Húsos káposztás töltelék: nagyobb mennyiség lett belőle, ami már az első étel készítésénél kiderült, ezért háromféle étel készítésére használtam fel. Ezek: húsos káposztás gombóc, töltött krokett és káposztás fasírozott.

Gombócok húsos káposztás töltelékkel-2

Húsos káposztás töltelék

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

  • 30 dkg szálasra vágott káposzta (kb. 1/4 közepes fej, de 30 dkg-ot használj fel)
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál baromfi vagy sertészsír, vagy napraforgó olaj
  • 30 dkg darált sertéshús hús
  • 1 db tojás
  • 5 – 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • fűszerek: só, frissen őrölt bors, petrezselyem

Bevásárlólista

  • 1/2 vagy 1/4 fej közepes káposzta
  • 30 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 1 fej hagyma
  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: só, bors, fokhagyma, zsemlemorzsa

Előkészítés

  • A káposztát szálasra vágod és kiméred a 30 dkg-ot. Kissé megsózod. Fél óráig állni hagyod.
  • A hagymát és a fokhagymát felaprítod.
  • A petrezselymet néhány szál kivételével apróra vágod.

Húsos káposztás töltelék készítése

  1. A hagymát a zsiradékon megpárolod, kissé meg is piríthatod (csak rózsaszínre). Az utolsó percben dobd rá a fokhagymát is.
  2. Ráteszed a káposztát és félig puhára párolod.
  3. Hozzáadod a darált húst és együtt puhára párolod.
    Darált hús és párolt káposzta

    Darált hús és párolt káposzta

    Hús és káposzta párolva

    Hús és káposzta párolva

  4. Ráteszed a fűszereket (a só már rajta van): a frissen őrölt borsot és a petrezselymet. Összekevered.
  5. Hozzáadsz még 1 db tojást és 5 kanál zsemlemorzsát. (Ha szükségesnek érzed a formázható állaghoz, még adhatsz hozzá szükség szerint.
    Tojás hozzáadása

    Tojás hozzáadása

    Zsemlemorzsa hozzáadása

    Zsemlemorzsa hozzáadása

  6. Ezzel a töltelék el is készült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 30 perc
  • A töltelék elkészítése: 50 perc

Összesen: 80 perc

Húsos káposztás töltelék felhasználása

A  töltelék meglehetősen sok lett (amire nem számítottam, ezért – mivel 2 személyes a háztartásom – krumplis tészta felhasználásával többféle ételt készítettem belőle:

  • 6 db húsos káposztás gombócot (ezeket – mint a szilvásgombócot – kifőztem, zsemlemorzsába forgattam és tejfölt adtam hozzá – nagyon jó étel lett belőle)
    Húsos káposztás töltelék gombócokban

    Húsos káposztás töltelék gombócokban

    Gombócok húsos káposztás töltelékkel 1

    Gombócok húsos káposztás töltelékkel 1

    Gombócok húsos káposztás töltelékkel-2

    Gombócok húsos káposztás töltelékkel 2

  • 6 db húsos káposztával töltött krokettet (ezek jó nagyok lettek, emiatt a kisütés nem lett tökéletes, ezért felszeleteltem és serpenyőben megpirítottam – petrezselymes, borsos tejszínes szószt készítettem hozzá redukált csirke alapléből)
    Krokettek húsos káposztás töltelékkel

    Krokettek húsos káposztás töltelékkel

    Húsos káposztás krokettek pirítása

    Húsos káposztás krokettek pirítása

    Húsos káposztás krokett mártással

    Húsos káposztás krokett mártással

  • 8 db húsos káposztás fasírozottat, amit el kellett tennem a fagyasztóba.

    Húsos káposztás fasírt

    Húsos káposztás fasírt

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa