20 db kis bazsalikom levél (elhagyható)
  • 4 db kis bazsalikom bóbita (elhagyható)
  • só, őrölt bors

Az öntethez:

  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál olíva olaj

Bevásárlólista

  • 25 dkg 8 tojásos masni tészta
  • 1/2 csirkemell filé
  • 5 dkg trappista sajt
  • 1 csomag mini mozzarella sajt
  • 1 kis üveg kimagozott fekete olíva bogyó
  • 1 db citrom
  • 1 db közepes paradicsom
  • 1 csomag újhagyma

Emlékeztető: olíva olaj, só, őrölt bors

Előkészítés

  • A tésztát sós vízben kifőzöd, 1 evőkanál olíva olajjal összekevered, hogy ne ragadjon össze, félre teszed egy nagyobb tálban (azért kell egy nagyobb tál, hogy majd a többi hozzávaló is elférjen benne, sőt még össze is lehessen keverni). Hagyod kihűlni.

    Masni tészta

    Masni tészta

  • A csirkemellet megpárolod, csíkokra, vagy más kisebb darabokra vágod. (A pároló lé kiváló ízesítője lehet leveseknek, főzelékeknek).
  • A trappista sajtot kis kockákra feldarabolod.
  • A mini mozzarellákat 2 – 3 darabra szeleteled.
  • A paradicsom héját eltávolítod (forró vízbe mártás) – vagy nem, a magokat és a folyékony részt kiszeded, kis kockákra vágod.

    Darabolt paradicsom

    Darabolt paradicsom

  • Az újhagymát zöldjével együtt felszeleteled.

    Újhagyma-feldarabolva

    Újhagyma-felszeletelve

  • Az öntethez szükséges citromlevet és olíva olajat összerázod.

Húsos olívás tésztasaláta elkészítése

  1. A saláta hozzávalóit – az újhagyma fele, a bazsalikom levelek fele és a bóbiták kivételével – a tálban félretett tésztára teszed.

    Hozzávalók összekeverve

    Hozzávalók összekeverve

  2. Összekevered. Megkóstolod. Ízlésed szerint megsózod.
  3. Ráöntöd a citromlé és olíva olaj keverékét. Ezzel a saláta elkészült.

Hagyma nélküli változatot találsz egy másik cikkemben.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Hozzávalók összekeverése: 5 perc

Összesen: 20 perc

Tálalás

Az összekevert salátát tányérokra teszed. Kevés frissen őrölt borssal megszórod. Az újhagyma felével, bazsalikom levelekkel és bóbitával díszíted.

Húsos sajtos olívás tésztasaláta tálalva 1

Húsos sajtos olívás tésztasaláta tálalva 1

Húsos sajtos olívás tésztasaláta tálalva 2

Húsos sajtos olívás tésztasaláta tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa