Rántott felső csirkecomb: ahogy én készítem. Az általában kapható csirkecombok olyan nagyok, hogy egészben rántani lehetetlen küldetés . Más módszerhez kell tehát folyamodni.
Rántott felső csirkecomb recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 6-8 db felső csirkecomb
- 3 – 4 evőkanál liszt
- 2 db tojás (szükség esetén kevés tej)
- 15 dkg zsemlemorzsa
- só (esetleg lehet mással is fűszerezni: borssal, zöld fűszerekkel, sőt fokhagymával is – én nem szoktam)
- 1/2 liter olaj a sütéshez
Bevásárlólista
- 6-8 db felső csirkecomb
- 2 db tojás (szükség esetén kevés tej)
- 15 dkg zsemlemorzsa
Emlékeztető: liszt, só, napraforgó olaj (legalább fél liter)
Megjegyzés:
- Úgy szoktam rántott csirkecombot készíteni, hogy a combokat kettévágom. A felső combot kicsontozom, ebből lesz a rántott csirkecomb, az alsó combokból (mehetnek a mélyhűtőbe) pedig egy másik alkalommal lehet ragu, lecsós csirke, csirkepörkölt, paprikás csirke.
- Mivel nem lehet tudni, mekkorák a csirkecomb szeletek, ezért a panírozáshoz szükséges mennyiségeket nem lehet pontosan megadni – ez azonban nem is olyan nagy baj, mivel liszt és zsemlemorzsa általában van otthon a háztartásokban, a tojást pedig szükség esetén lehet egy kis tejjel hígítani).
Előkészítés
- A csirkecombok bőrét leveszed (kidobod), a húst egy hegyes késsel kicsontozod. (A csontnál a húst hosszában bevágod, a hegyes késsel pedig lefejted.)
- A hússzeletek vastagabb részét bevágod, kiteríted és kiklopfolod. A sima oldalán néhány bevágást készítesz, hogy a hús szét tudjon terülni. A csontokat mélyhűtőbe teszed.
- A panírozáshoz szükséges anyagokat (liszt, tojás, zsemlemorzsa) egy-egy tálba (tányérba) teszed.
- A panírozott húshoz előkészítesz egy tálcát.
- Úgy szervezd a munkát, hogy a panírozást követően rögtön kezd el a sütést.
Elkészítés
- A csirkecomb szeleteket mindkét oldalukon enyhén megsózod.
- Mindkét oldalukat belemártod lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába. A panírozott húsokat ne tapogasd, ha valahol nem érte morzsa, inkább többször fordítsd meg.
- A panírozott szeleteket rakd ki egy tálcára, és ne tedd egymásra.
- Az olajat öntsd egy akkora lábosba vagy serpenyőbe (én lábosban szoktam, hogy az olaj ne freccsenjen ki a tűzhelyre), amelyben legalább 2 szelet hús elfér. Melegítsd fel és kis leesett húsdarabkával ellenőrizd, hogy elég forró-e. Ezt egyébként abból is láthatod, hogy az olaj színe világos lesz, de még éppen nem füstöl.
- Kezd el a sütést. Tedd bele a húst a forró olajba, majd fél perc után, amikor az alsó részén a zsemlemorzsa már megsült, fordítsd meg és fél percig süsd a másik oldalát is. Közben a lábost, kicsit megrázhatod, hogy a hús ne ragadjon az edény aljára. Az már tapasztalat kérdése, hogy ezután egyszer vagy kétszer forgatod meg a szeleteket. Fogóval dolgozz, ne villával, hogy az értékes anyagok a húsban maradjanak.
- Amikor a húsok megsültek, tedd ki papírtörlővel bélelt tálba, hogy a fölösleges olaj lecsepeghessen. Ezután a hús tálalásra kész.
Elkészítési idő:
- csirkecombok előkészítése, bőr lefejtése, kicsontozás :15 perc
- kiterítés, klopfolás: 5 perc
- panírozás: 10 perc
- sütés (lábos méretétől, szeletek számától függően átlagosan): 30 perc
Összesen: 60 perc
Rántott felső csirkecomb tálalás
A hús-szeleteket tányérokra teszed, körettel, zöldségekkel tálalhatod, de salátát is készíthetsz hozzá.
Régimódi történet:
Szinte félve mesélem el, mert sokan vagytok, akik erre az időre még nem is emlékezhettek. Faluban nőttem el, ahol a csirkéket a házaknál nevelték és kukoricával etették. Lassan nőttek, és 6 hetes korukban lettek akkorák, hogy darabjaikat már ki lehetett rántani, a combokat egészben. Panír nélkül olyan kicsik lettek volna, hogy egy csirkecomb félfogunkra sem lett volna elég. Ehhez képest ma – a nagyüzemi állattenyésztésben – a csirkék már 3 hét alatt akkorára nőnek, hogy a combokat egészben kirántani szinte lehetetlen.
Ez a rántott felső csirkecomb recept a saját találmányom és évek alatt alakult ki ez a módszer, ahogy készítem. Garantálom, ha követed, nem fogsz csalódni benne és babérokat arathatsz vele.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások