Hurka sütése: van, akinek izgalom, hogy vajon megsül-e anélkül, hogy kidurranjon. A legjobb tanácsot egy TV műsorban hallottam.  Olvasd el a cikket, itt részletesen leírtam azt is, hogy miért.

Hurkák sütve 1

Hurka sütése sütőben – krumplival

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 főre

  • 1 kg hurka (vegyesen májas és véres, általában bekötött végű darabok vannak, ezért valószínűleg csak megközelítőleg tudsz 1 kg-ot vásárolni – vedd figyelembe családod étvágyát)
  • 4 db nagy vagy 8 db kisebb krumpli

Online főzőtanfolyamok

Bevásárlólista

  • 1 kg vegyes hurka
  • 1 kg krumpli

Emlékeztető: só

Előkészítés

  • Tedd a hurkát egy tálba, engedj rá hideg vagy langyos vizet és áztasd a hurkát a vízben fél óráig.

    Májas- és véres hurka beáztatva

    Májas- és véres hurka beáztatva

  • A krumplikat mosd meg, tedd fel főni hideg vízben, héjastól. (Amíg a hurka ázik, a krumpli megfő.)

Mit kell tenned, hogy ne durranjon ki a hurka?

  • A hurka sütés közben sokszor kidurran. Ellenszerként leggyakrabban a zsírral való bekenés és a kiszurkálás hangzik el, de ezek a tanácsok sokszor csődöt mondanak. Nekem legjobban a vízben történő áztatás vált be.
  • Ezt tanácsot egy TV műsorban hallottam Bíró Lajostól, aki részletesen elmondta, hogy miért. Azóta ezt a módszert alkalmazom.
  • A hurkát rendszerint nem a készítés után használjuk fel, hanem később, sokszor hetekkel azután, hogy elkészült. Ez alatt az idő alatt a hurka burkolata vizet veszít, és rugalmatlanná, rideggé válik. A hurka belseje a sütésnél a meleg hatására kitágul, és szétfeszíti a megkeményedett belet.
  • Szerencsére a bél képes arra, hogy víz felvételével ismét rugalmassá váljon, és egy kíméletes  sütés közben ki tud nyúlni annyira, amennyire a töltet kiterjedése kívánja. Ezért nem célszerű a hurkát magas hőmérsékleten sütni. 140 fokon fél óra alatt megsül.

Hurka sütése sütőben, krumplival

  1. Amíg a hurka ázik, melegítsd elő a sütőt 100 fokon 10 percig.
  2. Törölgesd le a vizet a hurkáról.
  3. Tedd tepsibe úgy, hogy a darabok szabadon legyenek és ne kerüljenek egymásra. Én a sütésnél rácsot is használtam. Így tovább csökken a leragadás veszélye és alulról is jobban éri a hurkákat a meleg.

    Hurka előkészítésre sütésre tepsiben

    Hurka előkészítésre sütésre tepsiben

  4. Állítsd be a hőfokot 140 fokra.
  5. Süsd a hurkákat alsó-felső lángon (légkeverés nélkül) 15 percig. Amíg sülnek, lehúzod a krumplik héját.

    Sütés 1

    Sütés 1

  6. Fordítsd meg a hurkákat. Tedd a krumplikat a hurkák mellé, locsold meg a közben kifolyt zsírral. Ha ráccsal dolgozol, azt egy kicsit meg kell emelned.

    Sütés 2

    Sütés 2

  7. Süsd a hurkákat 15 – 25 percig (sütőtől függően), amíg a tetejük szépen megpirul.
  8. Ha ropogósabban szereted és van grill a sütődben, grillez rá egy-két percet.
  9. Ezzel a sült hurka el is készült. A krumpli a hurkazsírral meglocsolva nagyon finom lesz.

    Sült hurka krumplival tepsiben sütőben készítve

    Sült hurka krumplival tepsiben sütőben készítve

Megjegyzés:

Ehhez az ételhez köretként nagyon illik a párolt lila káposzta. Amíg a hurka ázik, felszelheted a káposztát és a hagymát, és a sütés közben megpárolhatod.

Elkészítési idő:

  • Áztatás: 30 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen:  (munka: körettől függően 10 – 30 perc): 60 perc

Sült hurka tálalása

A hurkákat szétosztod, mellé teszed a köreteket, klasszikusan héjában főtt egész krumplikat vagy hagymás krumplit és párolt káposztát.

Hurka tálalva 2

Sült hurka tálalva

 

Képek: saját sütésű étel saját felvételei.