Lecsós szelet, lecsós hús: ha jól készíted, nagy sláger lehet. Egy ilyen nevű ételt, mint a lecsós hús sokféleképpen lehet elkészíteni. Az eredmény nagyon hasonló lesz, de nem ugyanaz.
Lecsós szelet recept
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Hozzávalók
4 személyre, csirkéből is elkészítheted.
- 80 dkg sertés comb vagy lapocka (ez étvágy szerint lehet akár 1 kg is)
- 1 evőkanál sertészsír (más zsírt is használhatsz, de lehetőleg olajat ne – persze ez sem tilos)
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagy vagy 2 kisebb zöldpaprika
- 2 db közepes paradicsom
- só, bors
- néhány szál petrezselyem a tálaláshoz
Bevásárlólista
- 80 dkg sertés comb vagy lapocka
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagy vagy 2 kisebb zöldpaprika
- 2 db közepes paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír, fokhagyma, só. őrölt fekete bors
Megjegyzések:
- Ha kapsz szép lapockát, inkább azt vásárolj, mert gyorsabban megpuhul és puhább is lesz, mint a comb.
- A lecsós szelet tarjából is nagyon finom. Hasonló módon készítheted el.
Előkészítés
- A húst és a zöldségeket megmosod, lecsepegteted.
Megjegyzések:
- Megtehetnéd, hogy mindent előre felszeletelsz, de ez idő szempontjából nem lenne gazdaságos, mert amíg a húst átsütöd, a zöldségeket fel tudod szeletelni. Persze, ezt is megteheted, csak tovább fog tartani.
- Itt másféle tűzhelyt és edényeket fogsz látni, de itt is én főztem – a nyaralónk konyhájában.
Lecsós sertésszelet elkészítése
- A zsírt egy nagyobb lábosban felteszed melegedni – lassú tűzön, hogy lassan melegedjen fel, mivel közben még lesz tennivalód.
- A hússzeleteket egy tálcára teszed, mindkét oldalukon megsózod, megborsozod.
- Beleteszed a felforrósodott zsírba a hússzeleteket. Először az egyik, majd a másik felét is átsütöd, hogy az értékes anyagok benne maradjanak párolódás alatt. Ha lehet, ne tedd egymásra, de ha nem férnek el, akkor két részletben átsütheted és párolás alatt egymásra is teheted.
- Közben előkészíted a zöldségeket: a fokhagymát és a hagymát vékonyra felszeleteled, a zöldpaprikát kicsumázod és vastagabb szeletekre vágod, a paradicsomot kedved szerint feldarabolod (szeleteled vagy cikkekre vágod).
- A húsra szórod a fokhagymát, a hagymát, a paradicsomot, végül a zöldpaprikát.
- Lefeded és addig párolod, amíg a hús megpuhul. Ez általában egy óra, de lehet több is és kevesebb is, mert a hús fajtájától és a szeletek vastagságától függ. Ellenőrizd.
- Amíg a hús párolódik, készítsd el a köretet: krumplipürét, párolt rizst, esetleg tarhonyát. Saláta nem fontos hozzá, hiszen elég sok szaftja van, ha még is, akkor fejes salátát javasolok.
- Amikor a hús megpuhult, kész a lecsós hús, tálalhatod.
Elkészítési idő:
- hús felszeletelése, fűszerezése: 15 perc
- egyéb hozzávalók (hagymák, paprika, paradicsom) előkészítése: 15 perc
- étel párolása: kb. 1 óra (függ a hússzeletek fajtájától, vastagságától) – közben más munkát végezhetsz, pl. a köretet is elkészítheted
Összesen: 1 óra 30 perc
Lecsós szelet tálalása
- Tálalásnál először szedd ki tányérokra a lecsós hús szeleteket, lehetőleg úgy, hogy a zöldségekből mindegyikre jusson. Mellé tálald a köretet, a szaftot rá vagy mellé öntheted.
- Ha készítettél salátát, külön tányérra tedd, hogy a saláta és az étel leve ne keveredjen össze (nem lesz jó).
Ezt a lecsós szelet receptet évtizedek óta használom és nálunk nagyon kedvelt
Lecsós hús képek: saját készítésű étel saját felvételei (a nyaralónk konyhájában)
Nagyon finom, én tarjával szoktam készíteni, mert az nagyon szaftos és nem száraz. De legközelebb megpróbálom lapockából. Köszi Zsuzsa
Ez a hús szerintem mindenből finom, biztosan tarjából is az. (Egyébként nálunk a tarja a fő kedvenc.)
Hétvégén ez lesz az egyik fogás! Nagyon jól követhető a leírás. En eddig külön külön edényben készítettem, a lecsó, mintegy köret volt a hús mellett. Jó ötlet, igy egy edenyben rétegezve, az ízek összeérnek, biztos egész más ízélmény lesz a végeredmény. További sikeres munkálkodást a konyhákba!
Én is azt gondolom, hogy az együtt főzés jót tesz az ételnek és a mosogatni való is kevesebb. Remélem, jól sikerül.
Nagyon finom és gyorsan elkészíthető.
Egyetértünk!