Húsos olívás tésztasaláta: a tészta mellett ennek a salátának a hús fontos alkotója, de nagy a variációk száma: készülhet sült vagy párolt csirke- vagy más baromfihúsból, sertéshúsból, sőt ilyen maradékból is.
Húsos olívás tésztasaláta
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
A salátához:
- 25 dkg masni tészta (olasz nevén farfalle)
- 2 evőkanál olíva olaj
- 20 dkg párolt csirkemell (lehet comb, vagy más hús, sőt sülthús maradék is)
- 5 dkg félkemény sajt (én Morbier francia sajtot használtam, de más is lehet)
- 20 szem kimagozott fekete olíva bogyó
- 5 dkg dióbél
- 1/4 kápia paprika
- 20 db kis bazsalikom levél
- 4 db kis bazsalikom bóbita
- só
Az öntethez:
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál olíva olaj
Bevásárlólista
- 25 dkg 8 tojásos masni tészta
- 1 db csirkemell (a fele kell csak az ételbe)
- 5 dkg félkemény sajt
- 1 kis üveg kimagozott fekete olíva bogyó
- 1 db citrom
- 5 dkg dióbél
- 1 db kápia paprika
- 1 kis cserép vagy 1 csomag szárított bazsalikom
Emlékeztető: olíva olaj, só
Előkészítés
- A tésztát sós vízben kifőzöd, 1 evőkanál olíva olajjal összekevered, hogy ne ragadjon össze, félre teszed egy nagyobb tálban (azért kell egy nagyobb tál, hogy majd a többi hozzávaló is elférjen benne, sőt még össze is lehessen keverni). Hagyod kihűlni.
- A párolt csirkemellet csíkokra, vagy más kisebb darabokra vágod.
- A sajtot és a kápia paprikát kis kockákra feldarabolod.
- A diót durvára vágod, egy kávéskanál olíva olajon megpirítod.
- Az öntethez szükséges citromlevet és olíva olajat összerázod.
Húsos olívás tésztasaláta elkészítése
- A saláta hozzávalóit – a bazsalikom levelek fele és a bóbiták kivételével – a tálban félretett tésztára teszed.
- Összekevered. Megkóstolod. Ízlésed szerint megsózod.
- Ráöntöd a citromlé és olíva olaj keverékét. Ezzel a saláta elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Hozzávalók összekeverése: 5 perc
Összesen: 20 perc
Megjegyzés:
A saláta újhagymával készített változatát egy másik cikkemben találod.
Tálalás
Az összekevert salátát tányérokra teszed. Bazsalikom levelekkel és bóbitával díszíted.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa (A salátát Lajos Mari hasonló készítménye ihlette.)
Legutóbbi hozzászólások