Lecsós csirkecomb: hogy ez lett a bejegyzés címe, annak külön oka van.  Olvasd el a receptet és rá fogsz jönni, hogy ez a csirkének egy nagyon célszerű és gazdaságos felhasználása. 

Lecsós csirkecomb 1

Lecsós csirkecomb recept

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 8 db konyhakész alsó csirkecomb (ha 2 db valakinek nem elég, készíts többet, vagy készítheted egész combokból is – a mennyiségeket illeszd a családtagok étvágyához)
  • 1 közepes hagyma
  • 3 db zöldpaprika
  • 2 db közepes paradicsom
  • 1 evőkanál zsír (olaj)
  • őrölt fekete bors, só

Bevásárlólista

  • 8 db konyhakész alsó csirkecomb
  • 1 közepes hagyma
  • 3 db zöldpaprika
  • 2 db közepes paradicsom

Emlékeztető: zsír vagy olaj, őrölt fekete bors, só

Megjegyzések: 

  • Az ételbe azért kerültek alsó csirkecombok, mert a hozzájuk tartozó felsőkből kicsontozva rántott csirkecomb készült (a mai nagy csirkecombokat egészben kirántani szinte nem is lehet, de így szétvágva, a felsőket kicsontozva és kirántva  a hús gyorsan átsül és nagyon finom.
  • Viszont: mi legyen a csontokkal és az alsókkal? – Hát például lecsós csirke, de lehet csirkepörkölt is vagy paprikás. A csontokat bele lehet főzni, ettől csak jobb az étel. Amikor pedig kész, kiszeded belőle és megeszi a kutyus, vagy uram bocsá’, akár valaki a családból le is szopogathatja.
  • Természetesen az ételt alsó combokból, sőt egész combokból is elkészítheted, ez esetben vágd őket ketté, hogy gyorsabban megpuhuljanak.

Lecsós csirkecomb elkészítése

  1. A hagymát apróra vágod, a zsíron megpárolod.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Közben a paradicsomokat feldarabolod, a zöldpaprikákat kicsumázod és karikákra vágod.
  3. A húst megsózod és őrölt fekete borssal meghinted a kevésbé bőrös (alsó) oldalát.
  4. Beleteszed a csirkedarabokat (a csontokat is).

    Csirkecombok átsütése 2

    Csirkecombok hozzáadása

  5. Rárakod először a paradicsomot (ez levet ereszt, és akkor a húsok alja nem fog túlsülni), néhányszor átkevered, hogy engedje ki a levét.

    Paradicsom hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

  6. Ráteszed a zöldpaprikát.

    Zöldpaprika hozzáadása

    Zöldpaprika hozzáadása

  7. Többször átforgatod, hogy a felületükön kialakuljon egy vékony átsült réteg (ez nem kötelező, mert ha azt szeretnéd, hogy a szaft legyen ízesebb, akkor ezt a műveletet akár ki is hagyhatod).

    Csirkehús átsütése

    Csirkehús átsütése

  8. Lefeded és kis lángon megpárolod. Amikorra kész, a paradicsom és paprika már alig látszik benne, viszont jó sok szaft lesz a csirkén (elég híg).

    Párolás

    Lecsós csirkecomb párolása

  9. A szaftot besűríted (fedő nélkül még egy kicsit sütöd), és ha besűrűsödött, kész is az étel.

    Szaft besűrítése 1

    Szaft besűrítése 

Elkészítési idő: 

  • Hagyma aprítása, dinsztelése, csirkedarabok hozzáadása, külső rész átsütése: 10 perc
  • Zöldségek hozzáadása, párolás: 25 perc (közben mást csinálhatsz: pl. köretet készítesz, vagy egyéb munkát is elvégezhetsz)
  • Szaft besűrítése: 10 perc (figyelned kell rá, de közbe mást is csinálhatsz, pl. teríthetsz)

Összesen: 45 perc

Lecsós csirkecomb tálalása

A csirkedarabokat tányérra teszed, hozzá tálalod a köretet, a szafttal megöntözöd, vagy az étel mellé is öntögetheted.

Lecsós csirkecomb tálalva 2

Lecsós csirkecomb tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei