Töltött csirke recept: egy kis csavarral (a csavar nem a receptben van, hanem az ételben. Előnye: a fogyasztás előtti napon is előkészíthető.
Töltött csirke recept
Elkészítési idő: 205 perc
6 személyre
Hozzávalók
A töltelékhez:
- 4 db zsemle
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 közepes fej hagyma
- 15 dkg gomba (vagy 4 db csirkemáj)
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
A húshoz és sütéshez:
- 1 db egész csirke (1,5 kg körüli)
- 2 evőkanál zsír
- só, majoránna vagy más szárított zöld fűszer
- 1 db alma
Bevásárlólista
- 1 db egész csirke (1,5 kg körüli)
- 1 db alma
- 4 db zsemle
- 2 közepes fej hagyma
- 15 dkg gomba (vagy 4 db csirkemáj)
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: só, őrölt fekete bors, majoránna vagy más szárított zöld fűszer, zsír,
Megjegyzések:
Majoránna helyett használhatsz más zöld fűszert is vagy keverve (a kakukkfűvel vigyázz, mert nagyon intenzív az aromája – ha szereted is, nagyon keveset használj belőle)
Töltött csirke recept – elkészítés
- Készítsd el a tölteléket a fenti hozzávalókból.
- Tisztítsd meg a csirkét.
- Fektesd a csirkét a hasára, vágd fel középen a bőrét és óvatosan, hogy a bőr ne sérüljön, fejtsd le a húsról.
- Egy éles késsel vágd ki a far-hátat (ez a csavar). a mellénél hagyd rajta a borda-csontokat, mert az fogja a csirke mellét jól megtartani. A far-hátat felhasználhatod (aprólékkal, nyakkal, lábbal és/vagy más húsfélével kiegészítve) húsleves készítésére.
- Ha most a csirkét megfordítod, úgy néz ki, mintha egész csirke lenne.
- Nyúlj be a mell és a combok bőre alá, és vigyázva válaszd szét a bőrt a hústól.
- Sózd meg és fűszerezd be a csirke belső részét.
- Töltsd be a tölteléket a combok és a mell bőre alá. (Ha marad, megsütheted mellette.)
- Fordítsd meg a csirkét és tégy bele a feldarabolt almából annyit, amennyi belefér (az íze miatt van rá szükség.
- Tűzd össze a bőrt hústűvel, de össze is varrhatod.
- Megfordítva a csirke kész a sütésre.
- Tedd tepsibe vagy sütőtálra.
- Forrósítsd meg a 2 kanál zsírt és öntsd le vele a csirkét úgy, hogy nagyjából mindenhova jusson. Ez azért kell, hogy a bőre kissé összehúzódva jobban tartsa meg a töltelékben levő ízeket.
- Önts kevés vizet (egy deci) a hús alá. Erre azért van szükség, hogy a hús kezdetben ne süljön, hanem párolódjon. Így lesz a belseje finom puha.
- Takard le alufóliával. Párold 150 fokon másfél órát. Közben, ha szükséges, pótold az elpárolgott vizet.
- Vedd le a fóliát és süsd 200 fokon addig, amíg szép barnás lesz a teteje. Ez nagyjából fél óráig fog tartani. Itt azonban ne az időt nézd elsősorban, hanem azt, hogy milyen a csirke.
- Amikor a hús megsült, vedd ki a sütőből és pihentesd 15 percig. Erre azért van szükség, hogy szépen lehessen szeletelni.
Elkészítési idő:
- Töltelék készítése: 40 perc
- Csirke előkészítése: 15 perc
- Csirke megtöltése: 15 perc
- Sütés: 120 perc
- Pihentetés: 15 perc
Összesen: 205 perc (ebből munka: 70 perc)
Megjegyzés:
- Ha nincs időd vagy kedved a far-hát kiemelésére, akkor az evvel kapcsolatos műveleteket hagyd ki. A combokat ez esetben nem fogod tudni teljesen megtölteni, csak a felső részét. Ehhez a megoldáshoz 2 – 3 zsemle is elég lesz.
Töltött csirke recept – tálalás
Darabolt fel. vágd le a combokat.
A mellet középen vágd szét, emeld le a csontról és 2 – 2 darabban vagy szeletekre vágva tálalhatod.
Köret lehet: krumplipüré, majonézes krumpli, párolt rizs, párolt zöldségek, ízlés szerint valamilyen saláta.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások