Hurka sütése: van, akinek izgalom, hogy vajon megsül-e anélkül, hogy kidurranjon. A legjobb tanácsot egy TV műsorban hallottam. Olvasd el a cikket, itt részletesen leírtam azt is, hogy miért.
Hurka sütése sütőben – krumplival
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 főre
- 1 kg hurka (vegyesen májas és véres, általában bekötött végű darabok vannak, ezért valószínűleg csak megközelítőleg tudsz 1 kg-ot vásárolni – vedd figyelembe családod étvágyát)
- 4 db nagy vagy 8 db kisebb krumpli
Bevásárlólista
- 1 kg vegyes hurka
- 1 kg krumpli
Emlékeztető: só
Előkészítés
- Tedd a hurkát egy tálba, engedj rá hideg vagy langyos vizet és áztasd a hurkát a vízben fél óráig.
- A krumplikat mosd meg, tedd fel főni hideg vízben, héjastól. (Amíg a hurka ázik, a krumpli megfő.)
Mit kell tenned, hogy ne durranjon ki a hurka?
- A hurka sütés közben sokszor kidurran. Ellenszerként leggyakrabban a zsírral való bekenés és a kiszurkálás hangzik el, de ezek a tanácsok sokszor csődöt mondanak. Nekem legjobban a vízben történő áztatás vált be.
- Ezt tanácsot egy TV műsorban hallottam Bíró Lajostól, aki részletesen elmondta, hogy miért. Azóta ezt a módszert alkalmazom.
- A hurkát rendszerint nem a készítés után használjuk fel, hanem később, sokszor hetekkel azután, hogy elkészült. Ez alatt az idő alatt a hurka burkolata vizet veszít, és rugalmatlanná, rideggé válik. A hurka belseje a sütésnél a meleg hatására kitágul, és szétfeszíti a megkeményedett belet.
- Szerencsére a bél képes arra, hogy víz felvételével ismét rugalmassá váljon, és egy kíméletes sütés közben ki tud nyúlni annyira, amennyire a töltet kiterjedése kívánja. Ezért nem célszerű a hurkát magas hőmérsékleten sütni. 140 fokon fél óra alatt megsül.
Hurka sütése sütőben, krumplival
- Amíg a hurka ázik, melegítsd elő a sütőt 100 fokon 10 percig.
- Törölgesd le a vizet a hurkáról.
- Tedd tepsibe úgy, hogy a darabok szabadon legyenek és ne kerüljenek egymásra. Én a sütésnél rácsot is használtam. Így tovább csökken a leragadás veszélye és alulról is jobban éri a hurkákat a meleg.
- Állítsd be a hőfokot 140 fokra.
- Süsd a hurkákat alsó-felső lángon (légkeverés nélkül) 15 percig. Amíg sülnek, lehúzod a krumplik héját.
- Fordítsd meg a hurkákat. Tedd a krumplikat a hurkák mellé, locsold meg a közben kifolyt zsírral. Ha ráccsal dolgozol, azt egy kicsit meg kell emelned.
- Süsd a hurkákat 15 – 25 percig (sütőtől függően), amíg a tetejük szépen megpirul.
- Ha ropogósabban szereted és van grill a sütődben, grillez rá egy-két percet.
- Ezzel a sült hurka el is készült. A krumpli a hurkazsírral meglocsolva nagyon finom lesz.
Megjegyzés:
Ehhez az ételhez köretként nagyon illik a párolt lila káposzta. Amíg a hurka ázik, felszelheted a káposztát és a hagymát, és a sütés közben megpárolhatod.
Elkészítési idő:
- Áztatás: 30 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: (munka: körettől függően 10 – 30 perc): 60 perc
Sült hurka tálalása
A hurkákat szétosztod, mellé teszed a köreteket, klasszikusan héjában főtt egész krumplikat vagy hagymás krumplit és párolt káposztát.
Képek: saját sütésű étel saját felvételei.
A hurkát akkor kell berakni a sütőbe ha bekapcsolom vagy ha már bemelegedett a sütő?
Kedves László!
A leírás nem volt egyértelmű (bár a képekből talán látszott).
Bekapcsoláskor, nem kell a sütőt előmelegíteni. A hirtelen nagy melegtől gyorsan képződő gőz könnyebben kidurranthatja a hurkát.
Köszönöm! Teljes siker!
Nagyon örülök!
Az lenne a kérdésem, hogy fagyasztott hurkával az eljárás ugyan ez? Előtte ki kell olvasztani, vagy fagyottan is vízbe lehet rakni?
Nagyon köszönöm az enyém mindig ki durrant. Én nem eszek ilyesmit de a férjem mindig kívánja és utálatos néznem a kifolyt tartalmat.
Ez engem is érdekelne, hogy a fagyasztott hurkával mi az eljárás! 🙂
Kedves Imre!
Valahogy kimaradt ez nekem. Még nem sütöttem fagyott hurkából, tehát nincs konkrét tapasztalatom. Ilyenkor gondolkodni szoktam. Mi történhet? Ha fagyottan a hurkát vízbe teszem, szépen lassan fel fog engedni – a bél is. Ha a felengedés után még egy fél óráig vízben tartom, valószínűleg visszakapja a rugalmasságát. Egy próbát mindenképpen megér, mert rosszabb biztosan nem lesz.
Csak azt tudom ígérni, ha lesz alkalmam, kipróbálom fagyasztott hurkával is.
Kedves Ádám!
Kérem, olvasd el a korábban hozzászóló Imrének adott válaszomat.
Kedves Pap Zuzsa !
a fagyasztott hurkák előkészítésével kapcsolatos vélekedése telitalálat. Előkk a fagyasztóbol kivenni, megvárni, amig eléri a szobahőmérsékletet -közben áztatni is lehet. A lényege az, hogy a hurkák teljes keresztmetszetükben átvegyék a szobahőmérsékletet. A másik szabály: sohase tegyük előmelegített sütőbe, mert valóban kidurrannak.
Kedves Gyula! Köszönöm a visszajelzést!
A recept teljesen érthető.
Mi van akkor, ha a sütőmön nincs hőfok jelölve és fokozat is csak egy van? Akkor kb. a közepéig húzzam fel?
Minden más dolgot, ami sütőben készítendő, eddig úgy csináltam, hogy teljesen felhúztam a kapcsolót, sosem volt baj.
A hurkát azért kell alacsonyabb hőmérsékleten sütni, mert magasabb hőfokon – mivel nagyobb a belsejében a gőzképződés – kidurranhat. Régen nekem is olyan sütőm volt, ami csak alulról melegített és csak a láng méretével lehetett a hőmérsékletet szabályozni. Felső sütés nem is volt benne. Ezt úgy oldottuk meg, hogy 2 db tégla behelyezésével tereltük felfelé a meleg levegőt.
Sajnos, ezeket az egyszerű sütőket ki kell tapasztalni. Nem tudom, látszik-e a láng? Ha az sem, akkor a szokásosnál csavard lejjebb a szabályozó gombot. Esetleg tapasztalat alapján karcolj bele három vonást (magas-, közepes-, alacsony hőmérsékletek). A régi tűzhelyeknél sem volt beállítható hőfok, mégis finom dolgok sültek benne – megfigyelés és tapasztalat alapján.
Tegnap este végül megcsináltam, kb. a feléig húztam fel. Nekem cserepek vannak a sütőben, csak alulról melegít, a lángot csak egy kis lukon át látom, ahol begyújtom. 30 perc kevés volt, kb. 50 percig sütöttem, beáztattam előtte, nem durrant ki egyik sem, pedig négyet tettem oda.
Akit megkínáltam, szerinte is ehető lett.
A hurka alá tegye zsirt vagy olajat?
A hurka kolbász beáztatás logikusan is belegondolva emeletes baromság, mivel zsíros és taszítja a vizet. Minden esetre sok sikert.
a kolbász/hurka beáztatása vilagszerte elterjedt módszer. A bél puhulását segíti elõ, semmi köze a víz/zsír oldódásához. Feri áztassa inkább borban (emeletes baromság) ha fél a víztõl, az zsíroldó.
Köszönöm a hasznos kiegészítést!
T. Pap Zsuzsa!
Köszönöm tökéletesre sikerült!
A fagyasztott hurkát kiolvasztottam és utána követtem a tanácsait. Bevallom eddig még soha nem sikerült pukkasztás nélkül! A ” Feri” egy kétkedő de nem baj ilyen is kell. Viszont a válaszoló tanácsa elgondolkodtatott. Mindennek jót tesz egy kevés borban főzés, sütés. Más és pikáns lesz az ételek íze. Kipróbálom legközelebb. Üdv.: Marika néni
Én is csak így sütök hurkát, és ebben a módszerben még soha nem csalódtam. Ez a boros gondolat itt merült fel először. Kérlek (itt én mindenkivel tegeződöm)ha kipróbáltad, írd meg tapasztalataidat.
Fagyasztott hurka be a sütőbe zsírpapír alá.Külön edényben víz,berakni a tepsi alá.180 fok beállít hurka fagyasztott állapotba be a sütőbe 35 perce!Többször kipróbálva.A legegyszerűbb és legtisztább módszer.
Kedves Géza!
Köszönöm szépen ezt az értékes hozzászólást. Erről a módszerről én még nem is hallottam. Valószínű, hogy a vízpára itt ugyanazt a szerepet tölti be, mint a sütés előtti vízben áztatás: a hurkabél felveszi a nedvességet, ismét rugalmas lesz, és nem reped ki.
Üdvözlettel
Pap Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!
Elnézést, de nekem még mindig nem egyértelmű, hogy elő kell-e melegíteni a sütőt, mert a leírás szerint igen, az 1.pont erről szól, de a hozzászólásban azt írtad, hogy nem kell, mert a nagy hőtől kidurranhat a hurka.
Melyikhez tartsuk magunkat? (Horváth Rozi oldalán is az áll, hogy elő kell melegíteni a sütőt.)
Köszönöm a választ.
Kedves Zsófia!
Néha az ember – siettében – nem ad pontos választ.
A sütőt elő lehet melegíteni 100 fokon 10 percig (ez nem 140 fokos előmelegítés).
Ha nem melegíted elő, akkor a hurka folyamatosan veszi át a sütő hőfokát.
A cél végül is az, hogy a hurka ne durranjon ki. Ennek feltétele az áztatás és a szokásosnál alacsonyabb hőfokon történő sütés. A fenti mindkét esetben az étel fokozatosan kapja a meleget, a bél fokozatosan nyúlik meg, ezért szerintem mindkét módszerrel elérhető a kívánt cél. Én mindkettőt kipróbálam, azért írtam le (bár belátom, a receptben és a hozzászólásokban szereplő információ kissé ellentmondásos). Egy próbát neked is megér, mert a sütőink nem egyformák, és ezért a sütési módszerek sem teljesen azonosak. Vannak olyan sütők, ahol csak érzésből lehet beállítani a hőmérsékletet, mégis nagyon jó ételeket lehet bennük készíteni.