Csirkés gombás rizottó: az olaszoknál közkedvelt étel számtalan változata közül az egyik. A rizottó egyik legfontosabb titka, hogy speciális rizottó rizs kell hozzá.
Csirkés gombás rizottó recept
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 2 db csirkecomb
- 40 dkg gomba
- 2 db közepes hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db piros kápia vagy kaliforniai paprika
- 2 evőkanál mirelit zöldborsó (nem feltétlenül szükséges)
- 30 dkg Arborio rizs (vagy más, gömbölyű szemű, rizottónak való, de vigyázz, néha csak ráírják, hogy rizottó rizs, de valójában nem az; közönséges rizsből bele se kezdj, mert nem fog sikerülni!)
- 1,5 dl fehér bor
- 1,5 liter csirke alaplé
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál olíva olaj
- 5 dkg parmezán sajt
- fűszerek: só, bors, kakukkfű
Bevásárlólista
- 2 db csirkecomb
- 40 dkg gomba
- 30 dkg Arborio rizs
- 1,5 dl fehér bor
- 10 dkg vaj
- 5 dkg parmezán sajt
Emlékeztető: fokhagyma, mirelit zöldborsó, fehér bor, olíva olaj, kakukkfű
Megjegyzések:
- Az Arborió és más, rizottónak való rizs egyik tulajdonsága, hogy egyharmadával több folyadékot képes felvenni, mint az általában használt rizsfélék.
- Az Arborió rizs itthon is kapható, például az Aldi üzletekben.
- A képeken fele mennyiségekből készült ételt fogsz látni.
Előkészítés
- A csirkecombokat kicsontozod egy hegyes, éles késsel és felvágod darabokra.
- A gombát felszeleteled.
- Egy serpenyőben 1 evőkanál olíva olajon megpirítod a hús mindkét oldalát. Ezt legkönnyebben a serpenyőben való mozgatással tudod elérni (láthattál már ilyet, leírni nehéz). Félreteszed.
Pirított csirkecomb darabok
- Lepirítod ugyanabban a serpenyőben további 1 evőkanál olíva olajon a gombát és a paprikát is. Félreteszed.
Gomba és paprika pirítása
Pirított gomba és paprika
- A rizst megmosod, lecsepegteted.
- A hagymát és a fokhagyma felét apróra vágod, másik felét felszeleteled.
- A sajtot lereszeled.
Megjegyzés:
- Azt javasolom, hogy az előkészítést valóban végezd el, mert a rizottó készítésénél nem lesz sok fölösleges időd és eléggé oda is kell majd figyelned.
Csirkés gombás rizottó készítése
- Az alaplét elkezded melegíteni.
- Az előkészítéshez használt serpenyőben további 1 evőkanál olíva olajon megdinszteled a hagymát (de nem pirítod meg). Mielőtt befejezed, hozzáteszed az apróra vágott fokhagymát is.
- Ráteszed a rizst, keverés közben üvegesre párolod.
Rizs pirítása
- Ráöntöd a bort, amelynek el kell párolognia, mivel csak az aromájára van szükség, az alkohol tartalmára nem. (Minél jobb a bor, annál jobb lesz az étel.)
Rizs felöntése borral
- A felmelegített alapléből annyit teszel a rizsre, hogy éppen ellepje. Kevergetés közben addig párolod, amíg a leve elfő. Ezt a műveletet addig ismételd, amíg a rizs megpuhul. (Az olaszok ezt is keményebbre főzik, mint mi, de te – ha puhábban szereted, főzd egy kicsit tovább, mint amennyi a csomagoláson szerepel és időnként fedd le.
- Amikor a rizs már puha, hozzáteszed a többi hozzávalót: az előkészített húst és gombát, valamint a zöldborsót.
Csirkehús és zöldborsó hozzáadása
- Összekevered, néhány percig együtt párolod.
- Ráteszed a vajat, miután megolvadt, hozzáadod még a reszelt parmezán felét.
Reszelt parmezán sajt hozzáadása
- Néhány perc keverés után az étel elkészült. A kész rizottóban a rizs egy krémes szaftban van, de nem úszik benne.
Csirkés gombás rizottó készen
Megjegyzés:
- Ha szeretnéd, hogy kicsit sárgás színe legyen, kevést sáfrányt (ha van otthon) hozzátehetsz.
- Az étel kicsit hasonló a spanyolok nemzeti étele, a paella.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 30 perc
- Rizs dinsztelése, párolása: 40 perc
- Befejező munkák: 10 perc
Összesen: 80 perc
Csirkés gombás rizottó tálalása, felhasználása
Amikor elkészült, azonnal tálald!
Csirkés gombás rizottó tálalva
Lehet:
- főétel
- fél adagban meleg előétel
- kisebb adagban akár köret is.
Az ételt és a képeket készítette: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások