Kolbász sütése sütőben krumplival: látszólag ennél egyszerűbb nem is létezhet. Pedig van valami, amit elronthatsz benne és a végeredmény kérdéses lesz. (Fogyókúrázóknak nem ajánlom.)

Sütőben sült kolbász krumplival 1

Sütőben sült kolbász krumplival

Kolbász sütése sütőben krumplival

Elkészítési idő: 85 perc

Hozzávalók

4 személyre (nagyétkűeknél ennél több kell)

  • 2 szál sütnivaló kolbász
  • 80 dkg közepes méretű krumpli (nem szétfőlős)
  • 1 teáskanál sertészsír
  • 1 teáskanál só a krumpli főzővizébe
  • 1 kávéskanál só (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb) a krumpli sütés előtti sózásához

Bevásárlólista

  • 2 szál sütnivaló kolbász
  • 80 dkg közepes méretű krumpli (nem szétfőlős)

Emlékeztető: sertészsír, só,

Megjegyzés:

Szükséged lesz még egy edényre (a mennyiségtől függően tepsire vagy nyél nélküli serpenyőre) – akkorára, amelyben a kolbász és a krumpli egy rétegben elfér.

Előkészítés

  • A krumplit megmosod és felteszed főni. A főzővízbe beleteszed az 1 teáskanál sót.
  • Amíg a krumpli fő, előkészíted a kolbászt sütésre. A sütőedényt kikened zsírral és a kolbász mindkét oldalát is bekened vele.

    Kolbász sütés előtt

    Kolbász sütés előtt

Megjegyzés:

Kérdezhetnéd, miért nem lehet a krumplit nyersen a kolbász mellé tenni? – Az a tapasztalatom, hogy a kolbász gyorsabban megsül, és a krumpli nem biztos, hogy közben megpuhul.

Kolbász sütése sütőben krumplival

  1. Amíg a krumpli fő, a sütőt előmelegíted 180 fokon alsó-felső melegítéssel.
  2. Mielőtt a főtt krumpli hámozását elkezded, a kolbászt beteszed a sütőbe.
  3. A főtt krumplit lehámozod, félbe vágod.
    Főtt krumpli

    Főtt krumpli

    Főtt krumpli félbe vágva

    Főtt krumpli félbe vágva

  4. A sütőedényt (15 perc sütés után) kiveszed a sütőből. A kolbászokat megfordítod.

    Kolbász sütése sütőben

    Kolbász sütése sütőben

  5. A szabad helyekre belerakod a megfőtt és félbe vágott krumplikat, megsózod. (Mivel a sütnivaló kolbász általában erősen fűszerezett, ezért a krumplihoz más fűszert fölösleges használnod.)
  6. Visszateszed az edényt a sütőbe, és tovább sütöd 25 percig. Közben a kolbász kifolyt zsírjával a krumplikat időnként meglocsolgatod, megfordítod.

    Kolbász sütése sütőbe krumplival

    Kolbász sütése sütőbe krumplival

  7. Az étel akkor van kész (a 25 perc együtt sütési idő hozzávetőleges), amikor a kolbász és a krumpli kissé megpirult.

    Sült kolbász krumplival 2

    Sült kolbász krumplival

Elkészítési idő:

  • Krumpli főzése: 45 perc
  • Krumpli héjazása, félbe vágása, közben a kolbász sütésének elkezdése: 15 perc
  • Krumpli és kolbász együtt sütése: 25 perc

Összesen: 85 perc

Kolbász sütése sütőben – tálalás

A kolbász és a káposzta mellé kívánkozik meg valami, ellentétes, savanykás ízű kiegészítő. Ez egyszerű esetben lehet csemege uborka, de a krumpli főzése előtt elkészíthetsz hozzá lila párolt káposztát vagy fehér párolt káposztát is. Ez esetben az előkészítési idő a káposzta felszelésével meghosszabbodik, amit a krumpli főzése előtt célszerű elvégezned.

Sütőben sült kolbász krumplival tálalva 1

Sütőben sült kolbász krumplival tálalva 

 

Képek: Pap Zsuzsa