Kocsonya főzése: nem ördöngösség, ha ismered azokat a titkokat, amelyek nélkül a kocsonya soha nem lesz az igazi. Ha megismered ezeket, te is tudsz jó kocsonyát főzni.
Kocsonya főzése, kocsonya recept
Kocsonya főzési ideje: 320 perc (ebből munka 80 perc)
Hozzávalók
6 tányér hagyományos házi kocsonyához
Alap hozzávalók:
- 2 kg kocsonyahús (legjobb kocsonya a körömből, bőrkéből, malacfarokból, -fülből, csülök bőrös részéből lesz – ezek teszik lehetővé a kocsonyásodást)
- 0,6-1 kg disznóhús (csülök húsos része, comb, esetleg szép lapocka – mennyisége függ attól, hogy mennyire kedvelt a porcok, bőrkék fogyasztása a családban)
- alap fűszerek: 1 közepes fej (nem gerezd!) fokhagyma, 20 – 30 szem fekete szemes bors, 2,5 teáskanál só (ízlés szerint változtatható)
Feltételes hozzávalók:
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 db csípős paprika
- 3 db tojás (a tálaláshoz)
Bevásárlólista
- 2 kg kocsonyahús (köröm, bőrke, malacfarok, -fül, csülök bőrös része)
- 0,6-1 kg disznóhús (csülök húsos része, comb, esetleg szép lapocka)
Feltételesen:
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 db csípős paprika
- 3 db tojás
Emlékeztető: fokhagyma, fekete szemes bors, só
Kocsonya főzése – előkészületek
- Ehhez a mennyiséghez szükséged lesz egy nagyobb lábasra. Ha nincs, szerezz be egyet, mert bizonyos dolgok (pl. húsleves, töltött káposzta) szükséged lesz rá.
- Nagy főzőedényt itt találsz.
- A bőrkéket, bőrkés részeket alaposan megtisztítod, megmosod (a húst is beleértve). Ha konyhakész kocsonyahúst veszel, azzal kevesebb gondod lesz, de azt is nézd át és szükség szerint tisztítsd meg.
- A sárgarépát és fehérrépát tisztítás után vágd hosszúkás, de nem túl vékony darabokra.
- A fokhagymának szedd le a héját és a gerezdeket vagdald fel 2-3 darabra (jobban kifőnek az ízanyagok)
Megjegyzések:
- A zöldségeket, fokhagymát a hús főzése közben is előkészítheted
- Megnéztem néhány erdélyi kocsonya receptet, mert kíváncsi voltam a különbségekre, de érdeke módon ilyeneket nem találtam. Az alapanyagok és fűszerek: szinte ugyanazok (csodák nincsenek), lehet főzni zöldségekkel és nélkülük is.
Kocsonya főzése
A házi, hagyományos kocsonya főzése lépésről lépésre
- Egy 6 literes lábosba teszed az alapanyagokat. Rátöltesz 2, 1-2,3 liter vizet. Megnézed, hol van a víz szintje. Ez azért fontos, mert a végén ennyinek kell lennie a térfogatnak. Ez azt jelenti, hogy egy-egy tányérba kb. 3,5 dl kocsonyalé kerül.
Főzés kezdete
- Addig melegíted, amíg a főzővízben gombostűfej nagyságú buborékok jelennek meg. A kocsonyát nem főzzük, hanem 95 fokon abáljuk. A főzési idő így hosszabb lesz, viszont kioldódnak az alapanyagokból azok az összetevők, amelyek a kocsonya megszilárdulását okozzák. Egy órányi főzés után megsózod.
Főzés 95 fokon
- Ne főzd fedő alatt. Részben azért, mert esetleg nem látsz bele, részben azért, mert a folyadék egy részének el kell párolognia. A végén annyi maradjon, amennyi a 2,1-2,3 liter víz betöltése után volt. Ha több párologna el – ami a hosszú főzési idő miatt előfordulhat – folyamatosan pótolod a végső szintig.
- Amikor a húsfélék megpuhultak, a csontos részekről a hús már kissé elválik (ez 3-4 óra), beleteszed a szemes borsot, fokhagymát és a zöldségeket, Az abálást addig folytatod, amíg a csontokról leválnak az egyéb részek és a hús is puha lett.
Főzés fűszerekkel
Főzés zöldségekkel
Megjegyzés:
- Igazán jó kocsonya kuktában nem főzhető, mivel ott nem tudod a forrás alatti hőmérsékletet tartani, és az erős forrástól a lé is bezavarosodhat.
A kocsonya elkészítése
- Amíg a kocsonya fő, megfőzöd a 3 db tojást, letisztítod a héját és félbe vágod.
- Végezz csepp-próbát. Egy kis tányérba cseppents a kocsonyaléből és tedd a hűtőbe néhány percre. Ha megszilárdult, akkor kész, ha nem, párologtass el belőle még vizet. Ez a próba azért szükséges, mert nem lehet pontosan megmondani a kocsonyahús és víz arányát, mivel a húsok nem azonos mennyiségben tartalmaznak kocsonyásító anyagokat.
- Mindent kiszedsz a léből egy nagyobb tálba. Ha zöldségekkel készítetted, azokat külön edénybe rakod (kis kockákra vágva levesbe teheted).
Főtt kocsonyába valók
- A lét leszűröd – óvatosan, hogy az alján levő üledék ne kerüljön a lébe. A szűrt levet egy időre félreteszed, hogy a benne levő zsír (ami mindig van a kocsonyahúsban) feljöjjön a tetejére.
Kocsonya lé leszűrve
- A csontokról leszeded a húsos és a porcos részeket (ízlés dolga, hogy mit) részeket és szétosztod a tányérokba. Beleteszed a fél tojásokat is.
- A léről kis merőkanállal óvatosan leszeded a zsírt. Félreteszed, később felhasználhatod pl. rántás készítésére.
- A lét rámeregeted a kiszedett kocsonyahúsra, hagyod kihűlni, majd a hűtőben tárolod.
Kocsonya tányérban
- Ha mégsem lenne elég kemény, ne ess kétségbe, töltsd vissza a leveket egy lábasba, lassan párold el belőle a lé egy részét, ha kitöltöd, vissza fog dermedni.
Kocsonya főzési ideje (megszilárdulás nélkül):
- Húsok letisztítása: 20 perc
- Abálás: 240 perc
- Főtt hús, zöldség kiszedése, lé leszűrése: 10 perc
- Csontok eltávolítása: 20 perc
- Tányérok elkészítése: 30 perc
Összesen: 320 perc (ebből munka:80 perc)
Kocsonya főzése – titkok és fortélyok
Most röviden összefoglalom azokat a szempontokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a kocsonya valóban jó legyen. Részletesebben megtalálod a Kocsonya c. írásomban.
- Jó minőségű alapanyagok: lehetőleg legyen friss, a bőrkés részek lehetnek mélyhűtöttek). Nem mindenki szereti a porcokat, ezért legyen elegendő a színhús mennyisége. A bőrkék legyenek rendesen letisztítva. Ügyelj a térfogatra!
- A „főzés” ne főzés legyen, hanem abálás (95 fokon). Ezt abból látod, hogy a lé nem forr, hanem gombostűfejnyi kis buborékok keletkeznek benne. A főzés teljes ideje akár 5 óra is lehet.
- A fűszerezés: legyen benne elegendő fokhagyma, szemes bors és só. A zöldségek: ízlés dolga.
- A lé kezelése: ha a lé felületéről a zsírt nem távolítod el, a tálakon ott lesz majd a kocsonya tetején. Igaz, le lehet róla szedni, de a látvány nem lesz valami szép.
A kocsonya tálalása
Ha lehet, ne mélytányérokba, hanem perem nélküli tálakba tedd, mert szebb és akár előételként is feltálalhatod úgy, hogy a széleken késsel kicsit fellazítva egy tálra kiborítod. Szép, cikk alakú szeletekre lehet így vágni.
Lehet hozzá adni:
- citromot
- majonézt vagy tartárt
- tormát
- mustárt
- tormás mustárt
- francia salátát.
Kocsonya tálon
Kocsonya citrommal, majonézzel
Megjegyzések:
- Ez a kocsonya recept sok évtizedes hagyomány a családunkban. Generációkról generációkra öröklődik. Én is féltve őrzöm a receptes dobozomban.
- Ha szükséged van nagyméretű kocsonyafőző edényre, azt is megtaláltad.
Sztori:
Ha érdekel a híres miskolci kocsonya története, egy másik oldalon olvashatod.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Nagyon részletes, hasznos és étvágygerjesztő cikk. Köszönöm! Pont ilyet kerestem… ?
Kedves Emese!
Remélem, a kocsonya is jó lesz!
Ha jónak találod a cikket, nyugodtan ajánld ismerőseidnek.
Üdvözlettel
Pap Zsuzsa
Kedves Zsuzsa! A recept jó, de én kicsit kiegészítenem.Tennék bele egy jókora fej vöröshagymat hejastul és 3-4 fej fokhagymat.Különben minden OK! Üdv
Kedves Iram!
Köszönöm a kiegészítést. Kocsonyát – mint sok más ételt is – többféleképpen lehet készíteni. Ahogy Te írtad: kerülhet bele hagyma, több fokhagyma. Van, aki zöldség nélkül főzi. Szóval: ahány ház, annyi szokás. A Tiéd is biztos nagyon finom.
Jó kis leírás, de több megjegyzésem lenne, ami nem konyhai, inkább tudományos oldalról közelíti meg a dolgot. 1. A fokhagyma izének jelentősebb része elfő. (Mint pl. A köményé is, ami ráadásul keserű utóízt hagy maga után, ezért érdemes azt a végén beletenni, pl a tojáslevesbe.) Amikor nagyanyám kocsonyát készített, akkor friss fokhagymát nyomott a szűrőbe és azon keresztűl szűrte a kocsonya levét így a fokhagyma íz eloszlása nem volt egyenletes. Én úgy szoktam elkészíteni, hogy amikor kihalásztam belőle a legtöbb dolgot, akkor a fazékba szoktam belenyomni/törni a fokhagymát, majd hagyom egy pár percet állni, megkeverem, igy egyenletesen, friss fokhagyma íze lesz a kocsonyáknak. A másik dolog (talán legfontosabb) az ízesítés. Mivel az izek sokkal erőteljesebben jönnek ki melegen, mint hidegen, érdemes a kocsonyát kicsit túlfűszerezni, különben egy húsleves izfokon beízesített kocsonya, könnyen ízetlen lehet hidegen. Ezt mindenki tapasztalja ki, de meglepő, mennyire sósnak érezhetünk egy meleg kocsonyalét, miközben az készen pont jó ízfokkal rendelkezik majd. Remélem, ezzel is tudtam újat mondani!
Kedves McM!
Köszönöm a hasznos kiegészítést. Én is a felmenőimtől tanultam a kocsonya készítést, de én is észrevettem, hogy időnként kicsit ízetlenebb lett, mint szerettem volna. Megadtad rá a magyarázatot. Legközelebb én is alkalmazom a hozzászólásodban foglaltakat.
Kedves Zsuzsa!
Régebben mindig gond volt a kocsonya tetején lévő zsírral.
A legjobban úgy oldható meg,hogy a kert boltokban kapható átlátszó
benzin csövet veszünk 1 métert.Ledugjuk a zsír és az üledék közé amikor már hűlni kezd.megszívjuk és nagyon tiszta lét kapunk.
Köszönöm a receptet,
Nagyon jó leírás, köszönöm szépen.
Egy apró észrevételem lenne, ez a rész javítandó:
egy-egy tányérba kb. 3,5 liter
Köszönöm, Andi!
Javítottam.
Köszi a leírást..
Én most próbálkozom másodszor a kocsonya főzésével.
Az első főzetem leve olyan lett mint a beton. Nem pótoltam a vizet, gondolván hogy a halászlét sem vizezzük fel főzés közben…
Az alap receptet alkalmazva és a kiegészítéseket figyelembe véve, remélem,hogy amit most készítek, az finító lesz !
Ha nem sikerül, akkor újra próbálkozom!
Nem adom fel!!!!
Kedves Tibor! A jó arányokat nem könnyű eltalálni, mert az még a kocsonyahús fajtájától is függ. Nekem is előfordult már, hogy keményebb lett a kocsonya, mint szerettem volna.Kíváncsi vagyok, ez a mostani hogy sikerült?
Egy ket hozza szolas.
Tetszik mindenkinek az otlete es hozzaszolasa. Nekem altalaban 7-8-9 tanyerral szokot keszulni. Szedvics papirral letakarom oket es be a hutobe.
Na de az a helyzet hogy mi van ha nem akarok mindennap kocsonyat enni.
szoval az elfogyasztasa elhuzodik, igy a kocsonya hiszed vagy nem kiszarad a hutoben,…kb a negyedik otodik nap. Repedesek lesznek rajta, es igy mar nem gustusos. (Csak en eszem a kocsonyat a csaladban)
Szoval megfogom az osszes tanyert, beolvasztom forralok rajta egy csopnyit es ujra tanyerba rakom. Egy hetig el all utana mar kerdeses, meg kell szagolni, attol is fugg telen vagy nyaron kesziti az ember. Telen mi nem nagyon futunk es a hutoszekreny sokkal jobban lehuti a cuccokat.
California
Zoltan
Kedves Zoltán!
Igazad van, egy idő után a kocsonya a hűtőben megrepedezik. Mi ketten esszük és az utóbbi időben inkább kevesebbet készítünk – bár ez kocsonyából elég nehéz, de megoldható. Így aztán nincs ideje kiszáradni, mert nagyon szeretjük.
Hellósztok!
Tegnap találtam meg ezt a receptet, és most épp ez szerint fől a kocsonyám ezekben a percekben, remélem nagyon fini lessz, kóstoltam és eddig még nagyon jóóó :))))))))))))))))
Örülök, hogy meg vagy elégedve!
Első kocsonya főzésem lesz,most találtam ezt a receptet és eszerint fogom elkészíteni.Kíváncsi leszek a végeredményre.
Hogy sikerült?
Kedves Zsuzsa!
Már nagyon sokféle eredetinek mondott kocsonya receptet olvastam.
Mi is ugyan így főzzük, nagymamámtól tanultam.
Nekem valóban ez az igazi recept, jó volt ráismerni! Holnap én is főzöm a kocsonyát.
Köszönöm, hogy megosztottad!
Tünde
Biztosan sokan vagyunk, akik a felmenőinktől tanultuk a kocsonya főzést. Örülök, hogy leírtad, mert bizonyítja, hogy ez egy jó recept. Nekünk is mindig sikerül.
A fentiekkel egyetértek, de tegyetek hozzá valami füstölt dolgot is, akkor az igazi.
/szalonna bőr, füstölt csülök stb./
Kedves Zsuzsi Én ma föztem kocsonyát .szinte mindent .énis .igy tanultam ahogyan irtad.Én Baján születtem mellette lévö faluban éltem sokáig. nálunk .a dermedés elötti pillanatban megszortuk piros édes törött paprikával van aki erösel és igy hagytuk dermedni,Nagyon szép lett igy kicsit ilyedtnek tartom a szinét de ahogyan irtad ahány házzz…Sok sikert mindenkinek Jo étvágyat
Igen, a piros paprikával megszórva biztosan szebb színek vannak benne. Őszintén szólva erre eddig még nem gondoltam, de legközelebb kipróbálom!
Ok a recept, de a hagyma(héjastól) nagyon hiányzik belőle. Meghát 15 liter alatt hozzá se kezdek pedig csak ketten vagyunk. Egyszer vendégségben kínáltak olyannal amiben főtt tojás volt, nem az én ízvilágom pedig szeretem a tojást. Most éppen lassan fő az idei karácsonyi kocsonyám. 1 csülök, 4 köröm, két fül, némi lapocka és disznóbőr. Minem teszünk bele füstöltet, így is finom. Viszont a kellő sózás alapvető, mint itt egy korábbi hozzászóló is írta.
Ráérek, nem kell vele foglalkozni pár óráig, így gondoltam megnézem más hogyan csinálja.
Epp mi is felraktuk fozni a kocsonyat. 1 csulok
4 korom 3 farok 1fostoltcsulok 1 fustoltkorom keves fustolt bor. Kis langon 5-6 ora. Tojast mi nem rakunk, zoldseget kb 1kg sok bors 1fej foghagyma. Feltalalaskor hagymat felkockazunk a kocsonyara egy keves ecettel es pirospaprikaval megszorjuk.
Én a zsírt papírtörlővel szedem le a tetejéről, és én nem csülköt, hanem marhahúst teszek bele, egészen fantasztikus ízt ad neki. A tojást nem félbe, hanem karikára vágom, és én is dermedés előtt paprikázom egy picit.
De szupi a recept, én is így csinálom hosszú órákig fő.
Pont igy keszitem en us a kocsonyat, most tettem oda foni. En is a vegen teszem bele a fokhagymat, jobb az ize.
Mi ecettel, ppiros paprikaval es piros hagymaval esszuk itt Erdelyben.
B. U. E. K
Fincsi HUNGARICUM!
Kedves Zsuzsi! Köszönöm ezt a kocsonya receptet, én is így készítem, tojást is teszek bele, valamint a megfőtt zöldségekből is karikázok a tányérokba, valamint csemege ecetes uborka karikákat is teszek bele nagyon jó íze lesz tőle. Imádom nézegetni a receptjeidet, szeretem az instrukciókat, mire kell figyelni a készítésénél, ez különösen hasznos a kezdők részére.Köszönöm szépen.További szép napokat kívánok neked. Üdv. Margit
A zöldség és a tojás annyira nem fontos, de a család így szereti.
Mi ecetes lilahagyma salátát eszünk hozzá. Én egy nappal hamarabb főzöm meg, hagyom kihűlni, leszedem a megdermedt zsirt, újra forrósitom, teszek friss zúzott fokhagymát bele és teszem tálakba, de tojás nélkül. Egy részét lefagyasztom (miután megdermedt, nylon tasakba téve) és mikor előveszem, felforralom, tálba teszem és olyan mint frissen.
Szamomra nehezen erthet a folyadek kerdese… hogy lesz ugyanannyi a vegso mennyisege a folyadeknak, mint a kiindulasi mennyiseg, ha 5 oratfedo nelkul fo? Lentebb meg azt olvasom a hozzaszolasban, hogy nem kell potolni a vizet, mert iztelen lesz… Nem ertem… most akkor potoljam, vagy ne? Es mennyivel? A hus es le aranyat hogyan erdemes beloni? Erre esetleg javaslat van? Koszonom szepen.
Kedves Erika!
Nekem is ugyanez a dillemám. Ma szeretnék kocsonyat főzni, és bár kétszer már főztem, régen volt, nem emlékszem az arányokra. Most találtam egy olyan receptet, amelyik szerintem megfelelő arányokat ír. 1 csülök ( mi azt füstölve szeretjük benne, ha nem füstölt ízű a kocsonya, az nekünk olyan, mint a húsleves ) 4- 5 köröm ( a hátsó, mert az hosszabb ), disznóbőr saccra fél kg. Ezt 5,5- 6 l vízzel főzzük, ha elpárolog , pótoljuk! Nekem nincs ekkora edényem, ezért a gáztűzhelyen ugyan, de a kisebb bográcsban főzöm. Zöldséget nem teszek bele, mert a füstös íz a domináns. Sok fokhagymát, szemes borsot és 2 fej vöröshagymát teszek bele. Amikor a hús leválik a csontról, elzárom a gázt és vékonyan megszórom pirospaprikával, majd hagyom kicsit állni. 10- 15 perc múlva szűrőn át tányérokba szedem. Kb 12 tányérnyi lesz belőle. Főtt tojást én sem teszek bele.
Külön főzött és tisztított nyelv nagyon finom benne.Ha hagyod kihűlni a szétosztás előtt a fölös zsiradék könnyen leszedhető- lap-szerint helyezkedik el a lábas tetején. Utána ismét felmelegíted, s szétosztható.
A lében létrejött apró részecskék leszűrésére kitűnő a patikákban kapható gézlap, melyet a tésztaszűrőbe fektetve kristálytiszta lesz a lé.
Kedves Annamária!
Az ecetes lila hagyma biztosan nagyon finom (vöröshagymát mi is szoktunk ecetesen készíteni, szeretjük).
Nagyon értékes számomra az az információ, hogy a kocsonya újra fagyasztható, mert én ezt még soha nem mertem megkockáztatni.
Köszönöm.
Boldog újévet!
Üdvözlettel
Pap Zsuzsa
Szerintem az én receptem jobb!
Kedves Erika!
Az én leírásomban van egy pontatlan rész. Majd javítani fogom. A pontatlanság ott van, hogy a fedő nélküli főzésnél a főzőléből a víz folyamatosan párolog. A párolgott vizet folyamatosan kis mennyiségekkel pótolni kell, mert különben nem lesz elég a kocsonyalé. A receptben 3,5 dl vizet adtunk tányéronként a kocsonyahúshoz. Ennek a végén is meg kell lennie. Ez csak folyamatos pótolgatással érhető el. Ha több vízben tesszük fel a kocsonyahúst, akkor lehet, hogy nem kell pótolni.
Remélem, helyére tettem ezt a kérdést.
Boldog újévet!
Üdvözlettel
Pap Zsuzsa
Kedves Krisztina!
Néha elkövet az ember a leírásokban pontatlanságokat. Nagyon jó a meglátásod, ha számított mennyiséggek kezdtük a főzést, akkor az elpárolgott vizet pótolni kell. – Majd javítom a bakit.
Bodog újévet!
Üdvözlettel
Pap Zsuzsa
Kedves László!
Köszönöm a kiegészítést. Én eddig nem tudtam, hogy visszamelegítve is jó lesz a kocsonya. Valóban könnyebb leszedni a zsírt, ha még nincs tányérokba töltve.
Boldog újévet kívánok!
Üdvözlettel
Pap Zsuzsa
Kedves Gyula!
Beavatnál minket a titkaidba?
hus es le aranyat hogyan erdemes beloni. Megszámolom,hány tányér víz lepi el a húsokat,+2 cm. Utána megsaccolom a hús hány tányérral lenne és összeadom.
Kedves Zsuzsa csodálatosra sikerült január közepén a recepted szerinti kocsonya. Nagyon jó a leírásod, nekem csak az a próbacsepegtetés nem ment a hűtőben, hogy a zselésedés fokát megállapítsam. Ennek ellenére olyan nagy adag lett és olyan jól bekocsonyásodott a hideg kamrarészünkben, hogy egy hétig ettük ketten. Én most főztem ilyet először, és igyekeztem a húsos darabokat belerakni nem annyira a bőrkéket, amit a csomagban adtak (ALDI). Össze sem lehet hasonlítani a bolti verzióval. Sajnálom, hogy nem korábban vettem rá magam. Ez a karantén most előhozta a nagyobb főzési kedvet nálam is. Majd ha tudsz, tegyél fel egy meggyes lepény receptet is, vagy valami hasonlót, mert nem találtam és régebben csináltam saját meggyből.
Kedves jjúlia!
Nagyon örülök, hogy jól sikerült a kocsonya, hiszen az a célom, hogy amit főztök a receptjeim alapján, azok jó ételek legyenek. Ez a recept családi hagyományokon alapul, de a férjemmel együtt dolgoztuk ki az itt közölt változatot. Azonban újabban előfordul, hogy egy csülökből és 3-4 körömből főzzük. Ez is nagyon jó és még egyszerű is, hiszen a bőrke rajta van a csülkön és a körmökön. Ez is mindig megszilárdul. A csülök zsírosabb részét nem mind tesszük bele, mert mi is a húsos változatot szeretjük. (A bolti kocsonyhús általában elég silány.)
Meggyes pite recept van a honlapomon – ha erre gondolsz. A lepény tésztája valószínűleg eltér ettől, de lehet, hogy csak az elnevezés. Valamikor a Rákóczi túróst is Rákóczi túrós lepénynek hívták. Mindenesetre küldöm a pite receptet, mert az is nagyon finom:
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/sutemeny-desszert/meggyes-pite/
Üdvözlettel Pap Zsuzsa
Köszönöm! András
Kérdésem,hogy az elkészített étkezési Zselatint amikor kihült ,hogy adom hozzá a kocsonya léhez,össze kel vele főzni?
Aki tudja adjon tanácsot!
Üdv: Bacsó János
Elnézést a megkésett válaszért.
Soha nem használok zselatint a kocsonyához. Megfelelő köröm-bőrke megadja a szükséges állagot.
En is szeretnék pár szot hozzá szolni a kocsonya főzéshez,mivel én is és a család is imádjuk a kocsonyát télen-nyáron. En a kocsonyát úgy készítem hogy,friss kőrmőkből és füstőlt csülőkből vagy füstőlt húsbol,mivel a fiatalok szeretik a tiszta szín húst a kocsonyában. Mire megfől a kocsonya őssze hívom a híveket,kiszedem a főtt dolgokat egy-két tepsire,kiteszem az asztalra jo friss kenyér,torma és mustár,hát nincs jobb a világon. De ugye érdekes hogy itt az asztalon ők is megeszik a főtt kőrmőt melegen,de a kocsonyában nem,csak a tiszta szín húst.Mikor kiteszem az asztalra akkor,csak én rakok a tányérjukra,nem ám hogy nekem őssze túrják a húst ! Mert nekem kellnek a szép darab húsok a tányéra és a kőrmők is szépen egészben hogy,az a tányéron mutatos legyen. Tíz darab kőrmőt veszek,ketté vágom az 20 fél kőrőm és két füstőlt csülkőt teszek hozzá. De a füstőlt csülkőkőt az én csinálom a klasszikus modon. Mert nekem a vett csülők nem izlik mivel az nem a klasszikus modon van csinálva,hanem előfőzőtt és annak nekem nem passzol az íze. a foghagymát azt úgy csinálom hogy teszek pár gerezdet a kocsonyába mikor főll,és a tőbbit meg lenyomom a lenyomon és kikenem a tányérok fenekit vele,már ugye tudom hogy minyit kell és arra rakom rá a húst és a kőrmőket,de a kőrmőkből a csontot kiszedem,csak éppen az utolso ami a kőrőm házban van az marad ott,olyan szépen elhelyezem a tányérban,azért nem hagyom nekik őssze túrni mint már említettem. En teszek bele egy fej vőrőshagymát is,de csak a felső hélyát veszem le,néha 2-3 db.sárgarépát is,szemes borsot feketét,és pár szem szegfüborsot,két babérlevelet,kis vegetát,no és a pár gerezt foghagymát ezt őssze főzőm. Es mikor minde már kész akkor,van egy 5 literes müanyag kiblim aminek az oldalán a fenekénél van egy csap,abba beleőntőm és a tányérok felett szépen bele engedem a tányérokba a kristálytiszta levet,mert a zsír mindíg a tetején van,és én meg a vődőr aljánál engedem ki. Es ami meg marad azt beleteszem egy tányérba,mikor megalszik van rajta 2 cm zsír azon a egy tányéron igen.
Minden évben ez szerint a recept szerint csinálom a kocsonyát – köszönöm 🙂 Mi is pont így szeretjük. Nekem fontos, hogy lépésről lépésre minden fontos tennivaló bele van foglalva a trükkökkel együtt. A kocsonya mindig tükör tiszta 🙂 Bevallom, én a zöldségeket picit korábban teszem bele, mert imádjuk az izét a kocsonyalében … ja és ecettel/citrommal es hagymával találom … Kellemes ünnepeket és jó kocsonyafőzést kívánok … puszi Mona
Szia! Nagyon hasznos a recept,de mi lesózzuk az alapanyagot,jó egy hetet áll sóban. Utánna lemossuk,és ki tesszük száradni. Majd gyenge füstölés. Főzés előtt áztatás majd új vízben feltesszük főzni.Nálunk ez a tradicionális recept.
Szia! Vöröshagymát, fokhagymát, füstölt csülköt, babér levelet mindig teszek bele, kevés zöldséget. A zsírt próbálom főzés közben leszedni, így nincs zsírgőz a lakásban.
Szia! A mai „energiainséges” időkben nem mindegy, hogy mennyi ideig főzzük. Én kipróbáltam kuktában, kicsivel több vízzel, mint ami ellepi. Másfél óra elég volt, a legkisebb lángon, tökéletesen szétvált a hús a csonttól. A lé sűrűsége is tökéletes volt, tökéletesen kocsonyásodott.
Minden más a hagyományos recept szerint készült.
A család nagyon elégedett volt.
Én azt szeretném megkérdezni, vajon mit csinálok rosszul, hogy nem dermed meg?
Kedves Gyöngyi!
Nem tudom, hogyan készítetted. Én a fenti leírás szerint készítem és még nem fordult elő, hogy ne dermedt volna meg. Ez akkor fordulhat elő, ha kevés benne a kocsonyásító anyag: a körmök, a bőrke (lehetne még fül, farok, de ezeket nehezebb beszerezni) vagy túl sok a víz, amivel főzted. Semmiféle adalékot nem használok. Kitálalás után hideg helyre kell tenni (hűtőbe vagy fűtetlen helyiségbe.
Remélem, tudtam segíteni.