Töltött csirkemell: a viszonylag száraz húsból jól elkészített töltelékkel és néhány szelet baconnel finom, szaftos darabokat varázsolhatsz. 

Töltött csirkemell 1

Töltött csirkemell recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 db nagyobb csirkemell filé (ha te készíted, hagyd rajta a bőrét)
  • 6 szelet vékony szelet húsos szalonna (bacon)
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 dkg húsos szalonna
  • 2 dkg reszelt sajt
  • 1 db zsemle vagy 2 szelet fehér kenyér
  • 1 db tojás
  • 1 kiskanál zsír (ha nem tapadásmentes edényben sütöd, 1 teáskanál vagy 1 evőkanál)
  • só, bors, majoránna, petrezselyem

Megjegyzés:

Nagyétkűeknek lehet, hogy a fenti mennyiségek kétszeresével kell számolnod.

Előkészítés

  • A hagymát és a 2 dkg szalonnát feldarabolod.

    Felaprított húsos szalonna és hagyma

    Felaprított húsos szalonna és hagyma

  • A sajtot megreszeled.

    Reszelt sajt

    Reszelt sajt

  • A petrezselymet (4 szálkivételével) felaprítod.
  • A csirkemelleket a belső felével felfelé fordítod és éles késsel bevágod úgy, hogy egy-egy zacskó legyen bennük. A vágást a belső, vékonyabb felénél kezd és vágd be a szélektől nagyjából 1 cm-re. Ide kerül majd a töltelék. Ez egy kis ügyességet és odafigyelést kíván. Vigyázz, hogy ne szúrd ki. (Ha mégis sikerült, hústűvel tűzd össze a lyukat.)
  • Fűszerezd be a csirkemellet sóval, borssal, majoránnával (vagy kevés kakukkfűvel). Ha rajta van a bőr, vágd ketté, hogy a csirkemell két külön darabban legyen.

Töltött csirkemell elkészítése

Töltelék készítése:

  1. A szalonnát olvaszd ki és a zsíron dinszteld meg a hagymát. A szalonnadarabokat is hagyd benne.
  2. Tedd rá a jól kinyomkodott zsemlét. Szórd rá a reszelt sajtot és keverd össze a szalonnás hagymával.

    Töltelék készítése 2

    Töltelék készítése 2

  3. Üss rá egy tojást, tedd bele a vágott petrezselymet és dolgozd össze egyenletes masszává.

    Töltelék készítése 3

    Töltelék készítése 3

Csirkemell megtöltése:

  1. Oszd a tölteléket két részre. Egy teáskanállal rakosgasd be a csirkemellekben készített zacskókba. (Ha nem fér bele, nem nagy baj, megsütöd mellette.)

    Csirkemell töltése 1

    Csirkemell töltése 1

  2. Tűzd össze a lyukat egy vagy két hústűvel.

    Csirkemell töltése 2

    Csirkemell töltése 2

  3. Ha rajta van a bőr, vágd ketté. Csavarj rá egy-egy csirkemell darabra 3 szelet vékony szalonnát.

    Csikemellek baconbe csavarva

    Csikemellek baconbe csavarva

Sütés:

  1. Olvaszd és forrósítsd fel a kiskanálnyi zsírt a serpenyőben.

    Serpenyő előmelegítése

    Serpenyő előmelegítése

  2. Tedd rá a csirkemelleket és süsd át minden oldalukról.
    Átsütés 1

    Átsütés 1

    Átsütés 2

    Átsütés 2

  3. Tégy alájuk 1 – 2 kanálnyi vizet, fedd le és párold puhára. Amikor megpuhultak, vedd le a fedőt és süsd le zsírjára. Süthetsz mellette kockára vágott édesburgonyát vagy sütőtököt. Levehető nyelű serpenyőben a sütőben is átsütheted.
    Párolás

    Párolás

    Csirkemellek lesütve édesburgonyával

    Csirkemellek lesütve édesburgonyával

Elkészítési idő:

  • Töltelék elkészítése: 25 perc
  • Csirkemellek töltése, baconbe csavarása: 5 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)

Tálalás

Mindkét csirkemellet középen vágd ketté. Köretként adhatsz hozzá párolt rizst vagy süthetsz a csirkemellek mellett például édesburgonyát vagy sütőtököt.

Töltött csirkemell rizzsel

Töltött csirkemell rizzsel

Töltött csirkemell édesburgonyával

Töltött csirkemell édesburgonyával

Töltött csirkemell felvágva

Töltött csirkemell felvágva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.