Sült oldalas: az egyik legízletesebb sertéshús, csak a vásárlásnál vigyázni kell arra, hogy ne legyen túl zsíros és a sütés is kíván némi szakértelmet.

Sült oldalas 1

Sült oldalas recept

Elkészítési idő: 115 perc

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • 1,5 kg oldalas 
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 teáskanál bors
  • 1 – 2 szál zsályalevél vagy 1 kávéskanál szárított zsálya

Bevásárlólista

  • 0,5 kg oldalas
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1- 2 szál zsályalevél (vagy szárított zsálya)

Emlékeztető: zsír, fokhagyma, majoránna, bors, só

Tökéletes sült oldalas elkészítése

Ahhoz, hogy a sült oldalas tökéletes legyen, a készítés folyamatában néhány dologra nagyon oda kell figyelni. Ha olvasod a receptet, megtalálod ezeket a szövegben, de a végén összefoglalom majd.

Előkészítés:

  1. Az oldalast megmosod. Mivel a hús darabolása rendszerint egy bárddal történik és az oldalas csontok sokszor apró részekre is törnek, ezért alaposan le kell öblíteni.
  2. Feldarabolod úgy hogy egy-egy darabban egy, a vékonyabb részeknél 2 csont darab legyen.
  3. Rakd egy tálcára és fűszerezd be mindkét oldalát sóval, borssal és majoránnával. A fűszereket jól dörzsöld be a húsdarabok mindkét oldalába és lehetőleg a vágási felületbe is főleg akkor, ha vastagabb az oldalas.

    Oldalas fűszerezve 2

    Oldalas fűszerezve 2

  4. A hagymát karikára, a fokhagymát apróra vágod.

Oldalas sütése:

  1. Első művelet az elősütés. A zsírt olvaszd és forrósítsd fel egy nagy serpenyőben vagy lábasban. Tedd bele a húsokat. Fontos, hogy az oldalas darabok ne kerüljenek egymásra. Addig süsd, míg az alsó fele kifehéredik és egy kicsit meg is sül. Utána fordítsd meg, és tedd ugyanezt a másik oldallal is. Ha vastag az oldalas, akkor a vágott felületeket is süsd át. Az elősütés azért kell, hogy a hús felületén kialakult réteg megtartsa az értékes anyagokat a húsdarabok belsejében.

    Sütés 2

    Elősütés 2

  2. Szórd rá a fokhagymát és vöröshagymát. Tedd rá a zsályát. Kevés vizet önts alá.
    Fűszerezés

    Fűszerezés

    Hagymával

    Hagymával

  3. Fedd le és párold addig, amíg a hús megpuhul. Közben zsírtartalmának egy része is kifolyik belőle. Ez időben – a hús méretétől függően – egy-másfél órát igényel.
  4. Az utolsó művelet: a húst zsírjára sütöd. Ez azt jelenti, hogy a maradék vizet elpárologtatod. Közben megfordítod a húsdarabokat, hogy mindkét oldaluk szép pirosra süljön.

    Zsírjára sütés 2

    Zsírjára sütés

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Elősütés: 5 perc
  • Párolás: 80 perc
  • Zsírjára sütés: 10 perc

Összesen: 115 perc (ebből munka: 35 perc)

A tökéletes sült oldalas készítésének titkai tehát:

  • jó minőségű, kevés zsírt tartalmazó alapanyag
  • megfelelő fűszerezés
  • szakszerű elősütés
  • elegendő ideig puhára párolás
  • zsírjára sütés

Tálalás

Fontos, hogy a köret ne legyen zsíros, mivel a hús elég sok zsírt tartalmaz. Jó lehet a krumplipüré, sós vízben főtt petrezselyemmel megszórt krumpli, főzött rizs. Csemege uborka illik hozzá, de lehet más salátaféle is.

Sült oldalas tálalva krumplipürével

Sült oldalas tálalva krumplipürével

 

Sült oldalas tálalva petrezselymes krumplival

Sült oldalas tálalva petrezselymes krumplival

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.