Sült libacomb: egész évben jó étel, de novemberben, Márton napkor majdnem mindenki készíti. Itt megtaláltál egy receptet hozzá, különféle köret ajánlásokkal.

Sült libacomb almával

Sült libacomb készítése

Elkészítési idő: 105 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 4 db libacomb (pecsenyelibából)
  • fűszerek (bors, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, vagy más, ízlés szerint)
  • 2 evőkanál zsír a lesütéshez (jó, ha libazsírt tudsz használni)

Bevásárlólista

  • 4 db libacomb

Emlékeztető: zsír, bors, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, só

Előkészítés

  • A libacombokat megmosod, átnézed, ha szükséges, megtisztítod. Ha a liba bőre alatt zsír van, akkor kockásan bevagdalod, hogy a zsír könnyebben kiolvadjon belőle. Mindkét oldalát megsózod, a bőr nélküli oldalt befűszerezed. Előző nap is előkészítheted, de akkor csak sütés előtt sózd meg.

Megjegyzés:

  • Ha kisebb mennyiséget készítesz (pl. 2 db-ot), akkor a sütést megelőző párolást végezd a tűzhelyen egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben, utána süsd készre a sütőben. (Nem érdemes 2 db libacombért a sütőt hosszú ideig üzemeltetni, mert elég sokba kerül.)
  • Ha nagyobb mennyiség készül, akkor sütőtálban párold a sütőben letakarva – ha nincs fedele a tálnak, megfelel az alufólia is –  majd fedés nélkül süsd készre.

Sült libacomb - libacombok

 

Sült libacomb - libacombok bevagdalva

 

Sült libacomb - libacombok fűszerezve

 

Sült libacomb készítése

  • Egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban a zsírt felmelegíted.
  • A húsok mindkét oldalát átsütöd annyira, hogy vékony védőréteg képződjön rajta (a hús kivilágosodik). Ha több darab készül, tedd át sütőtálba.
  • Kevés vizet töltesz alája és fedő alatt illetve lefedve addig párolod, ameddig a hús megpuhul. Ha közben sok zsír olvadna ki a húsból, kanállal leszedegeted (kenyérre kenve kiváló, de főzéshez is felhasználható).
  • Az elpárolgó vizet közben pótolod.
  • Amikor a hús puha, fedő nélkül készre sütöd. A felső bőrös felét lehet kenni sörrel, így a bőre ropogósra sül.

Sült libacomb - libacombok sütése

Elkészítési idő:

  • Libacombok előkészítése sütésre: 10 perc
  • Elősütés: 5 perc
  • Párolás, sütés: 90 perc

Összesen: 105 perc

Köret javaslatok

A libasülthöz többféle köret illik:

A köretekből akár kétféle is tálalható, pl. párolt káposzta és krumplipüré.

 

Sült libacomb tálalása

A tálalás nagy gondja: mi legyen a sült libacomb alsó combcsontjával, amely a sütést követően elég csúnya módon kiáll a sültből. Készíthetsz hozzá védőt pl. alufóliából, de ennél egyszerűbb javaslatom is van. Távolítsd el óvatosan a combcsontot, tálald anélkül, jobban el is fér a tányéron. Ilyen példákat láthatsz itt:

 

Sült libacomb párolt káposztával

 

Sült libacomb - párolt káposztával petrezselymes krumplival

 

Sült libacomb - krumplipürével, almával

 

Érdekelhet még:

Márton napi népszokások

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei