Gombás csirkepörkölt: készítheted nagyobb vagy kisebb gombafejekkel, kisebb, darabokra vágott gombákkal, mindenhogy finom lesz.
Gombás csirkepörkölt
Elkészítési idő: 110 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 4 nagyobb csirkecomb
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 db közepes hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 40 dkg gomba (termesztett sampion)
- fűszerek: só, 2 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 mokkás kanál őrölt kömény
Bevásárlólista
- 4 nagyobb csirkecomb
- 2 db közepes hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 40 dkg gomba (termesztett sampion)
Emlékeztető: sertészsír, só, piros fűszerpaprika, őrölt kömény
Előkészítés
A csirkecombokat – ha szükséges – letisztítot, leöblíted, kétfelé vágod (így 8 csirkedarabod lesz – félbevágva gyorsabban elkészül, mintha egész combokból készítenéd).
- A hagymát apróra vágod.
Hagyma felaprítva
- A zöldpaprika belét kiveszed, apróra darabolod.
- A paradicsomot felaprítod, akkor nem kell vesződnöd a héj leszedésével.
Gombás csirkepörkölt készítése
- A zsírt felolvasztod egy nagyobb lábosban.
- Beleteszed az apróra vágott hagymát, elkezded párolni, majd kissé lepirítod, kevés vízzel tovább párolod, ismét lepirítod.
- Beleteszed az apróra vágott zöldpaprikát és paradicsomot.
- Tovább folytatod a párolást és pirítást ameddig türelemmel bírod, de akár fél óráig is folytathatod. Így egy nagyon finom pörkölt alapot készíthetsz.
Hagyma párolása
- Közben a csirkedarabokat mindkét oldalukon megsózod.
- Amikor készen vagy az alappal, hozzáteszed a csirkecombokat és az alapban mindkét oldalukat átforgatod (nem sütöd).
Csikedarabok átforgatása 1
Csikedarabok átforgatása 2
- Kevés vizet teszel a lábosba (a csirke is fog levet ereszteni), majd fedő alatt párolod kb. fél óráig.
Párolás fedő alatt
- Hozzáadod a piros fűszerpaprikát és az őrölt köményt. Elkevered a lében.
Pirospapria-hozzáadása
Pörkölt főzése 1
- Tovább párolod addig, amíg a csirke darabok majdnem megpuhulnak. Ez nagyjából fél óra lesz. Az ételt keverés helyett inkább csak rázogatod.
Pörkölt főzése 2
- Hozzáadod a gombát és addig párolod, amíg hús is és a gomba is puhára fő.
Gomba hozzáadása
- Leveszed a fedőt és a levet kissé besűríted. Az ételt nem kevered, csak rázogatod. Ezzel a gombás csirkepörkölt el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Hagyma, zöldpaprika, paradicsm párolása: 30 perc
- Csirke párolása: 60 perc
- Csirke párolása gombával: 10 perc
Összesen: 110 perc
Gombás csirkepörkölt tálalása
Nokedlit készíts hozzá. Kívánságra tejfölt is adhatsz mellé.
Gombás csirkepörkölt tálalva Ha hús nélküli pörköltet keresel, gombapörköltet itt találsz.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások