Kárpáti borzaska vagy borzas csirkemell: borzas húst nemcsak sertéshúsból, hanem csirkemellből (sőt kicsontozott csirkecombból is) is lehet készíteni. Próbáld ki! Nagyon finom.
Kárpáti borzaska recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 db nagyobb csirkemell (4 nagy szelet lesz belőle)
- 45 dkg krumpli
- 2 db tojás
- 2 evőkanál liszt
- 1/2 csokor petrezselyem
- só
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 mokkás kanál őrölt fehér bors
- 4 evőkanál tejföl
- 5 dkg reszelt sajt
- Olaj a kisütéshez (a hússzeletek úszni tudjanak benne) – közel 1 liter
Bevásárlólista
- 1 db nagyobb csirkemell (4 nagy szelet lesz belőle)
- 60 dkg krumpli
- 2 db tojás
- 5 dkg reszelni való sajt
- 1 csokor petrezselyem
- 1 liter napraforgó olaj
Emlékeztető: liszt, só, fokhagyma, őrölt fehér bors, tejföl
Előkészítés
- A csirkemellet kicsontozod (a csontot más alkalommal bele főzheted levesbe).
- z így nyert 2 darabot vízszintesen kétfelé vágod, majd kiklopfolod (follpack közé téve tisztábban tudsz dolgozni). Így 4 nagy szelet hússal dolgozhatsz. A szeleteket bedörzsölöd fokhagymával, sózod és megszórod a fehér bors felével.
- A petrezselymet 1 – 2 szál kivételével felaprítod.
- A krumplit lereszeled (reszelőket itt találsz). Megsózod, félre teszed.
Reszelt krumpli
- A sajtot is lereszeled.
- Felteszed az olajat melegedni egy nagyobb lábasban.
Kárpáti borzaska készítése
Panír készítése, panírozás:
- Egy közepes tálba leütöd a 2 db tojást, összekevered egy villával.
- Hozzáadsz 2 evőkanál lisztet és összedolgozod.
- A reszelt krumplit jól kinyomkodod, a tojásos masszához adod.
Panír alapanyagok
- Belekeversz még egy mokkáskanálnyi őrölt fehér borsot, és hozzáadod a felaprított petrezselyemet. Ezzel a panír elkészült.
Panír készen
- Amikor a sütőolaj már felforrósodott (de még nem füstöl), a hússzeleteket egyenként a panírba teszed.
Panírozás
- Mivel ez a panír könnyen „lecsúszik” a húsról, egy lapos kanállal emeld ki belőle a húst úgy, hogy lehetőleg az alján is és a tetején is maradjon elegendő panír. (Ezzel a paníral nem dolgozhatsz előre, csak közvetlenül a sütés előtt.) – Ezt a műveletet nem tudtam lefotózni, mert csak két kezem van.
Sütés:
- A kiemelt húst gyorsan a felforrósodott olajba teszed (ha a tetején nem maradt volna elég panír, ilyenkor még tehetsz rá egy kicsit).
Sütés 1
- Egy perc után megfordítod a húst és ismét sütöd 1 percig. Ez a 2 perces sütés elég ahhoz, hogy a panír a hús tetejére rásüljön és megszilárduljon.
Sütés 2
- Ezután beleteszel az olajba még egy szelet húst, hasonló módon és 1 – 1 percig sütöd mindkét oldalát.
- Ezt követően még tovább kell sütni, hogy a hús belül is megsüljön. Ez további 4 – 5 perc alatt megtörténik, közben a panír is szép aranybarnára sül.
- A másik két szeletet is hasonló módon panírozod és sütöd meg.
- A megsült húsokat fogóval emeld ki az olajból, kicsit csepegtesd le a lábas fölött, majd dupla papírtörlővel kibélelt tálban állítva helyezd el. így további olajmennyiség lecsepeg róla.
Lecsepegtetés
Elkészítési idő:
- Előkészítési idő: 25 perc
- Panírozás és sütés folyamatosan: 30 perc
- Lecsepegtetés: 5 perc
Összesen 60 perc
Hasonló módon készítheted el a mátrai borzaskát.
Tálalás
A maradék fokhagymát felaprítva a tejfölbe kevered. Ezzel kened be a hússzeleteket, majd reszelt sajttal megszórod. Köretként párolt/főtt rizst adhatsz hozzá, amit az előkészítés után feltehetsz főni.
Kárpáti borzaska tálalva
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások