Gombás tokány: egyszerű, gyorsan elkészíthető étel. Alapösszetevői: hús, szalonna, hagyma, fokhagyma. Ezeket ki ne hagyd belőle!

Gombás tokány

Gombás tokány

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 80 dkg sertéscomb vagy lapocka
  • 40 dkg gomba
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 db közepes hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 1 kiskanál piros fűszerpaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 teáskanál liszt
  • Só, bors

Megjegyzés:

  • A képeken 2 adag elkészítését látod.

Bevásárlólista

  • 80 dkg sertéscomb vagy lapocka
  • 40 dkg gomba
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 db közepes hagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: zsír, fokhagyma, só, bors, pirospaprika

Előkészítés

  • A húst szeletekre, majd csíkokra vágod (ez az u.n. tokányra vágás)

    Hús szeletelése

    Hús szeletelése

  • A szalonnát felkockázod.

    Kockára vágott szalonna

    Kockára vágott szalonna

  • A gombát feldarabolod.

    Gomba felszeletelve

    Gomba felszeletelve

  • A hagymát, a fokhagymát és a petrezselymet felaprítod.

    Petrezselyem felaprítva

    Petrezselyem felaprítva

Gombás tokány készítése

  1. A szalonnából a zsírt egy közepes méretű lábosban kiolvasztod. A kiolvasztást kezd nagyon kevés zsíron, hogy a szalonna ne süljön rá az edény aljára.
  2. A hagymát a szalonna-zsíron megpárolod. Az utolsó fél percben a fokhagymát is hozzáadod.

    Hagyma pirítása szalonnán

    Hagyma pirítása szalonnán

  3. Ráteszed a húst, átforgatod,  hogy a hús felülete kivilágosodjon.

    Hús hozzáadása

    Hús hozzáadása

  4. Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezed.
  5. Kevés vízzel fedő alatt majdnem puhára párolod.
  6. Hozzáadod a gombát, a piros paprikát és tovább párolod addig, amíg a hús is és a gomba is megpuhul. A gomba vizet fog engedni, de ez nem baj, mert a habarással be fog sűrűsödni.

    Hozzávalók megpárolva

    Hozzávalók megpárolva

  7. Rászórod a petrezselyem felét.
  8. A lisztet elkevered a tejfölben. Felhígítod lépésekben a hús levével, majd a húshoz öntöd.

    Habarás tejföllel

    Habarás tejföllel

  9. Összekevered és felforralod.
  10. Ezzel a gombás tokány elkészült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Hús párolása: 30 perc
  • Gomba és hús párolása: 10 perc
  • Habarás, felforralás: 10 perc

Összesen: 60 perc

Gombás tokány tálalása

Többféle köret illik hozzá (pl. párolt rizs, tarhonya, nokedli vagy más olyan köret, amely egy szaftos húshoz illik). Én itt most spagettival készítettem.

A köretet tálald először. A húst rá, vagy mellé is teheted. A végén rászórod a maradék vágott petrezselymet.

Gombás tokány tálalva 1

Gombás tokány tálalva 1

Gombás tokány tálalva 2

Gombás tokány tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa