Körömpörkölt bográcsban? Miért is ne? Kipróbáltuk, nagyon jó lett. Igaz, türelem kellett hozzá. Ha szereted a körömpörköltet, próbáld ki, ha nem, készíts bográcsgulyást.
Körömpörkölt bográcsban – recept
Elkészítési idő: 200 perc (időben kell elkezdeni!)
Hozzávalók
6 – 8 személyre
- 4 db sertésláb körömmel (vásárláskor vágasd darabokra a hentessel)
- 1 db sertés hátsó csülök (hogy legyen hús is a pörköltben)
- 1,5 kg krumpli
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 2 evőkanál zsír
- 2 nagy fej hagyma
- 4 evőkanál piros fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyem (a szára összekötve kerüljön az ételbe)
- 1 evőkanál só (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
Bevásárlólista
- 4 db sertésláb körömmel (vásárláskor vágasd darabokra a hentessel)
- 1 db sertés hátsó csülök
- 1,5 kg krumpli
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 2 nagy fej hagyma
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír, édes(csípős) piros fűszerpaprika, só
Előkészítés
- A körmök és a csülök bőrös részét letisztítod, megmosod.
Köröm és csülök
- A csülköt kisebb, a körmökhöz hasonló méretekre darabolod.
- A hagymát apróra vágod.
Minden más előkészítő munka főzés közben elvégezhető.
Körömpörkölt bográcsban – elkészítés
- A zsírt a bográcsban felolvasztod.
- Megdinszteled a hagymát a zsíron.
Hagyma a bográcsban
Hagyma dinsztelése
- Ráteszed a körmöket és a csülökdarabokat. Alá öntesz 1 deci vizet és kissé megpárolod.
Főzés 1
- Ráhinted a piros paprikát, összekevered.
- Annyi vizet öntesz alá, hogy a húsdarabokat éppen elfedje. Megsózod. Beledobod a zöldpaprikát, a paradicsomot és az összekötözött petrezselyem szárat. Fedő alatt puhára párolod. Szükség esetén az elpárolgott vizet pótolod.
Főzés 2
- Közben a krumplit megtisztítod, kockákra vágod.
Krumpli kockára vágva
- A petrezselyem levelét felaprítod.
- Amikor a körmök megpuhultak, hozzáteszed a krumplit és felöntöd annyi vízzel, hogy minden folyadék alatt legyen. Addig főzöd, amíg a krumpli is megpuhul. Amikor ez megtörtént, az étel elkészült.
Főzés krumplival 1
Főzés krumplival 2
Elkészítési idő:
- Körmök, csülök letisztítása: 10 perc
- Hagyma dinsztelés: 10 perc
- Köröm, csülök, főzése: 150 perc (méretekről, sertés korából függően akár 180 perc is lehet)
- Krumpli tisztítása, feldarabolás: 20 per (ez nem nyújtja az elkészítési időt, mert a főzés alatt elvégezhető)
- Krumpli főzése: 30 perc
Összesen: 200 perc
Körömpörkölt bográcsban – tálalás
Rászórod a petrezselyem zöldet, tányérokba szeded ügyelve arra, hogy minden tányérba jusson köröm, csülök és krumpli is.
Körömpörkölt tálalva
Képek: családi főzéssel készült étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások