Húsgombóc: többféleképpen lehet készíteni és sokféleképpen lehet fűszerezni. Itt egy olyan receptet találsz, amelyet fűszerezéssel változtathatsz.
Húsgombóc alaprecept
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
4 személyre ill. 16 db gombóchoz
- 80 dkg darált sertéslapocka
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 kávéskanál só
Bevásárlólista
- 80 dkg darált sertéslapocka
- 1 nagy fej hagyma
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, zsír, őrölt fekete bors, zsemlemorzsa, só
Előkészítés
- A húst, ha nem darálva vásárolod, megdarálod.
- A hagymát apróra vágod.
- A fokhagymát felaprítod. Ha van fokhagymaprésed, akkor erre nincs szükség, amikor a fokhagymát felhasználod, akkor préseled le.
- A petrezselymet feldarabolod.
Húsgombóc készítése
- A zsírt egy kisebb edényben felolvasztod. Ráteszed a hagymát és párolod, amig elmegy róla a víz.
- Mielőtt leveszed a tűzhelyről, beledobod (vagy belepréseled) fél percre a fokhagymát.
- A párolt hagymát egy tálban a húshoz teszed.
- Hozzáteszed még a tojást, a zsemlemorzsát, az őrölt borsot, a felaprított petrezselymet és a sót.
- Összedolgozod és a tálban elsímítod.
- A masszát 8 részre osztod. Minden részből 2 db gombócot készítesz, így összesen 16 db gombóc készül. (Ha többet szeretnél, oszd több részre a masszát. Pl. ha 10 részre osztod, akkor20 db gombócot tudsz belőle formázni. Természetesen akkor a gombócok kisebbek lesznek.
- Az így elkészült gombócokat forró olajban kisütheted, levesbetétként levesekbe főzheted, ha máskor szeretnéd felhasználni, a tálcán lefagyaszthatod, utána a mélyhűtőben zacskóban tárolhatod.
Húsgombócok sütése:
- A forró olajban először a gombócok egyik oldalát sütöd meg. Amikor beletetted az olajba, egy lapos kanállal időnként válaszd el az aljától, mert leragadhatnak. Közepes lángon addig süsd, amíg az elsó felük szépen megbarnul.
- Utána a gombócokat megfordítod és a másik oldalukat is szép világosbarnára sütöd. Sütés közben nem kell mozgatni, csak időnként a lábost kicsit felemelve megrázni, akkor nem fognak leragadni.
- Miután elég vastagok a gombócok, a sütés kb. 20 percig fog tartani. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a gombócok átsüljenek. Ha elég nagy lábast használsz a sütéshez, egyszerre is kisütheted. Közepes méretűben kétszerre lehet kisütni.
- A kisütött gombócokat szűrőkanállal kiszeded, lecsepegteted és dupla papírtörlővel kibélelt tálba kiszeded. (A papírtörlő nagyon sok olajat le fog szívni róla.)
Elkészítési idő (darált húsból):
- Előkészítés: 20 perc
- Gombócok formázása: 10 perc
- Sütés: 40 perc
Összesen: 7o perc.
Tálalás
Tálalhatod zöldségekkel, mártásokkal, teheted főzelékre feltétnek (természetesen ez utóbbi esetben fele mennyiség is elég lesz.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások