Lecsós csirke: nem találtam jobb nevet ennek az ételnek. A csirkedarabok rajtuk hagymával, zöldpaprikval, paradicsommal párolódtak, sültek. A végeredmény: egy nagyon finom csirke étel.
Lecsós csirke
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 2 db csirkecomb
- 1 db csirkemell
- 1 evőkanál baromfizsír
- 1 db nagyobb hagyma
- 2 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- fűszerek: só, l kiskanál frissen őrölt bors, l kiskanál szárított majoránna, 1 mokkás kanál szárított, vagy néhány szál kakukkfű
Bevásárlólista
- 2 db csirkecomb
- 1 db csirkemell
- 1 db hagyma
- 2 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
Emlékeztető: baromfizsír, só, bors, majoránna kakukkfű
Megjegyzések:
- Vásárolj nagyobb csirke darabokat.
- Ha egész csirkét veszel: a far-hátból, a szárnyakból és a mellcsontból főzz csirke húslevest vagy becsinált levest.
Előkészítés
- Ha csirkedarabokat vettél, a húsokat leöblíted, a combokat kétfelé vágod, a mellet kicsontozod (a csontot félreteszed egy levesbe), mindkét felét kettévágod. Így összesen 8 csirkedarabod lesz.
- Ha egész csirkét vettél, szétbontod, a combokat kétfelé vágod, a mellet kicsontozod, mindkét felét kettévágod. A combokból és mellből összesen 8 csirkedarabod lesz. A többi részből most vagy máskor levest főzöl.
- A húsdarabokat a nem bőrös helyeken befűszerezed frissen őrölt borssal, majoránnával, kevés kakukkfűvel.
- A hagymát és a paradicsomot felkarikázod, a paprika belét kiszeded, azután azokat is karikára vágod.
Lecsós csirke készítése
- Egy nagyobb lábosban, amiben a csirkedarabok egymás mellett elférnek, a zsírt felolvasztod.
- Amig a zsír felolvad, a csirkedarabokat megsózod.
- Mindkét oldalakat a forró zsírban átsütöd.
- Elhelyezed a lábosban úgy, hogy a bőrös felük legyen feltelé.
- Ráhelyezed először a hagyma-karikákat, utána a zöldpaprikákat, végül a paradicsomokat lehetőleg úgy, hogy a zöldségekből minden csirkedarabra jusson.
- Nagyon kevés vizet adsz hozzá (a csirke levet ereszt majd), éppen hogy csak a párolás kezdetén oda ne ragadjon az edény aljára).
- Fedő alatt párolod addig, amíg a csirke darabok megpuhulnak.
- Amikor ez megtörtént, a fedőt eltávolítod, fedő nélkül tovább párolod addig, amíg az étel szaftja besűrűsödik. Ezzel a lecsós csirke el is készült
Elkészítési idő:
- Előkészítés (csirkedarabok felhasználása esetén): 10 perc
- Csirkedarabok előkészítése párolásra a lábosban: 10 perc
- Párolás: 60 perc (lehet kicsit több, vagy kevesebb)
Összesen: 80 perc
Lecsós csirke tálalása
Tálalhatsz mellé köretként
- krumplipürét
- párolt rizst
- zöldségeket
- sült krumplit.
Salátát is készíthetsz hozzá.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások