Kolbász sütése sütőben krumplival: látszólag ennél egyszerűbb nem is létezhet. Pedig van valami, amit elronthatsz benne és a végeredmény kérdéses lesz. (Fogyókúrázóknak nem ajánlom.)
Kolbász sütése sütőben krumplival
Elkészítési idő: 85 perc
Hozzávalók
4 személyre (nagyétkűeknél ennél több kell)
- 2 szál sütnivaló kolbász
- 80 dkg közepes méretű krumpli (nem szétfőlős)
- 1 teáskanál sertészsír
- 1 teáskanál só a krumpli főzővizébe
- 1 kávéskanál só (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb) a krumpli sütés előtti sózásához
Bevásárlólista
- 2 szál sütnivaló kolbász
- 80 dkg közepes méretű krumpli (nem szétfőlős)
Emlékeztető: sertészsír, só,
Megjegyzés:
Szükséged lesz még egy edényre (a mennyiségtől függően tepsire vagy nyél nélküli serpenyőre) – akkorára, amelyben a kolbász és a krumpli egy rétegben elfér.
Előkészítés
- A krumplit megmosod és felteszed főni. A főzővízbe beleteszed az 1 teáskanál sót.
- Amíg a krumpli fő, előkészíted a kolbászt sütésre. A sütőedényt kikened zsírral és a kolbász mindkét oldalát is bekened vele.
Megjegyzés:
Kérdezhetnéd, miért nem lehet a krumplit nyersen a kolbász mellé tenni? – Az a tapasztalatom, hogy a kolbász gyorsabban megsül, és a krumpli nem biztos, hogy közben megpuhul.
Kolbász sütése sütőben krumplival
- Amíg a krumpli fő, a sütőt előmelegíted 180 fokon alsó-felső melegítéssel.
- Mielőtt a főtt krumpli hámozását elkezded, a kolbászt beteszed a sütőbe.
- A főtt krumplit lehámozod, félbe vágod.
- A sütőedényt (15 perc sütés után) kiveszed a sütőből. A kolbászokat megfordítod.
- A szabad helyekre belerakod a megfőtt és félbe vágott krumplikat, megsózod. (Mivel a sütnivaló kolbász általában erősen fűszerezett, ezért a krumplihoz más fűszert fölösleges használnod.)
- Visszateszed az edényt a sütőbe, és tovább sütöd 25 percig. Közben a kolbász kifolyt zsírjával a krumplikat időnként meglocsolgatod, megfordítod.
- Az étel akkor van kész (a 25 perc együtt sütési idő hozzávetőleges), amikor a kolbász és a krumpli kissé megpirult.
Elkészítési idő:
- Krumpli főzése: 45 perc
- Krumpli héjazása, félbe vágása, közben a kolbász sütésének elkezdése: 15 perc
- Krumpli és kolbász együtt sütése: 25 perc
Összesen: 85 perc
Kolbász sütése sütőben – tálalás
A kolbász és a káposzta mellé kívánkozik meg valami, ellentétes, savanykás ízű kiegészítő. Ez egyszerű esetben lehet csemege uborka, de a krumpli főzése előtt elkészíthetsz hozzá lila párolt káposztát vagy fehér párolt káposztát is. Ez esetben az előkészítési idő a káposzta felszelésével meghosszabbodik, amit a krumpli főzése előtt célszerű elvégezned.
Képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások