Paprikás csirke bográcsban készítve – ha lehet – még finomabb, mint lábasban főzve. Talán attól, hogy a bográcsozás közös tevékenység és az élmények teszik felejthetelenné.
Paprikás csirke bográcsban
másképp nevezve: csirkepaprikás bográcsban
Elkészítési idő (tűzrakás nélkül): 100 perc
Hozzávalók
6 személyre
- 6 db csirkecomb (két darabra vágva)
- 6 db csirkeszárny
- 3 evőkanál sertészsír (3 teáskanál is elég lehet)
- 3 fej hagyma
- 3 evőkanál piros fűszerpaprika
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 3 dl tejföl
- 3 evőkanál liszt
- 3 kiskanál só (változhat, ízléstől függő)
Bevásárlólista
- 6 db csirkecomb (két darabra vágva)
- 6 db csirkeszárny
- 3 fej hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 3 dl tejföl (közepes méretű pohár)
Emlékeztető: sertészsír, piros édes fűszerpaprika, liszt, só
Megjegyzés:
- Csirkemellet ne használj hozzá.
Előkészítés
- A csirkecombokat az ízületnél vágd két darabra
- Aprítsd fel a hagymát.
- Tisztítsd meg és vágd darabokra a zöldpaprikát és paradicsomot.
Megjegyzés:
- Ezeket a munkákat a tűzrakás alatt is könnyedén el lehet végezni.
Paprikás csirke bográcsban – elkészítés
- A zsírt a bográcsban felolvasztod és megdinszteled benne a hagymát.
- Hozzáadod a csirkedarabokat. Lefeded és párolod, amíg levet ereszt.
- Hozzáadod a piros paprikát, a zöldpaprikát és paradicsomot. Megsózod.
- Tovább főzöd fedő nélkül a saját levében, amíg a csirkedarabok megpuhulnak. Ha nem lepné el a lé, tégy hozzá egy kevés vizet. Vigyázz, közben ne kevergesd, inkább csak rázogasd a bográcsot, mert a csirke könnyen szétfő és tálalásnál nem lesz szép látvány.
- Közben készítsd el a habarást. A 3 kanál lisztet keverd el a 3 dl tejföllel. Hígítsd fel a csirke levével.
- Ha nokedli lesz a köret, akkor most van idő annak elkészítésére is. Természetesen a nokedlifőzésnek lábasban, a tűzhelyen kell történnie.
- Amikor a hús megpuhult, öntsd hozzá a habarást, óvatosan keverd el és forrald fel. Közben rázogasd. A felforralás azért kell, mert a lisztnek meg kell főnie az ételben, különben érezhető lesz a nyers liszt íze.
- Felforralás után az étel elkészült.
Elkészítési idő (tűzrakás nélkül):
- Csirke feldarabolása: 5 perc
- Hagyma felaprítása, paprika, paradicsom feldarabolása : 5 perc
- Főzés: 90 perc
Összesen: 100 perc
Megjegyzések:
- Ne sajnáld az időt – hiszen van – a nokedli készítésére, mert az a paprikás csirke legjobb körete. Tésztát is kifőzhetsz hozzá, de isten ments, hogy kenyérrel tálald!
- Az étel történetéről itt olvashatsz.
Paprikás csirke bográcsban – tálalás
Köretként nokedlit vagy kifőtt tésztát készíts mellé. (Semmiképpen ne legyen krumpli vagy tarhonya. Még a kenyér sem túl jó választás.
Képek: családi főzés, saját felvételek.
Én habarás nélkül csinálnám
Kedves Zoli, úgy is nagyon finom, de az nem paprikás csirke, hanem csirkepörkölt.