Rántott hús recept: sertéscombból. Gondosan készítve nagyon finom lesz. Igaz, van vele egy kis macera, de megéri a fáradságot!
Rántott hús recept
Rántott hús, rántott szelet: sertéshúsból készül: tarjából, karajból, sertéscombból.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
4 személyre – sertéscombból (készülhet még karajból, tarjából).
- 4 nagyobb szelet sertéscomb (a diója a legjobb), kb. 80 dkg
- 4 evőkanál liszt
- 1 db tojás (ha kicsi, lehet, hogy 2 db kell)
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- só, bors (ez utóbbi elhagyható)
- a kisütéshez: annyi olaj, hogy a hús „úszni” tudjon benne
Bevásárlólista
- 4 nagyobb szelet sertéscomb (tarja, karaj)
- 1 db tojás
Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, bors, só, napraforgó olaj (legalább fél liter)
Megjegyzések:
- A mennyiség egy átlag. Mivel szerintem a rántott húst mindenki szereti, nyugodtan készíthetsz belőle többet, mert hidegen is jó, sőt tízórais szendvicsbe is teheted.
- Ha kisebb szeleteket tudsz levágni, az sem baj, akkor több kisebb szelet lesz belőle.
- Jobban jársz, ha egy nagy lábasban sütöd és nem serpenyőben, mert tisztább marad a tűzhely!
Rántott hús recept – előkészítés
- A hússzeleteket kiteríted, ha vannak rajta inak, azokat elvagdosod, különben sütéskor összeugrik a hús.
- Kiklopfolod úgy, hogy kb. fél cm vastag maradjon a hús. Akkor viszonylag gyorsan átsül, és még van beltartalma, mert ugyebár nem szeretnél két panír között egy majdnem semmit enni.
- Mindkét oldalát megsózod (nem túlságosan), ha úgy gondolod, kevés borsot is tehetsz rá. A sózás csak közvetlenül a sütés előtt végezd, különben a hús levet enged, kifolynak belőle az értékes anyagok és még száraz is lesz.
- A tojást felütöd egy akkora tányérba vagy tálba, amelyben a hússzeleteket könnyen tudod forgatni. A tojást villával összekevered.
Rántott hús, rántott szelet készítése
Rántott hús panírozása
- Mielőtt a panírozáshoz kezdenél, tedd fel az olajat melegedni.
- A húst bepanírozod: először lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatod. Ne ütögesd bele (bár vannak, akik így készítik).
- Kirakod egy tálcára egymás mellé.
Rántott hús recept – sütés
- Mire egy lábosra valót kipanírozol, az olaj is felforrósodik. Ellenőrizd kenyérdarabkával, hogy serceg-e, amikor beledobod. Ha forró az olaj (színe kicsit kivilágosodik – de még nem füstöl), beleteszel (mérettől és lábastól függően) 2 – 3 szeletet. Fél perc után megfordítod. Ismét fél perc után lejjebb veszed a hőmérsékletet, hogy a húsok belseje is átsüljön. Közben a szeleteket néhányszor megfordítod.
- Amikor a panír szép aranybarna, szűrőkanálra kiszeded és lecsepegteted.
- Dupla papírtörlővel kibélelt tálba teszed (a papír még sok olajat le fog róla szívni).
Megjegyzés:
- A rántott hús készítésének fortélyait részletesebben itt olvashatod.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Panírozás: 5 perc
- Sütés (2 adagban) : 20 perc
Összesen: 40 perc
Tálalás
Tálalhatod nyers zöldségekkel, salátákkal, különféle köretekkel. Bárhogy is tálalod, finom lesz.
Kiegészítés:
A rántott hús recept érdemes arra, hogy feljegyezd, vagy akár fejben tartsd, hiszen valójában nagyon egyszerű. Nálunk gyakran leszólják, de nem úgy a bécsiek, akik idegenforgalmi nevezetességet csináltak belőle bécsi szelet néven. A külföldiek egy-egy nevesebb étteremben még sorbaállni is hajlandóak érte. A fent említett cikk végén többet is olvashatsz erről.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások