Hurka: házilag disznóöléskor, sertésfeldolgozó nagyüzemekben bármikor készíthető. Azonnali fogyasztásra vagy mélyhűtésre szánt töltelék-áru.
Hurka
Alapanyagok
Sertés részek:
- fejhús
- pofahús
- nyesedékhús
- belsőségek (máj, szív, vese, tüdő)
- szalonna
- bőrke
- friss vér
A sertés részeit láthatod ide kattintva.
Töltelék-anyagok:
- rizs
- tejben áztatott zsemle
- köles-kása
- hajdina-kása
Fűszerek:
- vöröshagyma
- fokhagyma
- egyéb fűszerek: só, bors, majoránna, kömény, szegfűbors, piros fűszerpaprika, csombor
Megjegyzések:
- A különböző hurkaféleségek a fenti alapanyagokból különböző sertés-részeket (egyes esetekben marha-részeket is), különböző töltelék-anyagokat és különböző fűszereket tartalmaznak.
- A töltelék anyagok közül manapság szinte kizárólag rizst használnak (az egyéb töltelék-anyagok esetleg táj-jellegű készítményekben fordulnak elő.
- Fűszerek közül a csombor az erdélyi készítményekben található.
Hurka készítése
Készítésénél az alábbi műveletek szerepelnek:
Általános műveletek:
- alapanyagok előfőzése, abálása
- hagyma dinsztelése
- alkotók aprítása, darálása
- bélbe töltés
- főzés – abálás
- szikkasztás
Megjegyzés: az abálás 80 – 90 fokon történő főzés
Esetleges műveletek:
- füstölés
- mélyhűtés (hosszabb idejű tárolásra)
Hurka féleségek
Leggyakoribb fajták:
- májas
- véres
- bácskai (hidegen fogyasztható)
Májas
Rövid leírás:
- Az alapanyagokat (nyers lehártyázott májat, főtt szalonnát, főtt tüdőt) ledarálják.
- A rizst a főzőlében megfőzik.
- A vöröshagymát megdinsztelik.
- Fenti három alkotót összekeverik, fűszerezik (só, bors, majoránna, kömény, fokhagyma, piros fűszerpaprika).
- Főzőlével beállítják a sűrűségét.
- Bélbe töltik.
- Abálják (fél-háromnegyed óráig), majd szikkasztják.
Néhány nap után jöhet a hurka sütése sütőben, serpenyőben, vagy fagyasztható.
Véres
Rövid leírás:
- Az alapanyagokat (apró hús, pofahús, szalonna, bőrke) puhára abálás után ledarálják.
- Hozzáadják a főzött rizst, fűszereket (só, szeletelt, párolt vöröshagyma, majoránna, fűszerpaprika, kömény, szegfűbors) és összekeverik.
- Hozzáadják a vért (a receptek különféle arányokról szólnak).
- Bélbe töltik.
- Abálják 80 – 85 fokon fél óráig.
- Néhány nap után süthető vagy fagyasztható.
Bácskai (hidegen fogyasztható):
Rövid leírás:
- Az alapanyagokat (sertésmáj, fejhús, belsőség, bőrke, szalonna, párolt hagyma) megfőzik.
- Durva daráló ledarálják, egyes esetekben egy részét apró kockákra vágják.
- Fűszerezik (só, bors, majoránna, szegfűbors).
- Bélbe töltik.
- Abálják.
- Egyes esetekben füstölik.
- Hűvös helyen tárolják.
Hidegen fogyasztható.
Ritkábban előfordulók:
- tüdős (fehér hurka, májas-tüdős, húsos-tüdős)
- kásás
- sváb húsos
- egyebek (táj-jelleggel)
Képek:
- saját fotók
- Google képtárból (bácskai)
Legutóbbi hozzászólások