Gombás tokány: egyszerű, gyorsan elkészíthető étel. Alapösszetevői: hús, szalonna, hagyma, fokhagyma. Ezeket ki ne hagyd belőle!
Gombás tokány
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 80 dkg sertéscomb vagy lapocka
- 40 dkg gomba
- 15 dkg füstölt szalonna
- 2 db közepes hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál piros fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál tejföl
- 2 teáskanál liszt
- Só, bors
Megjegyzés:
- A képeken 2 adag elkészítését látod.
Bevásárlólista
- 80 dkg sertéscomb vagy lapocka
- 40 dkg gomba
- 15 dkg füstölt szalonna
- 2 db közepes hagyma
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír, fokhagyma, só, bors, pirospaprika
Előkészítés
- A húst szeletekre, majd csíkokra vágod (ez az u.n. tokányra vágás)
Hús szeletelése
- A szalonnát felkockázod.
Kockára vágott szalonna
- A gombát feldarabolod.
Gomba felszeletelve
- A hagymát, a fokhagymát és a petrezselymet felaprítod.
Petrezselyem felaprítva
Gombás tokány készítése
- A szalonnából a zsírt egy közepes méretű lábosban kiolvasztod. A kiolvasztást kezd nagyon kevés zsíron, hogy a szalonna ne süljön rá az edény aljára.
- A hagymát a szalonna-zsíron megpárolod. Az utolsó fél percben a fokhagymát is hozzáadod.
Hagyma pirítása szalonnán
- Ráteszed a húst, átforgatod, hogy a hús felülete kivilágosodjon.
Hús hozzáadása
- Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezed.
- Kevés vízzel fedő alatt majdnem puhára párolod.
- Hozzáadod a gombát, a piros paprikát és tovább párolod addig, amíg a hús is és a gomba is megpuhul. A gomba vizet fog engedni, de ez nem baj, mert a habarással be fog sűrűsödni.
Hozzávalók megpárolva
- Rászórod a petrezselyem felét.
- A lisztet elkevered a tejfölben. Felhígítod lépésekben a hús levével, majd a húshoz öntöd.
Habarás tejföllel
- Összekevered és felforralod.
- Ezzel a gombás tokány elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Hús párolása: 30 perc
- Gomba és hús párolása: 10 perc
- Habarás, felforralás: 10 perc
Összesen: 60 perc
Gombás tokány tálalása
Többféle köret illik hozzá (pl. párolt rizs, tarhonya, nokedli vagy más olyan köret, amely egy szaftos húshoz illik). Én itt most spagettival készítettem.
A köretet tálald először. A húst rá, vagy mellé is teheted. A végén rászórod a maradék vágott petrezselymet.
Gombás tokány tálalva 1
Gombás tokány tálalva 2
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások