Libacomb sütése: a legtöbb háztartásban egy egész sült liba túl sok lenne, ezért általában a combokat magy a mellet szokás sütni és ünnepi ételként tálalni.
Elkészítési idő: 140 perc (ebből munka: 30 perc)
Libacomb sütése
Hozzávalók
3 személyre
- 3 db libacomb (1 adaghoz: 1 db 25-30 dkg-os pecsenye libacomb)
Libacombok
- 10 dkg libaháj vagy libazsír
- 3 mokkás kanál só (lehet több vagy kevesebb)
- 3 mokkás kanál bors
- 3 kávéskanál majoránna
- 1 mokkáskanál kakukkfű
Bevásárlólista
- 3 db libacomb
- 10 dkg libaháj vagy libazsír
Emlékeztető: őrölt bors, só, majoránna, kakukkfű
Megjegyzések:
- Ha 3-nál több adagot szeretnél készíteni, akkor egy serpenyőben részletekben tudod az elősütést elvégezni, és a további sütést a sütőben végezheted. Megnézheted a Sült kacsacom c. receptben.
- Természetesen 2 személyre is elkészítheted serpenyőben.
- A fűszereket másképp is megválogathatod, de azt ajánlom, hogy a majoránnát ne hagyd ki. A nagyobb konyhai szárnyasok belsőségektől származó szagának eltűntetésére a majoránna kiválóan alkalmas.
Libacomb sütése – előkészítés
- A libacombokat megmosod, a hájas részeket leszeded. Így a háj kiolvasztásával az elősütéshez szükséges zsír is megvan. Ha nagyon sovány a liba, használj baromfi vagy akár sertészsírt.
- A bőrös felét ferdén bevagdalod. Ha nagyon fiatal a liba, és nincs zsír a bőre alatt, akkor nem kell bevagdalnod (nem is lenne könnyű a vékony bőrt úgy bevagdalni, hogy ne sértsd meg a húst. Ilyenkor előfordulhat, hogy a bőr összehúzódik és nem fogja teljesen lefedni a combot.
- A combok másik oldalát beszórod a fűszerekkel. A fűszereked beledörzsölöd a húsba.
- Hagyd állni a fűszerekkel fél órát, de akár a sütés előtti napon is előkészítheted a libacombokat.
Fűszerezés
- A sózást közvetlenül a sütés előtt végezd el, mert különben a hús levet fog ereszteni. Ha mégis megtörténik, ezt a húslét ne öntsd ki, hanem a párolásnál öntsd a hús alá.
Libacombok sütése
A libacomb sütése egyszerűbb, mint gondolnád.
- A combokról leszedett hájat egy nagyobb serpenyőben kiolvasztod, a pörcöt kiszeded (kevés libatöpörtyű lesz belőle). Ha nincs háj, használj baromfi vagy sertészsírt.
Libazsír felolvasztása
- A zsírt forrósítsd fel és tedd bele a libacombokat a bőrös felükkel lefelé. Alkalmas eszközzel (pl. húsfogó) mozgasd a combokat a zsírban. Ha ezt nem teszed, a bőr lesülhet az edény aljára. Ha tapadásmentes serpenyővel dolgozol, akkor ez kevésbő történhet meg.
Lesütés 1
- Egy-két perc után fordítsd meg a húsokat és süsd át a másik oldalukat is.
Lesütés 2
- Kevés vizet önts a hús alá, fedd le és párold puhára. Ez akár 90 percig is eltarthat (a hús fajtájától, méretétől függően). Ha sütőben sütöd egy nagyobb edényben (tepsi), takard le alufóliával, amelyet csak a sütés végén távolíts el.
- Amikor a hús megpuhult, vedd le a fedőt és párold el a maradék vizet. Amikor már nem jön pára a serpenyőből, a benne levő zsírban a combok mindkét oldalát süsd át. Hogy mennyire sütöd meg, ez ízlés dolga, de vigyázz, hogy ne süsd túl.
Libacomb sütés zsírjára
- Ezzel a libacombok sütése befejeződött.
Elkészítési idő:
- Tisztítás, fűszerezés: 15 perc
- Pácolás a fűszerekkel: 30 perc
- Elősütés: 5 perc
- Párolás-sütés: 90 perc
Összesen: 140 perc (ebből munka: 30 perc)
Tálalás
Klasszikus köretei a krumplipüré és a párolt lilakáposzta és a párolt alma. Tálalhatod petrezselymes krumplival is, de a párolt káposzta szinte kötelező.
Sült libacomb krumplipürével, almával, párolt lilakáposztával
Sült libacomb újkrumplival, párolt lilakáposztával
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások