Hurka: házilag disznóöléskor, sertésfeldolgozó nagyüzemekben bármikor készíthető. Azonnali fogyasztásra vagy mélyhűtésre szánt töltelék-áru. 

Hurkák sütve 1

Hurka

Alapanyagok

Sertés részek:

  • fejhús
  • pofahús
  • nyesedékhús
  • belsőségek (máj, szív, vese, tüdő)
  • szalonna
  • bőrke
  • friss vér

A sertés részeit láthatod ide kattintva.

Töltelék-anyagok:

  • rizs
  • tejben áztatott zsemle
  • köles-kása
  • hajdina-kása

Fűszerek:

  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • egyéb fűszerek: só, bors, majoránna, kömény, szegfűbors, piros fűszerpaprika, csombor

Megjegyzések:

  • A különböző hurkaféleségek a fenti alapanyagokból különböző sertés-részeket (egyes esetekben marha-részeket is), különböző töltelék-anyagokat és különböző fűszereket tartalmaznak.
  • A töltelék anyagok közül manapság szinte kizárólag rizst használnak (az egyéb töltelék-anyagok esetleg táj-jellegű készítményekben fordulnak elő.
  • Fűszerek közül a csombor az erdélyi készítményekben található.
    Májas- és véres hurka

    Májas- és véres

    Hurka sütése 2

    Sütés előtt

Hurka készítése

Készítésénél az alábbi műveletek szerepelnek:

Általános műveletek:

  • alapanyagok előfőzése, abálása
  • hagyma dinsztelése
  • alkotók aprítása, darálása
  • bélbe töltés
  • főzés – abálás
  • szikkasztás

Megjegyzés: az abálás 80 – 90 fokon történő főzés

Esetleges műveletek:

  • füstölés
  • mélyhűtés (hosszabb idejű tárolásra)

Hurka féleségek

Leggyakoribb fajták:

  • májas
  • véres
  • bácskai (hidegen fogyasztható)

Májas

Rövid leírás:

  • Az alapanyagokat (nyers lehártyázott májat, főtt szalonnát, főtt tüdőt) ledarálják.
  • A rizst a főzőlében megfőzik.
  • A vöröshagymát megdinsztelik.
  • Fenti három alkotót összekeverik, fűszerezik (só, bors, majoránna, kömény, fokhagyma, piros fűszerpaprika).
  • Főzőlével beállítják a sűrűségét.
  • Bélbe töltik.
  • Abálják (fél-háromnegyed óráig), majd szikkasztják.

Néhány nap után jöhet a hurka sütése sütőben, serpenyőben, vagy fagyasztható.

Sült hurka krumplival

Sült májas

Véres

Rövid leírás:

  • Az alapanyagokat (apró hús, pofahús, szalonna, bőrke) puhára abálás után ledarálják.
  • Hozzáadják a főzött rizst, fűszereket (só, szeletelt, párolt vöröshagyma, majoránna, fűszerpaprika, kömény, szegfűbors) és összekeverik.
  • Hozzáadják a vért (a receptek különféle arányokról szólnak).
  • Bélbe töltik.
  • Abálják 80 – 85 fokon fél óráig.
  • Néhány nap után süthető vagy fagyasztható.

    Hurka tálalva 2

    Sült véres

Bácskai (hidegen fogyasztható):

Rövid leírás:

  • Az alapanyagokat (sertésmáj, fejhús, belsőség, bőrke, szalonna, párolt hagyma) megfőzik.
  • Durva daráló ledarálják, egyes esetekben egy részét apró kockákra vágják.
  • Fűszerezik (só, bors, majoránna, szegfűbors).
  • Bélbe töltik.
  • Abálják.
  • Egyes esetekben füstölik.
  • Hűvös helyen tárolják.

Hidegen fogyasztható.

Bácskai hurka

Bácskai

Ritkábban előfordulók:

  • tüdős (fehér hurka, májas-tüdős, húsos-tüdős)
  • kásás
  • sváb húsos
  • egyebek (táj-jelleggel)

 

Képek:

  • saját fotók
  • Google képtárból (bácskai)