Lecsós csirkecomb: hogy ez lett a bejegyzés címe, annak külön oka van. Olvasd el a receptet és rá fogsz jönni, hogy ez a csirkének egy nagyon célszerű és gazdaságos felhasználása.
Lecsós csirkecomb recept
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 8 db konyhakész alsó csirkecomb (ha 2 db valakinek nem elég, készíts többet, vagy készítheted egész combokból is – a mennyiségeket illeszd a családtagok étvágyához)
- 1 közepes hagyma
- 3 db zöldpaprika
- 2 db közepes paradicsom
- 1 evőkanál zsír (olaj)
- őrölt fekete bors, só
Bevásárlólista
- 8 db konyhakész alsó csirkecomb
- 1 közepes hagyma
- 3 db zöldpaprika
- 2 db közepes paradicsom
Emlékeztető: zsír vagy olaj, őrölt fekete bors, só
Megjegyzések:
- Az ételbe azért kerültek alsó csirkecombok, mert a hozzájuk tartozó felsőkből kicsontozva rántott csirkecomb készült (a mai nagy csirkecombokat egészben kirántani szinte nem is lehet, de így szétvágva, a felsőket kicsontozva és kirántva a hús gyorsan átsül és nagyon finom.
- Viszont: mi legyen a csontokkal és az alsókkal? – Hát például lecsós csirke, de lehet csirkepörkölt is vagy paprikás. A csontokat bele lehet főzni, ettől csak jobb az étel. Amikor pedig kész, kiszeded belőle és megeszi a kutyus, vagy uram bocsá’, akár valaki a családból le is szopogathatja.
- Természetesen az ételt alsó combokból, sőt egész combokból is elkészítheted, ez esetben vágd őket ketté, hogy gyorsabban megpuhuljanak.
Lecsós csirkecomb elkészítése
- A hagymát apróra vágod, a zsíron megpárolod.
- Közben a paradicsomokat feldarabolod, a zöldpaprikákat kicsumázod és karikákra vágod.
- A húst megsózod és őrölt fekete borssal meghinted a kevésbé bőrös (alsó) oldalát.
- Beleteszed a csirkedarabokat (a csontokat is).
- Rárakod először a paradicsomot (ez levet ereszt, és akkor a húsok alja nem fog túlsülni), néhányszor átkevered, hogy engedje ki a levét.
- Ráteszed a zöldpaprikát.
- Többször átforgatod, hogy a felületükön kialakuljon egy vékony átsült réteg (ez nem kötelező, mert ha azt szeretnéd, hogy a szaft legyen ízesebb, akkor ezt a műveletet akár ki is hagyhatod).
- Lefeded és kis lángon megpárolod. Amikorra kész, a paradicsom és paprika már alig látszik benne, viszont jó sok szaft lesz a csirkén (elég híg).
- A szaftot besűríted (fedő nélkül még egy kicsit sütöd), és ha besűrűsödött, kész is az étel.
Elkészítési idő:
- Hagyma aprítása, dinsztelése, csirkedarabok hozzáadása, külső rész átsütése: 10 perc
- Zöldségek hozzáadása, párolás: 25 perc (közben mást csinálhatsz: pl. köretet készítesz, vagy egyéb munkát is elvégezhetsz)
- Szaft besűrítése: 10 perc (figyelned kell rá, de közbe mást is csinálhatsz, pl. teríthetsz)
Összesen: 45 perc
Lecsós csirkecomb tálalása
A csirkedarabokat tányérra teszed, hozzá tálalod a köretet, a szafttal megöntözöd, vagy az étel mellé is öntögetheted.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások