Csirkemell sörtésztában vagy borzas csirkemell: az egyik legjobb dolog, ami csirkemellel megtörténhet. Vajpuha hús ropogós panírban – isteni étel.  

Csirkemell sörtésztában

Csirkemell sörtésztában – recept

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

4 személyre

A tojással készült sörtészta hozzávalói

  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál olaj (nem feltétlenül szükséges)
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 – 2 dl hideg sör (hozzávetőleges értéknem lehet pontosan megadni a mennyiséget)
  • só, bors

Bevásárlólista

  • 2 db csirkemell
  • 1 db tojás
  • 1 doboz sör
  • 1 liter napraforgó olaj

Emlékeztető: étolaj, liszt, őrölt fehér bors, só

Előkészítés

  • A csirkemelleket vizszintesen középen kettévágod. Így 2 nagyobb és 2 kisebb szelet lesz belőle. Ha nagyon ügyes vagy, a felső részt vastagabbra vágod, és annak vastag részét majdnem félbe vágva kiteríted, akkor akár 4 egyforma szelet is lehet belőle. (Remélem, sikerült érthetően leírnom. Később majd képet is teszek ide.)
  • A hússzeleteket klopfolod, megsózod, ha kívánod, meg is borsozhatod.
  • Az így előkészített húst hideg helyre (hűtőbe) félreteszed. (Sütés előtt a húsnak is és a panírnak is hidegnek kell lennie.)

Csirkemell sörtésztában – elkészítés

Sörtészta készítése:

  1. A hozzávalókat egy közepes tálban kézi mixerrel (vagy fakanállal) csomómentesre összekevered.
  2. A tojás fehérjét habbá vered és fakanállal óvatosan a lisztes masszához kevered, hogy ne törjön össze.
  3. Hideg sörrel beállítod a tészta sűrűségét (panírozáskor maradjon rajta a húson).
Sörtészta 5

Sörtészta

Megjegyzések:

  • Úgy gondolom, hogy a képek önmagukért beszélnek, a sörtészta készítését részletesen is megtalálod.
  • Ha tojás nélküli sörtésztát szeretnél készíteni, azt itt találod.
  • A sört a hozzáadásig tartsd a hűtőben, mert a panírozáskor a panírnak hidegnek kell lennie.

Csirkemell panírozása és sütése:

A sörtészta készítése előtt tedd fel az olajat melegedni, így, mire kész vagy a panírozással, az olaj is forró lesz (annyira, hogy azért ne füstöljön).

A csirkemell szeleteket a hideg sörtésztába forgatod.

Panírozás 1

Panírozás 1

Panírozás 2

Panírozás 2

Kiemeled és gyorsan a forró olajba teszed. Mindkét oldalt süssd fél – fél percig, hogy a panír mindkét oldalon megszilárduljon.

Sütés 1

Sütés 1

Utána alacsonyabb hőmérsékleten süssd mindkét oldalt 3 – 5 percig, hogy a hús belül is megsüljön. (Közbe ne szurkáld. hanem fogóval kissé kiemelve a panír színéből is következhetsz arra, hogy mesült-e a hús.)

Sütés 2

Sütés 2

Amikor mindkét oldal megsült, a szép borzas csirkemell szeleteket fogóval kiemeled, kicsit hagyod lecsepegne, majd egy dupla papírtörlővel kiemelt tálon lecsepegteted.

Lecsepegtetés

Lecsepegtetés

Ezzel a sörtésztás csirkemell el is készült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 5 perc
  • Sörtészta készítése: 10 perc
  • Sütés 2 adagban: 15 perc

Összesen: 30perc

Sörtésztás csirkemell tálalása

Tálalhatod – kerámia tányéron, de sima fehér tányéron is igazán száp látvány:

  • párolt rizzsel
  • salátával (fűszerekkel, olíva olajjal készült saláta illik hozzá)
  • fűszeres majonézzel  (a majonézbe tetszésed szerint felaprított zöld fűszereket keversz)
Csirkemell sörtésztában tálalva 2

Csirkemell sörtésztában tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei