Sült libacomb: egész évben jó étel, de novemberben, Márton napkor majdnem mindenki készíti. Itt megtaláltál egy receptet hozzá, különféle köret ajánlásokkal.
Sült libacomb készítése
Elkészítési idő: 105 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 4 db libacomb (pecsenyelibából)
- fűszerek (bors, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, vagy más, ízlés szerint)
- só
- 2 evőkanál zsír a lesütéshez (jó, ha libazsírt tudsz használni)
Bevásárlólista
- 4 db libacomb
Emlékeztető: zsír, bors, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, só
Előkészítés
- A libacombokat megmosod, átnézed, ha szükséges, megtisztítod. Ha a liba bőre alatt zsír van, akkor kockásan bevagdalod, hogy a zsír könnyebben kiolvadjon belőle. Mindkét oldalát megsózod, a bőr nélküli oldalt befűszerezed. Előző nap is előkészítheted, de akkor csak sütés előtt sózd meg.
Megjegyzés:
- Ha kisebb mennyiséget készítesz (pl. 2 db-ot), akkor a sütést megelőző párolást végezd a tűzhelyen egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben, utána süsd készre a sütőben. (Nem érdemes 2 db libacombért a sütőt hosszú ideig üzemeltetni, mert elég sokba kerül.)
- Ha nagyobb mennyiség készül, akkor sütőtálban párold a sütőben letakarva – ha nincs fedele a tálnak, megfelel az alufólia is – majd fedés nélkül süsd készre.
Sült libacomb készítése
- Egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban a zsírt felmelegíted.
- A húsok mindkét oldalát átsütöd annyira, hogy vékony védőréteg képződjön rajta (a hús kivilágosodik). Ha több darab készül, tedd át sütőtálba.
- Kevés vizet töltesz alája és fedő alatt illetve lefedve addig párolod, ameddig a hús megpuhul. Ha közben sok zsír olvadna ki a húsból, kanállal leszedegeted (kenyérre kenve kiváló, de főzéshez is felhasználható).
- Az elpárolgó vizet közben pótolod.
- Amikor a hús puha, fedő nélkül készre sütöd. A felső bőrös felét lehet kenni sörrel, így a bőre ropogósra sül.
Elkészítési idő:
- Libacombok előkészítése sütésre: 10 perc
- Elősütés: 5 perc
- Párolás, sütés: 90 perc
Összesen: 105 perc
Köret javaslatok
A libasülthöz többféle köret illik:
- párolt káposzta (a klasszikus)
- sült alma, almapüré
- birsalma kompót, birsalma püré
- szilva chutney
- sütőtök köret
- krumplipüré
- petrezselymes krumpli
- krumplikrokett.
A köretekből akár kétféle is tálalható, pl. párolt káposzta és krumplipüré.
Sült libacomb tálalása
A tálalás nagy gondja: mi legyen a sült libacomb alsó combcsontjával, amely a sütést követően elég csúnya módon kiáll a sültből. Készíthetsz hozzá védőt pl. alufóliából, de ennél egyszerűbb javaslatom is van. Távolítsd el óvatosan a combcsontot, tálald anélkül, jobban el is fér a tányéron. Ilyen példákat láthatsz itt:
Érdekelhet még:
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások