Narancsos kacsacomb: kiváló étel, alkalmas akár valamilyen ünnepi alkalom: születésnap, névnap, évforduló vagy akár a Valentin nap megünneplésére is.
Narancsos kacsacomb készítése
Elkészítési idő: 125 perc (ebből munka: 35 perc)
Hozzávalók
2 személyre (több személyre számold át a hozzávalókat)
- 2 db kacsacomb (nagyétkűeknél akár 4 db – lehet pecsenyekacsa vagy hízott kacsa combja)
- 2 db narancs
- 1 – 2 dl rozé vagy fehér bor
- fűszerek: só, bors, rozmaring, néhány szem szegfűszeg (a rozmaringot és szegfűszeget ki ne hagyd, mert ettől lesz különleges az étel)
- 1 evőkanálnyi zsír 2 combra számítva (legjobb, ha baromfizsír, de lehet sertészsír is)
Bevásárlólista
- 2 db kacsacomb (nagyétkűeknél akár 4 db – lehet pecsenyekacsa vagy hízott kacsa combja)
- 2 db narancs
- 1 üveg rozé vagy fehér bor
Emlékeztető: zsír (lehetőleg kacsazsír), só, bors, rozmaring, szegfűszeg
Előkészítés
- A kacsacombokat megtisztítod, bőét kockásan bevágod. Különösen fontos ez a művelet akkor, ha hízott kacsacombokkal dolgozol, mert a bőr alatt levő zsírnak párolás közben ki kell olvadnia.
- A bőr nélküli oldalt fűszerezed sóval, borssal, rozmaringgal.
- Az előkészítést elvégezheted egy nappal korábban is. Ez esetben a sózást csak sütés előtt végezd el.
- A narancsok közepéből vágj ki 4 szeletet, a többiről távolítsd el a héjat és vagdald a belét darabokra.
Narancsos kacsacomb készítése
- A nagy házi szárnyasok, mint kacsa, liba, pulyka húsát sütés előtt párolni. Kell. ezt kétféle módon végezheted. 2 nagyobb vagy 4 kisebb comb esetében nagy lábosban, serpenyőben. (2 combért nem lenne gazdaságos több órán át a sütőt üzemeltetni). Több darab esetén sütőben (mivel nem férnek el egy nagyobb lábosban vagy serpenyőben), de azt is megteheted, hogy 2 serpenyőt használsz.
- A zsírt serpenyőben felolvasztod, a combokat mindkét oldalukon átsütöd (kezd a bőrös oldallal, hogy a végén az kerüljön felülre.
- Ha serpenyőben dolgozol tovább, önts a hús alá fél bögrényi vizet, fedd le és párold majdnem készre. Ha van otthon cserepes rozmaringod, egy-két ágacskát is mellé dobhatsz.
- Ha sütőben dolgozol, tedd az átsütött combokat sütőlapra, öntsd alájuk a zsírt, amiben átsütötted, és önts alájuk még vagy egy bögrényi vized. Fedd le alufóliával és párold majdnem készre. Hízott kacsacombok esetében ekkor lemeregeted a kiolvadt zsír nagy részét (később sütésre-főzésre felhasználhatod).
- Mindkét esetben ugyanaz a folytatás, csak a sütőben levő húsra jobban kell figyelni, mert a víz gyorsabban elpárolog. A párolást végezd alacsonyabb (140-150 fokon.) Az eltávozott vizet pótolni kell.
- A hús levéhez teszed a narancs darabokat és a szegfűszeget, a bort és készre párolod. A serpenyőben levő húst átteszed egy tálra, ráteszed a narancs szeleteket és 2-3 percig rákapcsolod a grillt 3-as fokozaton, hogy a bőre ropogós legyen. Ha nincs grilled, felső sütésen tedd a sütőben magasabbra. Sütőlapon történő sütés esetén vedd le a fóliát, merd ki egy edénybe a lét a narancs darabokkal együtt és kapcsold át a sütést néhány percre grillre. Ha nincs, tedd a húst felső sütésre és magasabbra.
- A léből a szegfűszegeket kiszeded, turmixolod (a narancs darabok miatt ez kicsit tovább fog tartani a szokásosnál). Ha nem elég sűrű a lé, kevés liszttel sűrítheted. Felforralva kiváló ízű mártást lesz a hús mellé.
Köretként készíts krumpli krokettet vagy krumplipürét. A hús sütése közben erre bőven jut majd időd. Én az előbbit javasolom.
Elkészítési idő:
- Kacsacombok előkészítése (konyhakész kacsacombból): 5 perc
- Kacsacombok lesütése: 5 perc
- Párolás: 90 perc
- Átsütés: 10 perc
- Mártás készítés: 10 perc
- Tálalás: 5 perc
Összesen: 125 perc (ebből munka: 35 perc)
A narancsos kacsacomb tálalása
A húst tányérra teszed. Mellé rendezed a köretet és a mártást. A combok tetejére tedd a narancs darabokat, díszítsd petrezselyemmel vagy rozmaring ággal.
Sült libacomb receptet itt találsz.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások