Stefánia vagdalt: másképp Stefánia szelet, töltött fasírt. Az egyik legjobb dolog, ami csak történhet egy fasírttal, mert nagyon finom – bár készítése kicsit munkás.
Stefánia vagdalt recept
Elkészítési idő: 90 perc (ebből munka: 35 perc)
Hozzávalók
6 személyre
- 1 kg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db zsemle
- 6 db tojás
- 3 teáskanál sertészsír
- 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
- 1 lapos kávéskanál bors
- só
- 2 evőkanál zsemlemorzsa (lehet, hogy több)
Bevásárlólista
- 1 kg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db zsemle
- 6 db tojás
Emlékeztető: fokhagyma, zsír vagy olaj, piros fűszerpaprika, bors, zsemlemorzsa
Előkészítés
- 4 db tojást keményre főzöl.
- A zsemléket felszeleteled és vízbe áztatod. Egy-két perc után kiszeded a vízből, kinyomkodod és félreteszed.
- A fokhagyma héját leszeded, felaprózod vagy összezúzod.
- A hagymát megtisztítod, feldarabolod., 1 teáskanálnyi zsíron megpárolod. A végén a fokhagymát is beledobod.
Hagyma párolása
Megjegyzések:
- A zsemléket általában tejben szokás áztatni. Nekem viszont az a tapasztalatom, hogy a vízben áztatás ugyanúgy megfelel (az ételben nem érezni a különbséget), és nem kell azon törni a fejed, mit tégy az áztató tejjel, amit esetleg ki is öntenél.
- A tojásokból négyet megfőzöl (ez lesz a töltelék), kettőt a fasírtba keversz (ez utóbbi nélkül a hús szétesne sütés közben, ne spórold ki belőle).
Stefánia vagdalt összeállítása
- Egy tálba teszed a hozzávalókat: a darált húst, az áztatott zsemléket, a párolt hagymát és fokhagymát, 2 db nyers tojást, a piros paprikát és borsot. Egy villával, majd a kezeddel összedolgozod. Közben megsózod ízlésed szerinti mennyiséggel (1 lapos kiskanálnyi szinte biztos, hogy kell bele). Ha nagyon lágynak találod, tehetsz bele annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen.
Fasírozott hozzávalók
- A sütőt 160 fokon előmelegíted.
- Hosszúkásra formázod és zsemlemorzsával megszórt sütőlapra vagy tepsibe helyezed. Kicsit szétlapítod, a főtt tojásokat a közepébe teszed, majd a két szélét a tojásokra hajtod úgy, hogy középen összeérjen. Fontos, hogy a tojásokat mindenhol befedje a darált hús keverék.
Fasírozott összeállítása-1
Fasírozott összeállítása 2
Stefánia fasírt sütése sütőben
- A maradék zsírt felforrósítod, a húsra öntözgeted úgy, hogy lehetőleg mindenhol érje a felületét. A hús kicsit össze fog húzódni. Sülés közben több értékes anyag marad benne és egyben is tartja.
Forró zsírral leöntve
Sütésre előkészítve
- Kevés vizet teszel a tepsibe, a húst letakarod alufóliával és a sütőbe teszed.
- Alsó-felső sütésre állítva légkeverés nélkül sütöd fólia alatt 40 percig. Közben időnként megnézed. Ha nagyon sülne alul, kevés vizet teszel hozzá. (Ha valahol szétrepedt volna, ilyenkor alkalmas eszközzel még összenyomkodhatod.)
- Leveszed a fóliát, felemeled a hőmérsékletet 180 fokra és tovább sütöd, amíg megpirul. Az alját sütőlapáttal kicsit megmozgatod, hogy ne süljön rá a sütőlapra. Ez nagyjából 10 -15 perc lesz.
- Amikor felül is és alul is szép barna kérge lett, kiveszed a sütőből. Kicsit hagyod hűlni és étkezés előtt felszeleteled.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Fasírozott összeállítása: 20 perc
- Sütés: 55 perc
Összesen: 90 perc (ebből munka: 35 perc)
Megjegyzés:
- A fasírozott sütésénél általában az a szokás, hogy a húspogácsát vagy húsgombócot forró olajban vagy zsírban, serpenyőben, az egyben készített fasírozottakat pedig sütőben sütjük. Ez sok esetben gazdasgossági kérds is, hiszen pl. 4 db fasírozottat vagy 6 db húsgombócot nagyon gazdaságtalan lenne süőben sütni.
Stefánia vagdalt tálalása
- Tálalhatod tálra vagy tányérokra.
- Köretként leginkább krumplipüré vagy petrezselymes krumpli illik hozzá, amit zöldségekkel is kiegészíthetsz.
-
Stefánia vagdalt tálalva
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Már töbször is készítettem,kis eltéréssel,de mindig elfogyott és mindenkinek izlett,Imre