Paprikás csirke bográcsban készítve – ha lehet – még finomabb, mint lábasban főzve. Talán attól, hogy a bográcsozás közös tevékenység és az élmények teszik felejthetelenné.

Paprikás csirke bográcsban 1

Paprikás csirke bográcsban

másképp nevezve: csirkepaprikás bográcsban

Elkészítési idő (tűzrakás nélkül): 100 perc

Hozzávalók

6 személyre

  • 6 db csirkecomb (két darabra vágva)
  • 6 db csirkeszárny
  • 3 evőkanál sertészsír (3 teáskanál is elég lehet)
  • 3 fej hagyma
  • 3 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 3 dl tejföl
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 kiskanál só (változhat, ízléstől függő)

Bevásárlólista

  • 6 db csirkecomb (két darabra vágva)
  • 6 db csirkeszárny
  • 3 fej hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 3 dl tejföl (közepes méretű pohár)

Emlékeztető: sertészsír, piros édes fűszerpaprika, liszt, só

Megjegyzés:

  • Csirkemellet ne használj hozzá.

Előkészítés

  • A csirkecombokat az ízületnél vágd két darabra
  • Aprítsd fel a hagymát.
  • Tisztítsd meg és vágd darabokra a zöldpaprikát és paradicsomot.

Megjegyzés:

  • Ezeket a munkákat a tűzrakás alatt is könnyedén el lehet végezni.

Paprikás csirke bográcsban – elkészítés

  1. A zsírt a bográcsban felolvasztod és megdinszteled benne a hagymát.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. Hozzáadod a csirkedarabokat. Lefeded és párolod, amíg levet ereszt.
    Csirkedarabok hozzáadása

    Csirkedarabok hozzáadása

    Párolás

    Párolás

  3. Hozzáadod a  piros paprikát, a zöldpaprikát és paradicsomot. Megsózod.

    Piros paprika hozzáadása

    Piros paprika hozzáadása

  4. Tovább főzöd fedő nélkül a saját levében, amíg a csirkedarabok megpuhulnak. Ha nem lepné el a lé, tégy hozzá egy kevés vizet. Vigyázz, közben ne kevergesd, inkább csak rázogasd a bográcsot, mert a csirke könnyen szétfő és tálalásnál nem lesz szép látvány.
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

  5. Közben készítsd el a habarást. A 3 kanál lisztet keverd el a 3 dl tejföllel. Hígítsd fel a csirke levével.
  6. Ha nokedli lesz a köret, akkor most van idő annak elkészítésére is. Természetesen a nokedlifőzésnek lábasban, a tűzhelyen kell történnie.
  7. Amikor a hús megpuhult, öntsd hozzá a habarást, óvatosan keverd el és forrald fel. Közben rázogasd. A felforralás azért kell, mert a lisztnek meg kell főnie az ételben, különben érezhető lesz a nyers liszt íze.

    Tejföllel behabarva

    Paprikáscsirke tejföllel behabarva

  8. Felforralás után az étel elkészült.

Elkészítési idő (tűzrakás nélkül):

  • Csirke feldarabolása: 5 perc
  • Hagyma felaprítása, paprika, paradicsom feldarabolása : 5 perc
  • Főzés: 90 perc

Összesen: 100 perc

Megjegyzések:

  • Ne sajnáld az időt – hiszen van – a nokedli készítésére, mert az a paprikás csirke legjobb körete. Tésztát is kifőzhetsz hozzá, de isten ments, hogy kenyérrel tálald!
  • Az étel történetéről itt olvashatsz.

Paprikás csirke bográcsban – tálalás

Köretként nokedlit vagy kifőtt tésztát készíts mellé. (Semmiképpen ne legyen krumpli vagy tarhonya. Még a kenyér sem túl jó választás.

Bográcsos paprikás csirke tálalva 1

Bográcsos paprikás csirke tálalva 1

 

Képek: családi főzés, saját felvételek.