Lecsós csirke: nem találtam jobb nevet ennek az ételnek. A csirkedarabok rajtuk hagymával, zöldpaprikval, paradicsommal párolódtak, sültek. A végeredmény: egy nagyon finom csirke étel.

Lecsós csirke

Lecsós csirke

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 db csirkecomb
  • 1 db csirkemell
  • 1 evőkanál baromfizsír
  • 1 db nagyobb hagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • fűszerek: só, l kiskanál frissen őrölt bors, l kiskanál szárított majoránna, 1 mokkás kanál szárított, vagy néhány szál kakukkfű

Bevásárlólista

  • 2 db csirkecomb
  •  1 db csirkemell
  • 1 db hagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom

Emlékeztető: baromfizsír, só, bors, majoránna kakukkfű

Megjegyzések:

  • Vásárolj nagyobb csirke darabokat.
  • Ha egész csirkét veszel: a far-hátból, a szárnyakból és a mellcsontból főzz csirke húslevest vagy becsinált levest.

Előkészítés

  • Ha csirkedarabokat vettél, a húsokat leöblíted, a combokat kétfelé vágod, a mellet kicsontozod (a csontot félreteszed egy levesbe), mindkét felét kettévágod. Így összesen 8 csirkedarabod lesz.
  • Ha egész csirkét vettél, szétbontod, a combokat kétfelé vágod, a mellet kicsontozod, mindkét felét kettévágod. A combokból és mellből összesen 8 csirkedarabod lesz. A többi részből most vagy máskor levest főzöl.
  • A húsdarabokat a nem bőrös helyeken befűszerezed frissen őrölt borssal, majoránnával, kevés kakukkfűvel.
  • A hagymát és a paradicsomot felkarikázod, a paprika belét kiszeded, azután azokat is karikára vágod.

    Hagyma, zöldpaprika, paradicsom

    Hagyma, zöldpaprika, paradicsom

Lecsós csirke készítése

  1. Egy nagyobb lábosban, amiben a csirkedarabok egymás mellett elférnek, a zsírt felolvasztod.
  2. Amig a zsír felolvad, a csirkedarabokat megsózod.
  3. Mindkét oldalakat a forró zsírban átsütöd.
    Csikedarabok lesütése 1

    Csikedarabok lesütése 1

    Csikedarabok lesütése 2

    Csikedarabok lesütése 2

  4. Elhelyezed a lábosban úgy, hogy a bőrös felük legyen feltelé.
  5. Ráhelyezed először a hagyma-karikákat, utána a zöldpaprikákat, végül a paradicsomokat lehetőleg úgy, hogy a zöldségekből minden csirkedarabra jusson.
    Csirkedarabok hagymakarikákkal

    Csirkedarabok hagymakarikákkal

    Paprikával, hagymával

    Paprikával, hagymával

    Paradicsommal. paprikával, hagymával

    Paradicsommal. paprikával, hagymával

  6. Nagyon kevés vizet adsz hozzá (a csirke levet ereszt majd), éppen hogy csak a párolás kezdetén oda ne ragadjon az edény aljára).
  7. Fedő alatt párolod addig, amíg a csirke darabok megpuhulnak.

    Párolás fedő alatt

    Párolás fedő alatt

  8. Amikor ez megtörtént, a fedőt eltávolítod, fedő nélkül tovább párolod addig, amíg az étel szaftja besűrűsödik. Ezzel a lecsós csirke el is készült
    Lecsós csirke készen

    Lecsós csirke készen

    Lecsós csirke darabok közelől

    Lecsós csirke darabok közelől

Elkészítési idő:

  • Előkészítés (csirkedarabok felhasználása esetén): 10 perc
  • Csirkedarabok előkészítése párolásra a lábosban: 10 perc
  • Párolás: 60 perc (lehet kicsit több, vagy kevesebb)

Összesen: 80 perc

Lecsós csirke tálalása

Tálalhatsz mellé köretként

Lecsós csirke tálalva

Lecsós csirke tálalva

Salátát is készíthetsz hozzá.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa