Sült oldalas: az egyik legízletesebb sertéshús, csak a vásárlásnál vigyázni kell arra, hogy ne legyen túl zsíros és a sütés is kíván némi szakértelmet.
Sült oldalas recept
Elkészítési idő: 115 perc
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- 1,5 kg oldalas
- 1 evőkanál zsír
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál majoránna
- 1 teáskanál bors
- 1 – 2 szál zsályalevél vagy 1 kávéskanál szárított zsálya
- só
Bevásárlólista
- 0,5 kg oldalas
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1- 2 szál zsályalevél (vagy szárított zsálya)
Emlékeztető: zsír, fokhagyma, majoránna, bors, só
Tökéletes sült oldalas elkészítése
Ahhoz, hogy a sült oldalas tökéletes legyen, a készítés folyamatában néhány dologra nagyon oda kell figyelni. Ha olvasod a receptet, megtalálod ezeket a szövegben, de a végén összefoglalom majd.
Előkészítés:
- Az oldalast megmosod. Mivel a hús darabolása rendszerint egy bárddal történik és az oldalas csontok sokszor apró részekre is törnek, ezért alaposan le kell öblíteni.
- Feldarabolod úgy hogy egy-egy darabban egy, a vékonyabb részeknél 2 csont darab legyen.
- Rakd egy tálcára és fűszerezd be mindkét oldalát sóval, borssal és majoránnával. A fűszereket jól dörzsöld be a húsdarabok mindkét oldalába és lehetőleg a vágási felületbe is főleg akkor, ha vastagabb az oldalas.
- A hagymát karikára, a fokhagymát apróra vágod.
Oldalas sütése:
- Első művelet az elősütés. A zsírt olvaszd és forrósítsd fel egy nagy serpenyőben vagy lábasban. Tedd bele a húsokat. Fontos, hogy az oldalas darabok ne kerüljenek egymásra. Addig süsd, míg az alsó fele kifehéredik és egy kicsit meg is sül. Utána fordítsd meg, és tedd ugyanezt a másik oldallal is. Ha vastag az oldalas, akkor a vágott felületeket is süsd át. Az elősütés azért kell, hogy a hús felületén kialakult réteg megtartsa az értékes anyagokat a húsdarabok belsejében.
- Szórd rá a fokhagymát és vöröshagymát. Tedd rá a zsályát. Kevés vizet önts alá.
- Fedd le és párold addig, amíg a hús megpuhul. Közben zsírtartalmának egy része is kifolyik belőle. Ez időben – a hús méretétől függően – egy-másfél órát igényel.
- Az utolsó művelet: a húst zsírjára sütöd. Ez azt jelenti, hogy a maradék vizet elpárologtatod. Közben megfordítod a húsdarabokat, hogy mindkét oldaluk szép pirosra süljön.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Elősütés: 5 perc
- Párolás: 80 perc
- Zsírjára sütés: 10 perc
Összesen: 115 perc (ebből munka: 35 perc)
A tökéletes sült oldalas készítésének titkai tehát:
- jó minőségű, kevés zsírt tartalmazó alapanyag
- megfelelő fűszerezés
- szakszerű elősütés
- elegendő ideig puhára párolás
- zsírjára sütés
Tálalás
Fontos, hogy a köret ne legyen zsíros, mivel a hús elég sok zsírt tartalmaz. Jó lehet a krumplipüré, sós vízben főtt petrezselyemmel megszórt krumpli, főzött rizs. Csemege uborka illik hozzá, de lehet más salátaféle is.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Köszönöm szépen. Ha legközelebb megyünk vásárolni, veszünk oldalast és ki fogjuk próbálni. Nagyon jól néz ki.
Ez a recept olyanoknak szól, akinek van otthon 1 kg oldalas, mert venni csak 0.5 kg-ot kell. /humor/
Nagyon jó meglátás. Ebben a vírusos világban nem is árt, ha van otthon 1 kg oldalas a fagyasztóban!
A viccet félretéve a nap nálam néha már reggel 4-kor elkezdődik, és ilyenkor előfordulnak bakik.
Az oldalas az egyik legízletesebb hús, nálunk általában ebből készül a székelykáposzta, de néha a sült hús is.