Rozmaringos kacsamell: az étel elkészítésénél a hagyományokat követtem, tehát ez a kacsamell nem rozé, hanem teljesen át van sütve. Régebben csak így készítettük. Próbáld ki te is, mert nagyon finom.
Rozmaringos kacsamell recept
Elkészítési idő: 90 perec
Hozzávalók
2 személyre (ha nagyobb a kacsamell, 4 személyre is elég lehet)
- 1 db pecsenyekacsa mell
- 1 evőkanál kacsazsír (ha nincs, setészsír is megfelel)
- 2 szál friss rozmaring ág (ha nincs, használhatsz szárított rozmaringot is)
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
- 1 kiskanál majoránna
- só
Bevásárlólista
- 1 db pecsenyekacsa mell
Emlékeztető: kacsa vagy sertészsír, 2 szál (vagy szárított) rozmaring, őrölt fekete bors, majoránna, só
Előkészítés
- A kacsamell alsó részét (a nem bőrös oldalt) sütés előtt egy órával (de akár egy nappal is) borssal és majoránnával bedörzsölöd.
- A mell bőrét keresztben, hosszában bevagdalod.
- Közvetlenül sütés előtt mindkét oldalát megsózod. (Azért sütés előtt, mert különben a hús levet enged és sütés közben kiszáradhat.)
Rozmaringos kacsamell elkészítése
- Egy serpenyőben (ha lehet, olylanban, amelynek fedel van és a nyele levehető) felolvasztod és felforrósítod a zsírt.
- A kacsamell mindkét oldalát átsütöd. Jó, ha a bőrös oldala kicsit meg is pirul. Fordítsd úgy, hogy a bőrös fele legyen felül.
- Kevés vizet öntesz alá. A tetejére teszed a két ágacska rozmaingot.
- Fedő alatt addig párolod, amíg a hús puha lesz. Ez az idő függ a kacsamell nagyságától és a szárnyas korától, ezért nem lehet pontosan megmondani. Hozzávetőlegesen 1 – 1,5 óra.
- Beteszed a sütőbe. (Ha a serpenyőd nyele nem levehető, tedd át egy sütőtőálba úgy, hogy a bőrös fele felül legyen.
- Ha krumplival készíted, tedd mellé.
- Süsd 180 fokon addig, amíg a bőre szépen megpirul. (Közben sörrel meg is kenegetheted.) A krumplikat sütés közben meg is forgathatod, hogy mindkét oldaluk átsüljön. Amikor a bőre szépen megpirult, a kacsamell el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Párolás: 60 perc
- Átsütés: 20 perc
Összesen: 90 perc (ebből munka: 15 perc)
Rozmaringos kacsamell tálalása
Tálalhatod hagyományos módon egészben sült krumplival vagy krumplipürével és párolt lilakáposztával, (de akár salátát is készíthetsz hozzá).
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások