Kacsamell sütése hagyományosan. Ez azt jelenti, hogy nem rozé, hanem teljesen át van sütve. Hagyományosan ez így volt szokás. Finom, puha, omlós.
Kacsamell sütése
Elkészítési idő: 115 perc
Hozzávalók:
2 személyre (ha nagyobb a kacsamell, 4 személyre is elég lehet)
- 1 db pecsenye kacsamell
Kacsa mell
- 1 evőkanál kacsa zsír (ha nincs, sertés zsír is megfelel)
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
- 1 kiskanál szárított majoránna
- 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
- só
Bevásárlólista
1 db pecsenye kacsamell
Emlékeztető: kacsazsír v. sertészsír, őrölt fekete bors, szárított majoránna, szárított kakukkfű
Előkészítés
- A kacsamellet folyó vízben leöblíted. Bőrét hosszában és keresztben bevagdolod, így „kockás” lesz. (Szebben be tudod vágni, ha előtte a hűtőben lehűtöd, mert szobahőmérsékleten a szétvágott darabok kicsit elcsúszkálnak.)
- A mell másik, a csontos oldalát befűszerezed őrölt fekete borssal, majoránnával és kakukkfűvel.
- Sütés előtt közvetlenül sózd csak meg, mert különben a hús levet enged és sütés után száraz lesz.
Kacsamell sütése
- Egy olyan edényben, amely később a sütőbe is betehető, felforrósítod a zsírt.
- Elvégzed az elősütést. Átsütöd benne a kacsa mindkét oldalát. Először a bőrös oldalával kezd, akkor nem tapadnak még rá a fűszerek. (Ha a fűszeres oldallal kezdenéd, a fűszerek egy része a zsírba kerül és egy része utána a kacsa bőrös részére.) A sütésnél ügyelj arra, hogy a hús illetve bőrfelület kicsit piruljon meg.
Elősütés serpenyőben 1
Elősütés serpenyőben 2
- Amikor ezzel készen vagy, következhet a párolás. (A kacsamell bőrös része legyen felül.) Kevés vizet teszel a hús alá. Fedő alatt párolod addig, amíg a hús puha lesz.)
- Közben – fél óra elteltével – melegítsd elő a sütőt 180 fokon.
- Amikor a hús megpuhult, fedő nélkül tedd a sütőbe. Ha krumplival szeretnéd készíteni, az előzőleg megfőzött krumplit is tedd mell.
Rozmaringos kacsamell készen
- Süsd addig, amíg a hús felső, bőrös része szép aranybarna lesz. Ekkor a hús elkészült.
Sütőben sütés után
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Elősütés, párolás: 80 perc
- Sütés sütőben: 15 perc
Összesen: 115 perc
Kacsamell sütése – tálalás
Tálalhatod
- hagyományos köretekkel: átsütött főtt krumplival, petrezselymes újkrumplival, krumplipürével és párolt lilakáposztával
Az ételt és képeket készítette: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások