Húsos káposztás töltelék: nagyobb mennyiség lett belőle, ami már az első étel készítésénél kiderült, ezért háromféle étel készítésére használtam fel. Ezek: húsos káposztás gombóc, töltött krokett és káposztás fasírozott.
Húsos káposztás töltelék
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
- 30 dkg szálasra vágott káposzta (kb. 1/4 közepes fej, de 30 dkg-ot használj fel)
- 1 db közepes hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál baromfi vagy sertészsír, vagy napraforgó olaj
- 30 dkg darált sertéshús hús
- 1 db tojás
- 5 – 6 evőkanál zsemlemorzsa
- fűszerek: só, frissen őrölt bors, petrezselyem
Bevásárlólista
- 1/2 vagy 1/4 fej közepes káposzta
- 30 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
- 1 fej hagyma
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: só, bors, fokhagyma, zsemlemorzsa
Előkészítés
- A káposztát szálasra vágod és kiméred a 30 dkg-ot. Kissé megsózod. Fél óráig állni hagyod.
- A hagymát és a fokhagymát felaprítod.
- A petrezselymet néhány szál kivételével apróra vágod.
Húsos káposztás töltelék készítése
- A hagymát a zsiradékon megpárolod, kissé meg is piríthatod (csak rózsaszínre). Az utolsó percben dobd rá a fokhagymát is.
- Ráteszed a káposztát és félig puhára párolod.
- Hozzáadod a darált húst és együtt puhára párolod.
- Ráteszed a fűszereket (a só már rajta van): a frissen őrölt borsot és a petrezselymet. Összekevered.
- Hozzáadsz még 1 db tojást és 5 kanál zsemlemorzsát. (Ha szükségesnek érzed a formázható állaghoz, még adhatsz hozzá szükség szerint.
- Ezzel a töltelék el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 30 perc
- A töltelék elkészítése: 50 perc
Összesen: 80 perc
Húsos káposztás töltelék felhasználása
A töltelék meglehetősen sok lett (amire nem számítottam, ezért – mivel 2 személyes a háztartásom – krumplis tészta felhasználásával többféle ételt készítettem belőle:
- 6 db húsos káposztás gombócot (ezeket – mint a szilvásgombócot – kifőztem, zsemlemorzsába forgattam és tejfölt adtam hozzá – nagyon jó étel lett belőle)
- 6 db húsos káposztával töltött krokettet (ezek jó nagyok lettek, emiatt a kisütés nem lett tökéletes, ezért felszeleteltem és serpenyőben megpirítottam – petrezselymes, borsos tejszínes szószt készítettem hozzá redukált csirke alapléből)
- 8 db húsos káposztás fasírozottat, amit el kellett tennem a fagyasztóba.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások